Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mrazivá páteční noc může zabíjet: Nepřehánějte to s alkoholem, varuje odborník

Autor: ula - 
22. ledna 2016
19:51

Česko čeká další mrazivá noc. Někde budou teploty klesat až pod mínus 20 stupňů. Pátek obvykle lidé využívají na návštěvu barů a akcí, kde pijí alkohol. Před tím však odborníci důrazně varují. Kombinace alkoholu a mrazu nás může připravit i o život.

Otupení smyslů

Opilý člověk umrzne snáze než střízlivý. Alkohol mění naše posuzování reality a rizik, která nám hrozí. Dále pak ovlivňuje náš cévní systém. "Dochází k relaxaci drobných cévek na periferních částech těla, jako jsou např. prsty," řekl Blesk.cz primář Kliniky adiktologie Petr Popov. Subjektivní pocit, že je nám teplo po doušku alkoholu vzniká právě kvůli tomuto mechanismu, kdy se cévky rozšíří vlivem většího množství krve.

Krev nechrání okrajové části těla

"Problém je v tom, že když se tohle děje, dochází k většímu úniku tepla z těla," uvádí Popov. Mráz z koncových částí těla stahuje krev do centra, aby chránila důležité orgány, které jsou nutné pro přežití, i když je tu risk, že tělo může o tyto části těla přijít. To se velmi stává horolezcům. Ti během extrémního mrazu přežijí, protože krev je schopná zásobovat srdce, mozek a plíce, ale přijdou např. o prsty na rukou nebo nohou.

Alkohol jako "brufen"

Alkohol navíc působí jako analgetikum, to znamená, že nevnímáme tolik bolest. Pokud mrzneme, vnímáme to jako bolest, což se při větším množství alkoholu neděje. "Pokud se spojí všechny tyto věci, tedy problém s posouzením reality, subjektivní pocit tepla a zhoršení vnímání mrazu a navíc se projeví hypnotické účinky alkoholu, člověk může snadno umrznout," varuje lékař.

Doporučení odborníka je jasné. Pokud víte, že přijde mrazivá noc, vy hodláte pít a domů pak jít pěšky, tak se pokuste alkohol omezit, případně si zajistěte, že se o vás někdo postará. Stačí, když se posadíte na autobusovou zastávku a ten bude mít zpoždění. Alkohol v kombinaci s mrazem vám při usnutí venku může způsobit omrzliny, v nejhorším případě i smrt.

sores ( 23. ledna 2016 12:27 )

 No vida, nakonec baba na tom ještě vydělala!!! Osobně bych jí už ve zdravotnictví nezaměstnal po takovém maléru ani náhodou.

Zobrazit celou diskusi