Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opencard odzvonilo, Praha nově pojede na „Lítačku“

Autor: ČTK, ula - 
25. ledna 2016
12:02

Problematickou Opencard nahradí nová čipová karta s příhodným názvem Lítačka. Nový systém vydávání karet spustí magistrát už od února a do půl roku už pak budou moci lidé jezdit na Lítačku. Na tiskové konferenci to dnes oznámila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Už vloni primátorka avizovala, že Opencard do dvou let skončí. Projekt Opencard, který vznikl za primátora Pavla Béma (ODS), stál Prahu nejméně 1,75 miliardy korun. Praha má nevyřešené smlouvy s vlastníkem práv, firmou eMoneyServices (EMS). Vydávání karet v uplynulých měsících opakovaně zkolabovalo a provází jej potíže. EMS po magistrátu žádá přes 600 milionů korun. O 140 milionů Kč se soudí. Praha ale podle primátorky platit nehodlá.

"Na Opencard bude Praha jednou pyšná," tvrdil před soudem Pavel Bém. Podívejte se, jak exprimátor hájil její cenu:

Video Pavel Bém u soudu - Petr Soukup, Soňa Kacerovská
Video se připravuje ...

Přesný termín Lítačky zatím neznámý

Přesný termín přechodu na Lítačku primátorka říct nechtěla. Cestující podle ní nic nepoznají. "Je to jeden z důležitých kroků, kterým postupně dojde k vyřešení problému s Opencard," uvedla. Náklady na připravovaný projekt podle ní nepřekročí deset milionů korun. V budoucnu nebude mít jen podobu plastové karty. "Máme tu ambici, abychom ji měli v elektronické i papírové podobě a možná i v podobě čipu," doplnila. V současnosti prý běží testovací provoz.

Kvůli Opencard hlídala primátorku Krnáčovou i ochranka, s čím se potýkala? Dozvíte se ve videu:

Video Strach z kmotrů: Primátorka Krnáčová má tajnou ochranku! - Blesk TV
Video se připravuje ...

Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí. Skutečných uživatelů je ale méně. Karta měla mít celou řadu funkcí a držitelům měla zajišťovat slevy na vstupném. Funguje ale především jako elektronická tramvajenka či průkaz do městské knihovny. Obvodní soud pro Prahu 1 nedávno kvůli kartě opencard uvalil na hlavní město exekuci. 

frantaklika ( 26. ledna 2016 00:42 )

made in Absurdistan: rok 2006 - bude to dělat extérní firma, protože státní zaměstnanci jsou drazí (a kradou), rok 2016 -budou to dělat státní zaměstnanci, neboť extérní firma je drahá a spolu se státními zaměstnanci korumpovala (kradla), rok 2020 bude to dělat extérní firma neboť to bylo levnější než když kradli statní zaměstnanci s extérními dodavateli a Krndou dohromady.

sairait ( 25. ledna 2016 16:47 )

co hulíš ty zm.rde???

stanislava ( 25. ledna 2016 16:10 )

Kolik korun bude stát výměna Opencard za Lítačku, pro důchodce od 65 - 70 let? Nedočtu se ti nikde. Platnost Opencard mi končí v červnu 2016 a 70 let mi bude až v srpnu 2017.

anna ( 25. ledna 2016 13:59 )

... je to ostuda, ze se do diskuzí dostávají stále primitivní zaostalci. Alespoň nejsou natolik negramotní, že umí psát a číst - to je již pokrok! ...

jarda304 ( 25. ledna 2016 13:11 )

zjevně jsi nikdy nevytáhl paty někam do světa či a vzděláním sotva prolezl základku a chybí ti slušné vychování. Že stojí Opencard tolik peněz je díky Hudečkovi a spol. kteří Opencard bojkotovali a nezajistili, co je ve světě běžné - smlouvy s hotely, obchody, restauracemi atd. které vše platí/reklama a ještě to městu vydělá.

Zobrazit celou diskusi