Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Tlusté nechceme.“ Můžete příjít o práci kvůli vzhledu?

Autor: ula - 
26. ledna 2016
21:24

Nina chtěla pracovat jako au-pair, měla zkušenosti i doporučení. V britské agentuře ji však odmítli, protože prý vypadala příliš „tlustě“. Podle právníků se jedná o jasnou diskriminaci. K té může docházet i při obyčejném pracovním pohovoru. Navíc někdy o sobě v životopisu uvádíme víc, než je nutné.

Nina pracovala jako au-pair už předtím, ale paní, u které pracovala, zemřela, a tak se musela poohlédnout po jiné rodině. Kontaktovala tedy agenturu, u které byla evidována. Poslala reference i svoji fotografii.

Kontaktovala ji sama majitelka a jejím slovům se dá jen těžko uvěřit. „Řekla, že podle fotky vypadám tlustě – oversized – a že rodiny chtějí jen hubené au-pair,“ citovala Nina majitelku a dodala: „Až do teď jsem si myslela, že předpoklad pro práci au-pair je povaha.I když by to tak mělo v praxi probíhat, řada zaměstnavatelů stále pokládá otázky, které by neměla. Jaké to jsou? A co v životopisu nemusíte uvádět?

Vzhled je základ? 

Zaměstnavatel vás může přijímat na základě vzhledu, ale musí mít pádný důvod. „Je to opodstatněné u pozic, v nichž člověk reprezentuje svého zaměstnavatele a je důležité, jakým dojmem působí,“ říká Tomáš E. Dombrovský, analytik LMC. To jsou například obchodní zástupci nebo tiskoví mluvčí. Ovšem u pozic, kde se kvalita odvedené práce odvozuje především od jiných schopností nebo dovedností, by vzhled neměl hrát vůbec žádnou roli.

Zkušenosti jsou podstatnější

Pokud hledáte práci, začněte kontrolou svého životopisu. Jsou věci, které nikoho nemusí zajímat.

„Nemusíte nikomu prozradit svůj věk ani rodné číslo, nakonec podstatné jsou vaše zkušenosti,“ řekl Blesk.cz Dombrovský. „I když ho spousta lidí stále uvádí, není třeba se svěřovat s rodinným stavem, se sexuální orientací nebo národností. Na druhou stranu, pokud nejste občanem ČR, bylo by vhodné na to upozornit, protože je možné, že bude třeba jinak ošetřit pracovní smlouvu,“ dodává analytik.

Do životopisu rozhodně neuvádějte vyznání. Pokud tušíte, že povinnosti plynoucí z vaší víry by mohly mít dopad na práci nebo rozvržení směn, řešit to můžete už během pohovoru. Stejně tak pokud máte výrazná zdravotní omezení a budete potřebovat upravit pracovní dobu nebo prostředí, uvést to můžete, ale vše se dá řešit ústně.

Jak daleko máte do důchodu?

Podle Dombrovského se v poslední době situace spíše obrací a zaměstnavatelé přestávají klást otázky, na které by se ptát neměli. Podle něj je situace na trhu práce taková, že lidí je málo a zaměstnavatelé přijímají skutečně podle schopností a zkušeností. „Bohužel některé stereotypy jsou stále velmi silné, lidé nad 50 mají přístup k nové práci podstatně horší než všichni ostatní,“ upozorňuje Dombrovský.

Na co by se vás neměl zaměstnavatel ptát?

  • věk
  • zdravotní stav
  • plánování rodiny
  • těhotenství a děti
  • náboženství a filozofické přesvědčení
  • sexuální orientace
  • majetek a finanční závazky
  • národnost
  • rasa
  • etnikum
  • politické postoje
  • členství v odborových organizacích
  • trestněprávní odpovědnost
  • finanční závazky vůči bankám

Pozor – některé pozice nesmí vykonávat těhotná žena, proto otázka může zaznít, stejně jako někde musíte prokázat čistý trestní rejstřík. Takové výjimky však přesně stanovuje zákon.

„Řekla, že podle fotky vypadám tlustě – oversized – a že rodiny chtějí jen hubené au-pair,“ šokovala Nina. „Až do teď jsem si myslela, že předpoklad pro práci au-pair je povaha,“ rozčiluje se Nina, která má prokazatelné zkušenosti a reference.

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/368808/baculata-diskriminace-ninu-nevzali-do-prace-nebyla-dost-stihla.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

koliaska ( 28. května 2019 05:33 )

Je to dost smutné, ale s něčím takovým už jsem se ve svém minulém zaměstnání také setkala. Nebylo to zrovna dvakrát příjemné a velmi nerada na to vzpomínám. Ještě štěstí, že jsem z toho zaměstnání odešla a vydala se cestou vlastního podnikání. Konkrétně jsem si založila svou vlastní offshore firmu přes http­s://ww­w.iof­fsho­re.cz/ Teď jsem konečně spokojená.

joudajoudovy ( 27. ledna 2016 07:39 )

rady, jak ziskat praci jsou k nicemu.... a jsi-li tlusty? pouze dalsi zastupna vymluva. slusne zamestnani dostane ten, kdo ma potrebne znamosti a zde obezita ci zkusenosti nehraji zadnou roli. bohuzel, kde je HR slovak, cech si ani neskrtne. misto jednoho radneho zamestnance nabere tri slovenske studenty, kteri po ukonceni skoly maji o praci postarano. je to smutne, ale pravdive. a jak si praci udrzet? musis na kolegy bonzovat, managera za jeho tupost vychvalovat, chodit s nim sportovat a spravne lidi hoblovat. jinak na sve pozici zustanes do veku 45.let, bez min. zvysovani platu, bez skoleni i zvysovani odbornosti, a pak te stejne vykopnou a nahradi tlacenkou. a kdyz se nekdo obrati na soud pro diskriminaci ci ucelou vypoved? ma to predem prohrane, silnejsi vyhrava, a jeste zaplati tucne soudni naklady. kde mame sabatovou, dienstbiera, kocaba ci kriklouny z odboru? sabatovou a dienstbiera platime z nasich dani. kocab si zalozil nadaci a je tez z nasich dani dotovan a odborovi bossove jsou chraneny zakonikem prace.... v cesku jede pouze spravna klika a nelze snit o americkem snu. neni to v kapitalismu, ale v lidech, kteri za sladky post zlikviduji i vlastni rodinu. historie se stale opakuje a nezalezi na zrizeni ci vedouci strane. udavacu ve stredoveku, v rakousko-uhersku, v prvni republice, v protektoratu i za komunismu bylo mnoho a stale je. cesky narodni sport!

majojo ( 27. ledna 2016 07:33 )

Jeden můj zaměstnavatel mě přijal, zkušební dobu jsem absolvovala k všeobecné spokojenosti a pak mě chtěl vyhodit protože "je obézní, takže bude kontraproduktivní". Nevyšlo mu to, protože jsem byla z asi tří zaměstnanců v podniku, co opravdu pracovali. I za jeho dva obézní kámoše, se kterejma konzultoval od otvíračky v nejbližší hospodě. Takže ti zbylí dva pracující řekli, že když ne já, ani oni ne. Ustoupil, protože by těžko sháněl další trojku takových volů, jako jsme byli my.

anka ( 26. ledna 2016 23:00 )

ono to neni tim ze by nechteli zit na vesnici, ale jejich rodina na vesnici nema zadne penize, tak je v 16 posilaji delat do fabrik ve velkych mestech, kde holky delaji od rana do vecera sest dni v tydnu, osm z nich sdili jeden pokoj a domu posilaji penize. Dovolenou maji jednou za tri roky, kdy jedou rodinu navstivit na cely mesic. A myslim, ze zamestnancum ve fabrice je uplne jedno jestli je holka pekne nebo ne.

pekaaaros ( 26. ledna 2016 22:30 )

no v Číně mladý holky nechtějí žít na vesnici, protože na čínské vesnici je tvrdej život a musí se pěstovat rýže a ve městě makáš v kanclech. takže holky choděj na pohovory do měst. Jenže šéfové si vybíraj jen podle vzhledu. takže každá holka spoří na plastickou operaci, aby vypadala dobře a vypadla z rodné hroudy. je to o vzhledu. celej svět je o vzhledu. tvrděj ti že ne, ale je to blbost! Je to jen o tom. o ničem jiným. Jak se říká, na kráse nezáleží, ale na ošklivosti jo!

Zobrazit celou diskusi