Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku se oteplí, ze sněhu bude voda a navíc zaprší. Jak to pomůže suchu?

Autor: mts, sou - 
24. ledna 2016
06:20

Po extrémních mrazech se začne v Česku koncem víkendu oteplovat. Teploty budou šplhat i několik stupňů nad nulu. Bude tedy tát sníh a zároveň začne pršet. Jenže podle Petra Dvořáka z Českého hydrometeorologického ústavu to není důvod k radosti – od sucha, které v zemi panuje, nás to nezachrání.

Při pohledu na bílou krajinu si člověk pomyslí, že v přírodě nyní leží dostatek vody, která po suchém loňsku alespoň částečně doplní chybějící vodu do řek. Ale není to pravda.

„Představte si, že jeden centimetr sněhu odpovídá jednomu milimetru dešťových srážek. Když teď v nížinách leží kolem tří centimetrů srážek, není to nic moc. Až sníh roztaje, tak to částečně pomůže, ale pořád jsme ve vlhkostním deficitu,“ řekl Blesk.cz Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle něj by bylo potřeba, aby i v nížinách leželo alespoň 50 centimetrů sněhu. I on sám to ale považuje samozřejmě za absurdní.

„Vlhkostní deficit zvlášťě ve Zlínském a Olomouckém kraji je příliš velký. Tam by bylo potřeba, aby napadl sníh, roztál, napadl, roztál a aby bylo hodně srážek i střídavé počasí,“ uvedl.

Příští týden má pršet. Tající sníh s deštěm by ale povodňovou hrozbu způsobit neměly. „To zatím nehrozí, protože srážek nebude tolik. Jelikož se ale teplota bude pohybovat kolem nuly, tak spíš hrozí ledovka, protože dešťové nebo kapalné srážky budou padat na promrzlou zem a budou namrzat,“ dodal Dvořák.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi