Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

NKÚ: Hasiči přišli o desítky milionů, můžou za to zmatené zákony

Autor: ČTK, tmp - 
25. ledna 2016
09:19

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že výběr peněz za zásahy u dopravních nehod hasičům komplikuje nesoulad v zákonech. V roce 2014 měli hasiči dostat od pojišťoven přes 300 milionů korun, kvůli konfliktu v zákonech ale nezískali ani polovinu. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Upozornil také na to, že generální ředitelství Hasičského záchranného sboru nesjednotilo pravidla pro úhradu některých služeb, které mohou hasiči za peníze poskytovat.

Hasiči nedostali od pojišťoven všechny peníze proto, že k vypořádání náhrad zákon umožňuje různé přístupy, a to jak ze strany hasičů, kteří o ně žádají, tak ze strany pojišťoven, které je z povinného ručení platí. "Ty v některých případech odmítly peníze za zásah zaplatit s tím, že by je měl uhradit viník nehody. Zákon ale hasičům neumožňuje vymáhat peníze za zásah po viníkovi," uvedl Nejvyšší kontrolní úřad. Generální ředitelství nevydalo žádný předpis, který by tuto situaci řešil.

Hasiči tak podle kontrolorů neuplatnili své nároky u třetiny dopravních nehod a z uplatněných nároků za zásahy pojišťovny neuhradily téměř 30 procent.

Úřad uvedl, že výši vybraných prostředků ovlivnila i vláda, když schválila, že náklady za zásah budou hrazeny z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Stanovila také hodinovou sazbu za výjezd na 5600 Kč, přestože původní návrh počítal se 7000 korunami za hodinu. Nově schválený zákon o Hasičském záchranném sboru platný od začátku tohoto roku tyto problémy neřeší, připomněli kontroloři.

Nesrovnalosti jsou i v příjmech

Úřad našel problémy i u příjmů, které hasiči získávají za své služby. Generální ředitelství nevydalo jednotné pokyny pro uzavírání smluv a pro stanovování cen za připojení k pultu centralizované ochrany a za plané výjezdy. Úředníci upozornili na to, že zatímco například Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje poskytoval toto připojení v letech 2013 a 2014 zdarma, v Pardubickém kraji s podobným počtem připojených objektů získali hasiči za stejné období 8,2 milionu korun. Podobně tomu bylo i s cenou za plané výjezdy, která se pohybovala v rozmezí od 1000 do 8200 korun.

Generální ředitelství by podle Nejvyššího kontrolního úřadu mělo také centrálně nakupovat zásahové vybavení hasičů, aby byly sjednoceny a optimalizovány požadavky na jednotlivé vybavení a aby se také zvýšila šance, že se do soutěže přihlásí více potenciálních dodavatelů, což by snížilo výslednou cenu. Krajská ředitelství hasičů totiž například zásahové obleky a obuv či další vybavení soutěžila každé zvlášť, cena stejných obleků se proto kraj od kraje lišila i o 3000 korun.

Úřad prověřil hospodaření hasičů Prahy a Jihomoravského, Libereckého a Pardubického kraje v letech 2013 a 2014. Zkontroloval hospodaření s majetkem v hodnotě 532 milionů korun a peněžní prostředky ve výši 90 milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi