Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šmejdi šidí i stát: Neplatí pokuty, dluží miliony, ale dál v klidu vydělávají

Autor: Tomáš Polák - 
28. ledna 2016
18:43

Desítky podvedených zákazníků, 17 pokut, žádná z nich zaplacená. Takové je skóre společnosti IQ Teleshopping, která pravidelně pořádá předváděcí akce pro seniory. Přestože už dluží České obchodní inspekci více než 1,5 milionu korun, dále akce organizuje. Tentokrát ale už pod jiným názvem.

„Spotřebitel na předváděcí akci zakoupil parní čistič. Poté, co si nákup rozmyslel, odstoupil s naší pomocí od uzavřené smlouvy a zaslal zboží zpět. Společnost si zásilku nepřevzala a peníze rovněž nevrátila,“ řekl Blesk.cz Lukáš Zelený z dTestu. Po společnosti se totiž vždy po předváděcí akci vždy slehne zem. Česká obchodní inspekce o společnosti ví už delší dobu, uložila jí celkem 17 pokut. 14 z nich již je po splatnosti.

Na společnost IQ Teleshopping (dnes QUACERO Invest s.r.o.) neeviduje ČOI žádnou z uložených pokut jako zaplacenou,“ řekl Blesk.cz mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich s tím, že největší aktivitu společnost vyvíjela v první polovině loňského roku. Poslední stížnost od spotřebitele, kterou eviduje nezisková spotřebitelská organizace dTest je pak stará měsíc.

Udělené pokuty teď bude po společnosti vymáhat Celní správa České republiky, podle odborníka ale ta nemusí být moc úspěšná. Podobné společnosti totiž zanikají a pokuty je pak prakticky nemožné vymoci. „Stejně tak dopadnou pohledávky spotřebitelů. Právě v tomto spočívá jeden z největších problémů předváděcích akcí. Jedná se totiž o společnosti s velmi krátkou životností a bez jakéhokoliv majetku,“ uvedl Zelený.

Bezradná je i obchodní inspekce: „Česká obchodní inspekce nemůže přinutit prodejce, aby peníze spotřebitelům zaslal, ze zákona není k tomu oprávněna. Toto je věcí policie, na kterou se mohou spotřebitelé obrátit, pokud se jedná o podvod. Případně své spory mohou řešit občansko-právní cestou,“ řekl Fröhlich. Jenže soudní spory by podle Zeleného jen stály spotřebitele další náklady.

Pokud se spotřebitelé obrátí na soud a následně i na soudního exekutora, nemají příliš velkou šanci, že své finanční prostředky získají zpět,“ řekl Zelený. „Spíš budou platit soudní náklady a náklady na exekutora.“

Řešení nabízí Martin Plíšek z TOP 09, podle něj totiž půjde brzy do Sněmovny návrh, který pomůže obětem majetkově trestné činnosti dostat odškodnění. „Měl by být zřízen fond, kam půjdou peníze z prodeje věcí zabavených pachatelům v trestním řízení nebo další prostředky získané v rámci majetkových sankcí,“ řekl Blesk.cz Plíšek.

Z fondu by pak oběti trestných činů mohli získat odškodnění. „Protože ta činnost šmejdů není jenom v oblasti obchodně právní, správně právní ale i trestně právní,“ doplnil poslanec. Jenže to neřeší situaci, kdy společnost prakticky nemá žádný majetek.

Další z razantních opatření proti šmejdům by se mělo týkat internetových obchodů a mělo by usnadnit žaloby o nízké částky. „Obecně půjde o posílení práva spotřebitele v tom smyslu, že takové ty banální žaloby o stovky nebo tisícovky korun, že by se řešily přes založení vlastního internetového portálu, který budou spravovat právníci, a na který můžete umístit žalobu,“ řekl Blesk.cz předseda hospodářského výboru Ivan Pilný z hnutí ANO. Podle něj ale zrovna tohle opatření moc nepomůže kategorii seniorů, kteří jsou podle něj technikami šmejdů nejvíce postižení. "Oni jsou bohužel vždycky o krok napřed," doplnil Pilný.

Nejbezpečnější je tedy se takovým akcím úplně vyhnout a nepodlehnout ani lákavým nabídkám si například jenom vyzvednout výhru. Šmejdi totiž právě takto často lákají své „oběti“ do svých prodejen, kde pak probíhá jen klasická předváděcí akce. 

Zobrazit celou diskusi