Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Chřipka očima odborníka: Česko chystá přelomovou vakcínu, dorazí napřesrok?

V České republice se proti chřipce očkuje trivakcínou. Chrání proti třem ze čtyř nejběžnějších druhů chřipky.
V České republice se proti chřipce očkuje trivakcínou. Chrání proti třem ze čtyř nejběžnějších druhů chřipky.  (Autor: repro ČT/EPA - Jarmila Hluchá)
Autor: David Klempíř - 
3. února 2016
06:31

Letošní epidemie chřipky už začala, počty nemocných rostou ve všech krajích. Zatím je hlášeno 33 vážných průběhů nemoci a čtyři úmrtí. Obdobně jako loni se v Česku vyskytují tři subtypy chřipek a proti všem je účinná stávající vakcína. Přesto je „na spadnutí“ tzv. tetravakcína, která má chránit i před dalším typem. Pro Blesk.cz to řekla Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Počty onemocnění chřipkou v ČR stouply od minulého týdne o 67 procent. Onemocnění působí několik chřipkových virů, nejčastěji a/H1N1, vedle něj i chřipka B a A/H3N2.

Paní doktorko, jaká bude letošní chřipková sezona? Obdobná jako loni?
Nedá se odhadnout, zda bude podobná co do délky trvání, to bývá každoročně velmi individuální. Z hlediska složení kmenů jsou letos v NRL pro chřipku prokazovány oba subtypy chřipky – A/H1N1, A/H3N2 a minoritně viry typu B. Tento typ chřipky se vyskytuje často, ale ne vždy je dominantním kmenem. Loni např. převažoval subtyp A/H3N2.

Jak významný je to rozdíl?
Určitá odlišnost v tom samozřejmě je, ovšem je typické, že se zástupci chřipkových virů v cirkulaci a dominanci střídají. Je to dáno tím, že když proběhne chřipková epidemie s jedním dominantním typem či subtypem, promoří se určité procento populace, a to je pak do dalšího roku odolnější.

Takže se pravidelně střídají dva hlavní subtypy chřipkových virů?
Často to tak bývá, ale úplně pevné pravidlo to není. Někdy může být jeden dominantní subtyp i několik let za sebou.

Vakcína chrání před všemi druhy chřipky?
Ano, jde o trivakcínu. Obsahuje zástupce chřipky A/H1N1, A/H3N2 a vždy jednu z linií typu B. Který, to závisí na doporučení Světové zdravotnické organizace. Ovšem už dlouhá léta se tam takto střídají dvě poměrně odlišné linie virů chřipky B.

Jak je to se „zavlečenými“ druhy chřipkových virů?
To může být případ právě dvou hlavních linií virů chřipky B. Dříve měly tu vlastnost, že se vyskytovaly v geograficky odlišných částech světa. Nebylo tak těžké predikovat složení vakcíny pro severní nebo jižní polokouli. Od určité doby se ale obě linie začaly společně objevovat v různých částech světa. Je tak stále obtížnější složit ideální vakcínu.

Souvisí to s globalizací a častějším cestováním?
Může to souviset. Ale lidé se přepravovali po světě i v době, kdy se odlišné linie chřipkových virů držely od sebe. Jedna na severní, druhá na jižní polokouli.

Existuje ideální účinná vakcína proti všem poddruhům chřipky?
Pokud máte na mysli účinnost proti virům A/H1N1, A/H3N2 a zároveň proti oběma liniím virů druhu B, pak je již „na spadnutí“ tetravakcína. Místo tří by tak chránila proti čtyřem nejběžnějším druhům.

Co znamená „na spadnutí“?
Na to nemohu přesně odpovědět. Situace je rozdílná v různých státech EU. Například ve Velké Británii se tetravalentní vakcína již používá.

Tedy od příští chřipkové sezony?
Uvedení nového produktu na trh není zcela jednoduché. Opravdu to nemohu specifikovat. 

Roman_Koblizek ( 7. listopadu 2016 14:03 )

Chřipka udeřila v plné síle, vidím to na okolí. Já se zatím držím asi protože chodím do sauny a pravda je, že od doby co se pravidelně očkuji jsem chřipku neměl, na vakcínu mi přispěje moje pojišťovna ozp a stejně tak proplatí doplňky stravy a vitamíny což moc nevyužívám spíš se snažím jíst zeleninu.

Zobrazit celou diskusi