Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ždímají z nás peníze za nic! Slováci platí za plyn o tisíce méně

Autor: red - 
2. února 2016
21:00

Dodavatelé plynu v Česku nás ždímají z peněz, co to jde! Realita je taková, že se to ale týká jen nás. Na Slovensku platí za stejný plyn o tisíce korun méně! A teď jim ještě vláda rozešle 1,27 miliardy korun zpátky!

Slováci mají mnohem nižší cenu za spotřebovaný plyn, poplatek za odběrné místo si tam dodavatelé neúčtují a ještě jim na plyn dodatečně přispívá stát! Regulované ceny plynu pro domácnosti se loni díky rozhodnutí energetického regulačního úřadu na Slovensku snížily dvakrát.

Nejprve v lednu klesly o více než 1 procento, v září pak o téměř 4 procenta. Na začátku letošního roku plyn zlevnil v průměru o dalších 3,6 procenta. To ale není všechno! Premiér Robert Fico rozhodl, že lidem vrátí peníze – dalších 6 procent. Ty v těchto dnech hodlá rozeslat poštovní poukázkou.

Jde o 47 milionů eur (1,27 miliardy korun), které si rozdělí 1,41 milionu domácností! Zatímco tam se snaží pro odběratele skutečně zajistit dodávku plynu za rozumnou cenu, a za poslední dva roky klesla cena asi o téměř 15 procent, největší čeští dodavatelé na klesající cenu plynu na burze nijak nereagují.

Paradoxem je i to, že Slováci mají celkem drahou distribuci. Důvodem je to, že jde pravděpodobně o nejvíce plynofikovanou zemi v Evropě. Plyn je tam prostě v každé zapadlé dědině, proto je nutné síť trubek rozpustit do ceny zákazníků. I tak ale Slováci utratí za plyn o tisíce korun ročně méně než Češi.

Slováci odebírají plyn obvykle od státní společnosti SPP. Je to jediný původní dodavatel a dnes je stále zdaleka největší na Slovensku. Pod svými křídly má přibližně 75 procent celého trhu. Dá se říci, že jde o podobného dodavatele, jako je v Česku Pražská plynárenská, která patří městu Praha.

Proto jsme srovnali základní ceník (ten nejčetnější) společnosti Pražská plynárenská a ten SPP. Rozdíl je šokující! Největší rozdíl je mezi cenami za dodávku v segmentu »vaření « a »ohřev vody«. I v »topení v bytě« či »topení v domě« jde ale o tisícovky!

tabulka tabulka | archiv Blesku

Plyn na burze už léta padá, poslední dva roky je to dokonce poměrně prudký pád. Jenže co udělali velcí dodavatelé jako Pražská plynárenská, RWE, E.ON, ČEZ, Bohemia Energy a Centropol? Nic! Cenu ve svých základních cenících drží stále stejnou!

A tím se zvyšuje rozdíl mezi nákupní cenou a tou, za kterou to lidem dodávají. A marže v základních cenících, které jsou nejčetnější, šplhají klidně ke 140 %! To je nehoráznost! Místo, aby cena pro koncové zákazníky kopírovala dění na trhu (jako třeba na Slovensku), dodavatelé si zvyšují zisky!

Takhle je to v Polsku

Cena za dodávku plynu domácnostem je zde regulována. Hlavním dodavatelem je společnost PGNiG, která je ze 72 % vlastněna státem. Dodává plyn asi 95 % domácností v Polsku. PGNiG kopíroval vývoj ceny plynu na burze a za poslední rok a půl už třikrát nařídil snížení ceny!

Takhle je to v Maďarsku

Tady jsou ceny ještě nižší než třeba v Polsku. Regulátor striktně dohlíží na ceny plynu a neumožňuje dodavatelům vytvářet prakticky žádný zisk.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zadnice ( 3. února 2016 13:22 )

Hlavní důvod je v "NEVIDITELNÉ RUCE TRHU" dle Václava Klause s jeho "privatizací" a povedenými "prodeji" státního majetku!!!

jakoja ( 2. února 2016 23:53 )

A slovenská řeč je strašně pěkná.

gevara ( 2. února 2016 22:10 )

My,češi si necháme nadělat klidně na hlavu.Sobotka,ta ozubená huba nás ještě přesvědčí,že je to nařízení EU.To měl Havel s Klausem keců jak doženeme do pěti let Rakousko.Bohužel,podpořili zlidějnu a my kráčíme opačným směrem,z prosperity k chudobě.

zkzkz ( 2. února 2016 22:03 )

Z*kurvená pravdolářská zem

moiaza ( 2. února 2016 21:46 )

 A co jste čekali v tom Havloidním kapitalismu?

Zobrazit celou diskusi