Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Propuštění Čechů v Libanonu může prý souviset s Fajádem, píše libanonský tisk

Autor: ČTK, sou - 
2. února 2016
09:44

Propuštění pěti Čechů v Libanonu je výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda zadržovaného v České republice. S odvoláním na místní nejmenované bezpečnostní zdroje o tom informoval libanonský list L’Orient-Le Jour. Ministerstvo spravedlnosti ale případ Alího Fajáda odmítlo komentovat. Podle listu An-Nahár má být Fajád deportován do 24 hodin od propuštění Čechů.

Pět Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, je od pondělka na svobodě a připravuje se jejich převoz do Česka. 

„Osvobození pěti Čechů, mezi nimiž je jeden důstojník, je výsledek dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Taana Fajáda, zadržovaného v Praze,“ sdělil listu L´Orient-Le Jour nejmenovaný bezpečnostní zdroj.  

Informace měl potvrdit zdroj z libanonské bezpečnosti

Existenci této dohody potvrdil v listu také další zdroj z libanonské bezpečnosti a upřesnil, že Češi se dostali na svobodu v údolí Bikáa na východě Libanonu.

Libanonský list The Daily Star informoval, že minulou středu dorazil k Fajádově rodině vzkaz upozorňující na to, že Fajád bude propuštěn. List An-Nahár oznámil, že nejmenovaný bezpečnostní představitel se dohodl na deportaci Fajáda „do 24 hodin po propuštění Čechů“.

Libanonské zdroje připomínají, že zatím není jasné, zda byl spolu s Čechy propuštěn také jejich řidič Saíb Fajád, který je bratr Alího Fajáda, ani zda bylo zaplaceno výkupné.  

Ministerstvo spravedlnosti se k případu odmítlo vyjádřit 

Ministerstvo spravedlnosti ČR oznámilo, že nebude komentovat případ Libanonce Alího Fajáda. Vyjádřilo se tak v reakci na informace libanonských bezpečnostních zdrojů, že propuštění pěti Čechů v Libanonu je výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda zadržovaného v České republice. S odvoláním na místní nejmenované zdroje o údajné dohodě informoval libanonský list L’Orient-Le Jour. 

Podle informací MF Dnes z vysoce postaveného zdroje se tuzemské úřady domnívají, že šlo o akt mezinárodního terorismu s tichým souhlasem libanonské vlády.

Fajád čelí obvinění ze spolupráce s teroristy 

Fajád je v Česku držen od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádají Česko Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění – Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Konečný souhlas s extradicí tří mužů, kterým v USA hrozí až doživotí, musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).  

Na konci ledna se nečekaně sešlo předsednictvo české Bezpečnostní rady státu. Obsah schůzky z 22. ledna, která se uskutečnila necelý týden po předešlém jednání předsednictva, nechtěl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vůbec komentovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abaron ( 2. února 2016 11:03 )

... vieš tomu na Š

abaron ( 2. února 2016 10:58 )

že teroristi "takže dávaš to tomu vyšetrovateľovi ?"

mikimaus321 ( 2. února 2016 10:56 )

jak by řekl Kalousek pěkný KOČKOPES

mikimaus321 ( 2. února 2016 10:49 )

a to bylo pořád Evropa se nenechá vydírat teroristy ta banda je daleko chytřejší než Evropané

zednik ( 2. února 2016 10:30 )

 Takže ten poslední diskuzní příspěvek z 5.8.2015, tady u toho odkazu na článek,nebyl tak úplně od věci . V Česku se holt nic neutají http://www.denik.cz/diskuse/unos-cechu-v-libanonu-zaoralek-cestu-odlozil-do-bejrutu-miri-slachta .html

Zobrazit celou diskusi