Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fajád za pár hodin odletí do Libanonu. Výměnou za osvobozené Čechy

Autor: val - 
2. února 2016
15:36

Libanonec Alí Fajád, který je ve vazbě v pankrácké věznici, bude za pár hodin sedět v letadle do Libanonu. Informovalo o tom Právo, podle kterého se tak naplnily spekulace o tom, že propuštění pětice Čechů unesených v Libanonu bylo vykoupeno právě tímto obchodem. Libanonský portál Naharnet tvrdí, že Libanonec Fajád, který má i ukrajinské občanství, odletí do Kyjeva.

„Je to otázka v řádu hodin, kdy bude letadlo s Fajádem ve vzduchu směr Libanon. Nesmí se to sice nazývat výměnou, ale ano, dohoda je taková, že za propuštění Čechů nebude Fajád vydán do USA a dojde k jeho deportaci do vlasti,“ řekl Právu zdroj z české bezpečnostní komunity.

Advokát Fajáda Vladimír Říčica nicméně sdělil ČTK, že jeho klient je nadále v pankrácké vazební věznici a zatím nedostali žádné oficiální rozhodnutí o jeho propuštění. „V této chvíli já ani pan Fajád nedisponujeme žádným oficiálním rozhodnutím ani vyrozuměním z ministerstva spravedlnosti, ani z jiných orgánů. Mohu ujistit, že v 15:00 byl pan Fajád ve vazební věznici,“ řekl Řičica poté, co se s Fajádem sešel ve věznici.  

Jednání o propuštění unesených Čechů podle zdroje Práva probíhala poslední dva až tři měsíce a vše se doladilo v posledních dvou týdnech. Nedávno se kvůli tomu sešla i předsednictvo české bezpečnostní rady státu. 

Alí Fajád při příchodu do soudní síně. Alí Fajád při příchodu do soudní síně. | ČTK

„Důvodem byla skutečnost, že v té věci nastal průlom a dojednávaly se podrobnosti s tím, že k propuštění by mohlo dojít na konci ledna či počátku února,“ podotkl zdroj redakce. 

Právo dále upozorňuje na jistou komplikaci. S Fajádem jsou zadržení další dva muži: Faouzi Jaber a Chalíd El Marabí. „A jeden z nich nechce být společně s Fajádem deportován, protože je spolupracovníkem zase jiného státu. Takže je to teď velký diplomatický problém,“ uvedl zdroj.

ČTK uvedla s odkazem na libanonský portál Naharnet, že Fajád, který má i ukrajinský pas, odletí do Kyjeva. Web bez dalších podrobností informoval, že cestu do ukrajinské metropole schválily české úřady. 

Fajád je v české vazbě od dubna 2014 kvůli podezření ze spolupráce s teroristy. V prosinci navíc česká justice souhlasila s jeho vydáním do Spojených států.  

Vše o Fajádovi si přečtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumungro ( 2. února 2016 22:03 )

Tak zase jedna provokace,která Opovi nevyšla.Měl by spíš dostat Tureckyho beje,protože Syrsky vojsko decimuje u Tur.hranic IS a Turci do nich šijou z děl,aby se IS dostalo s co nejmenší ztrátou do Turecka.cz.sputniknews.

tgbg ( 2. února 2016 19:27 )

Oni si Amíci tohoto ruského agenta určitě odchytnou jinde. A zavřou ho až zčerná.

montevideo ( 2. února 2016 18:45 )

jednoho teroristu za 5 debilů? není to trochu nevýhodný obchod?

tymitaky ( 2. února 2016 17:57 )

To je jen důsledek tvrzení, že s teroristy nevyjednáváme a neustupujeme jim.

jana999 ( 2. února 2016 17:06 )

spíš bych hledala u pelikánů, jeden ministr druhý islámec tam někde velvyslancem a šábli se i se srábotkou

Zobrazit celou diskusi