Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ročně virus zabije 1500 Čechů. Chřipku stejně přechází a šíří dál

Autor: ula - 
2. února 2016
06:20

Chřipková epidemie v Česku propukla naplno. Počty nemocných chřipkou stouply od minulého týdne o 67 procent, v předchozím týdnu byl nárůst 80 procent. Češi jsou bohužel známí tím, že léčbu chřipky podceňují, čímž si zadělávají nejen na komplikace, ale šíří virus dál. Chřipka přitom může zabíjet, ročně na ni u nás zemře 1500 lidí.

Chřipková epidemie se opět přihlásila. Ročně v Česku onemocní 5–10 % dospělých a 20–30 % dětí, hospitalizováno je 7–16 tisíc osob. Přibližně 1500 jich zemře na komplikace, které způsobí právě chřipka, což je dvakrát víc než v důsledku dopravních nehod.

Na samotnou chřipku dosud neexistuje účinný lék, tlumí se jen příznaky. Chřipka je kapénková infekce a kvůli vysoké nakažlivosti se snadno šíří. Virus je navíc velmi odolný, na klice, vypínači či madle v MHD může přežít několik dní.

Češi jsou nefér vůči okolí

Češi jsou známí tím, že léčbu chřipky odbývají. Jinak zdravý dospělý člověk si ovšem může s chřipkou poradit sám, když ulehne do postele, bude pít hodně tekutin a na pomoc přibere léky snižující horečku. Pobyt doma a klidový režim, stejně jako odpovídající rekonvalescence, jsou však velmi důležité.

Základní léčba chřipky trvá týden a po tuto dobu by člověk neměl chodit do práce, do školy či do společnosti. Už jen proto, že po propuknutí onemocnění je dospělý nakažlivý po dobu až pěti dní, dítě může virus roznášet dvakrát tak dlouho. Přesto není nic výjimečného, že se ženeme do práce hned, jakmile „je nám jen trochu lépe“. Takové chování má hned dvojí negativní dopad: naše tělo se jednak nestačí zregenerovat a hrozí vážné komplikace, jejichž riziko je ještě vyšší v případě, že budeme chřipku přecházet, a jednak se tak onemocnění šíří dál.

Jaké hrozí komplikace?

Pokud přecházíte chřipku, zaděláváte si na komplikace, které se navíc projeví až s odstupem času, kdy jste na prodělanou chřipku už možná zapomněli. Za čím může také stát chřipka?

  • chřipkový zápal plic (pneumonie)
  • akutní zánět hrtanu
  • zánět vedlejších dutin nosních
  • zánět svalů
  • zánět středního ucha
  • zánět srdce
  • postižení nervového systému 

Jste kandidáti na onemocnění? Udělejte si rychlotest:

  1. Je vám více než 65 let?
  2. Žijete ve velké rodině nebo pracujete ve velkém kolektivu lidí (banky, obchodní řetězce, divadla, velké kanceláře)?
  3. Trávíte svůj volný čas mezi spoustou lidí – navštěvujete kina, divadla, posilovnu?
  4. Onemocněl už někdo ve vaší rodině chřipkou?
  5. Stýkáte se při své profesi s lidmi (pracujete např. v nemocnici, restauraci, jako učitel, vychovatel, apod.?)
  6. Patříte mezi pacienty léčící se s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater nebo diabetiky?

 

Pokud jste aspoň na dvě otázky odpověděli ANO, je velice pravděpodobné, že se chřipce nevyhnete. 

Roman_Koblizek ( 7. listopadu 2016 14:05 )

Roman_Koblizek:Chřipka udeřila v plné síle, vidím to na okolí. Já se zatím držím asi protože chodím do sauny a pravda je, že od doby co se pravidelně očkuji jsem chřipku neměl, na vakcínu mi přispěje moje pojišťovna ozp a stejně tak proplatí doplňky stravy a vitamíny což moc nevyužívám spíš se snažím jíst zeleninu.

Zobrazit celou diskusi