Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

O 9 tisíc méně: Samoživitelce nepřispějí na bydlení, žije v družstevním bytě

Autor: Tomáš Polák - 
2. února 2016
05:31

Samoživitelka Tereza (26) vychovává dvě malé dcery ve dvoupokojovém družstevním bytě v Praze. Je na mateřské a příjmy, které má, jí sotva vystačí na pokrytí nákladů na bydlení. Obrátila se tak na úřad s žádostí o uznání příspěvku na bydlení. Ten jí byl ale zamítnut. Přitom kdyby žila v bytě, který je v soukromém vlastnictví, dostala by od státu bezmála devět tisíc korun.

Tereza Chleborádová (26) je samoživitelka a stará se o pětiletou Natálku a dvouapůlletou Jessicu. Na mladší dcerku pobírá mateřskou 7600 korun a dalších 1000 korun má příspěvek na péči pro obě děti, od otce dětí pak dostává 5000 korun výživné. Jelikož bydlí v Praze, platí nájem a energie skoro třináct tisíc korun. Na běžný chod domácnosti jí tak zbývá jen několik málo stovek.

„Od kamarádky jsem se dozvěděla, že bych měla mít nárok na příspěvek na bydlení, který by nám opravdu pomohl,“ řekla Blesk.cz Tereza. „Zašla jsem si tedy na úřad, protože jsem chtěla nahlásit trvalé bydliště, a rovnou jsem si zažádala i o ten příspěvek.“ 

Přestože Tereza doložila všechny potřebné dokumenty, musela čekat měsíc na odpověď úřadu, která ji překvapila: „Řekli mi, že na to nemám nárok, protože bydlím v družstevním bytě,“ řekla Tereza. Jenže podle zákona by i tak měla mít na příspěvek nárok. Problém je ale v tom, že nemá uzavřenou smlouvu přímo s družstvem. „Na příspěvek na bydlení má nárok vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě přihlášen k trvalému pobytu,“ uvedla Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce České republiky, který nárok na dávky posuzuje.

Aby měla Tereza na dávku nárok, musela by být podle mluvčí členem družstva nebo byt vlastnit. Na koupi byť jen družstevního podílu ale nemá peníze. Musela by se tedy přestěhovat do bytu, který je v osobním vlastnictví. „Nechápu, proč musím být v nájmu u soukromého majitele, abych měla nárok na příspěvek. Za bydlení budu přece platit stejné peníze,“ řekla Tereza. Přitom kdyby bydlela ve srovnatelném bytě v osobním vlastnictví a platila stejný nájem i poplatky za energie a vodu, měla by podle výpočtu Blesk.cz nárok na příspěvek na bydlení 8840 korun.

Tereza se tedy obrátila na Úřad práce ještě jednou a požádala o tzv. doplatek za bydlení, který lze dát i podnájemcům družstevních bytů. Ani ten jí ale nebyl uznán, jelikož má podle kritérií nastavených ministerstvem práce a sociálních věcí moc vysoké příjmy. Tereze tak skutečně nezbývá než se odstěhovat do jiného bytu.

Sociální dávky jsou každoročně největším výdajem státního rozpočtu. Letos rozpočet počítá s výdaji na sociální dávky za 515,8 miliardy korun, což je skoro 42 % celkových výdajů státního rozpočtu.

NatyJess ( 24. července 2016 20:44 )

 Jana999: Ty jsi fakt *** vymatlana😅 Ja tam trvaly bydliste mela a najemni smlouvu jsem mela😂😂😂 vetsina z Vas je tu totalne vypatlana💩 Prectete si ten clanek cely a premyslejte nad tim... Nas stat dava jen cikanum a pokud mate doma 2 lety dite, tak mate pracovat jak??? A jesle??? Tak super, 15.000,- mesicne za par dni v tydnu😂

anna1234 ( 2. února 2016 21:13 )

.. dalšího ataku na policii ganzi neblbni To už by tu člověk nesměl napsat nic.

bibulkan ( 2. února 2016 16:18 )

 Vazena gazanie-prispevatelko do vsech diskuzi Jake problemy mate na mysli? Ja si tady nestezuji, pisi fakta, jak to je A je jedno, zda je to bulvar nebo ne

toriaya ( 2. února 2016 14:40 )

zednik ( 2. února 2016 14:08 )

Možná ,kdybychom se koukli pod pokličku, tak se zjistí, že majitelem toho družtevníhu bytu ,na který chce nebohá samoživitelka příspěvek , je právě ten její partner

Zobrazit celou diskusi