Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vyznáte se ve vyúčtování za plyn? Pozorně čtěte!

Autor: red - 
27. ledna 2016
22:53

Minulý týden Blesk rozkryl, jak drzé marže mají dodavatelé plynu v Česku. Často se neštítí přihodit k současné ceně klidně 140 %. Přestože cena plynu na burze už roky klesá, běžní lidé si na levnější plyn nesáhnou.

Dodavatelé totiž o tomto zlevňování mlčí, s cenou nehnou a rejžují víc a víc! A důvodem toho, že jim to prochází, je možná i to, že se nevyznáme ve fakturách. Blesk vám chce pomoci, podívejte se, co důležitého ve vyúčtování najdete!

Jde o příklad s vybranou existující fakturou Pražské plynárenské. Jde o příklad s vybranou existující fakturou Pražské plynárenské. | archiv Blesku

Co ukrývá faktura? MARŽI 124 %

Faktura Faktura | archiv Blesku

A jak by to vypadalo podle ceny plynu na burze?

Blesk přepočítal, jak by vypadala faktura s průměrnou cenou plynu na burze. Blesk přepočítal, jak by vypadala faktura s průměrnou cenou plynu na burze. | archiv Blesku

Blesk propočítal tuto fakturu podle ceny plynu na burze v zúčtovacím období (na burze NCG v průměru zhruba 667 Kč za období 15. 4. až 31. 12. 2014 a 604 Kč za období 1. 1. až 15. 4. 2015 oproti jednotně účtovaným 1457 Kč!).

Očištěná data od marže a od stálé měsíční platby jsou šokující. Ukazují, že celková marže byla 124 %. Místo nedoplatku 139 korun by rodina dostala 1080 korun zpět.

Samozřejmě je v tomto propočtu cena plynu sražená až na dno, dodavatel by neměl žádný zisk, ale pro ukázku propastného rozdílu mezi účtovanou cenou a reálnými náklady je to více než jednoznačné.

Zobrazit celou diskusi