Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Proč dodavatelé nezlevní plyn? Cena na burze přitom prudce klesla

Autor: red - 
23. ledna 2016
07:35

Blesk bojuje proti drzým maržím dodavatelů plynu! Včera jsme zveřejnili, jak se neštítí přihodit k současné ceně třeba i 140 %, dnes se můžete podívat na to, jak prudce klesla cena plynu za poslední tři roky. Tak proč je tedy cena pro nás skandálně stále stejná!

Blesk se podíval na to, jak nechutně nás dodavatelé ždímají. Důvod? Nechtějí se vzdát svých miliardových zisků a potají drží stále stejnou cenu. Stačí se ale podívat, za jakou cenu si kupovali plyn před třemi roky a za kolik ho nakupují nyní.

Pak už zbývá jen porovnat s křivkou, jak se za tu dobu změnila cena pro konečné odběratele – tedy pro nás! Ten rozdíl vás praští do očí, určitě budete v šoku! Možná by »plynaři« rádi argumentovali tím, že plyn nakupují dopředu. Jenže podle informací Blesku je to v horizontu maximálně jednoho roku. Tudíž klesající cena by se měla už dávno projevit? Tak na co ještě čekají…? Co s tím?

Podívejte se na svoje faktury a na cenu za MWh, kterou vám účtují. Určitě se ani omylem neblíží k té ceně, za kterou ji váš dodavatel nakupuje. A právě cena za MWh je věc, kterou můžete ovlivnit! Změnou dodavatele, vyjednáním lepších podmínek atd. Čtěte Blesk a poradíme vám.

Tohle je cena plynu na burze

V grafu vidíte, jak na burze postupně klesala cena plynu za 1 MWh za poslední tři roky. Tedy cena, za kterou dodavatelské společnosti nakupovaly plyn. V lednu 2013 to bylo za 690 Kč, o rok později za 725 Kč, na začátku ledna 2015 za 664 Kč, letos 1. ledna za 420 Kč a včera dokonce za 365 Kč!

Dodavatelé nereagují

Zde vidíte, jakou si v základních cenících účtovaly jednotlivé společnosti cenu. Aby byl graf přehlednější, vybrali jsme ze 4 kategorií odběru tu, která se týká »ohřevu vody«. Další kategorie můžete vidět v tabulce dole a v grafu by to dopadlo podobně, jen by se měnilo pořadí.

Rozdíl mezi oranžovou linkou ceny plynu na burze a těmi ostatními je propastný – jde o marži pro dodavatelské společnosti. Jak vidíte, účtují si leckdy i více než dvojnásobek skutečné ceny plynu! A na pohyb plynu na burze prostě nereagují. Vydělávají víc a víc! Například Pražská plynárenská (ale i ostatní) dnes mohou koupit 1 MWh za cenu 365 Kč (v prosinci to bylo za cca 450 Kč), nám ji prodávají za 1200 Kč!

Proč dodavatelé nezlevní plyn? Když takhle prudce klesla cena na burze... Proč dodavatelé nezlevní plyn? Když takhle prudce klesla cena na burze... | archiv Blesku

Tohle jsou marže dodavatelů! V základních cenících, což jsou nejčetnější ceníky pro domácnosti, se nestydí přirazit si oproti současnému stavu na burze s plynem klidně až 140 %! Tohle jsou marže dodavatelů! V základních cenících, což jsou nejčetnější ceníky pro domácnosti, se nestydí přirazit si oproti současnému stavu na burze s plynem klidně až 140 %! | archiv Blesku

VÝZVA BLESKU

Máte fakturu, na které jsou vidět nehorázné marže? Nebo fakturu, ve které se nevyznáte, a chcete vědět, kolik reálně platíte ve srovnání s cenou na trhu? Případně jiné dotazy ohledně uváděných čísel? Naučte se orientovat v nabídkách dodavatelů a neplaťte 2x více, než musíte. Blesk vám v dalších článcích poradí, jak na to. Pošlete nám kopie faktur za plyn do Blesku! Ukážeme, pomůžeme! Na e-mail: tip@blesk.cz

pepen ( 23. ledna 2016 15:23 )

  Proč nezlevní????Protože v Česku jsou zvyklí krást,obírat lidi a jenom hrabat a hrabat pro sebe!!!!!Do hrobu si to šmejdi beztak nevezmou!!!Na čelních místech ČEZU , PRE a jiných gigantů jsou bezpáteřní a bezcharakterní lidé!!!!Obírat ubožáky to jim jde šmejdům!!!Díky naším zlodějským politikům to došlo vše do těchto rozměrů!!!V této zemi se nedělá nic jiného-než se krade a podvádí-kam se podíváte a to beztrestně!!!!A mi blbci to vše trpíme!!!!

stacho ( 23. ledna 2016 13:36 )

I na ty sk.rvené s.ině se voda uvaří..

stacho ( 23. ledna 2016 13:32 )

Všichni víme co je nenažranost bohatých...

bizon_pepa ( 23. ledna 2016 12:09 )

Kteří patří k té menšině?

sores ( 23. ledna 2016 11:17 )

To je ale blbá otázka!!!!! Snad proto že si chtějí nahamounit a určitě ne z lásky k bližnímu. Bydlení v Česku je předražené vůči prům.českýmu platu který je ve skutečnosti 13 tisíc. Proto také muslimové táhnou z Česka jinám kde je mnohem život levnější. 

Zobrazit celou diskusi