Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hledáte práci? Zkuste armádu, akutně shání řidiče, kuchaře či lékaře

Autor: kle - 
20. ledna 2016
19:40

Armáda České republiky výrazně posiluje. Kromě tendrů za miliardy korun na nové automobily, vrtulníky, Pandury, pistole nebo přístroje na noční vidění potřebuje navýšit i stavy vojáků. Oproti loňsku se zvýšil zájem o kariéru v armádě téměř o 100 procent, vojsku však stále chybí na 400 řidičů. A také mechanici, kuchaři či lékaři. Uspěje každý čtvrtý zájemce, uvedla pro Blesk.cz Lenka Šmerdová, náčelnice Odboru doplňování personálu AČR.

Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci čekají českou armádu nemalé výdaje. Do roku 2025 si naplánovala útraty zhruba za 460 miliard korun. Asi 150 miliard půjde na nákup techniky, munice nebo vybavení. Zbytek peněz půjde na běžné výdaje nebo na zaplacení lidí.

Vojáků armáda hledá dvě tisícovky. „Z tohoto počtu je 350 osob určeno ke studiu na Univerzitě obrany a Vojenském oboru FTVS Univerzity Karlovy. V rámci přímého náboru k doplnění útvarů a zařízení bychom v letošním roce chtěli přijmout 1650 nových vojáků z povolání,“ řekla Lenka Šmerdová.

Ze všeho nejvíc chybí armádě řidiči skupiny C. Těch potřebuje vojsko čtyři stovky. „Dále poptáváme 80 mechaniků, 35 kuchařů, 25 lékařů nebo například 20 strojníků či 20 časovačů děla. Hledáme i 25 velitelů čet, k jejichž obsazení bychom rádi uvítali zájemce s vysokoškolským vzděláním v oboru elektro, chemie či strojírenství,“ dodala. Také Hradní stráž nabírá nové lidi, potřebuje jich dvacet.

Zatímco v roce 2014 projevilo zájem o přijetí do armády 4445 lidí, v loňském roce se tento zájem zvýšil téměř jednou tolik, do databáze zájemců se zaregistrovalo 8 784 osob. „Měsíční počet přihlášených zájemců se pohybuje v rozmezí 600 až 800 osob. Z dlouhodobého vyhodnocování výsledků je úspěšnost mezi 25 až 30 procenty,“ říká Šmerdová.

Přijímač ve Vyškově za 9 900 korun měsíčně

Platové podmínky v armádě se řídí služebním tarifem a dosaženou hodností. „Po přijetí do služebního poměru je voják nejprve zařazen do tříměsíčního kurzu základní přípravy ve Vyškově se základním platem 9 900 korun,“ informuje náčelnice náboru.

Po absolvování kurzu pak voják nastupuje na konkrétní služební místo k určenému vojenskému útvaru, kde je mu přiznán plat dle tarifu k dosažené hodnosti.

„S dalšími přiznanými finančními nároky, jako je například stabilizační příspěvek, služební příspěvek na bydlení, výkonnostní příplatek, zvláštní příplatek za službu ve směnném provozu, příplatek za zvýšenou odpovědnost, příplatek za služební pohotovost, podpora dojíždění do místa výkonu služby, se částka dostane přes 30 tisíc korun, například pancéřovník v hodnosti svobodníka má služební příjem 30 290 korun,“ uvádí Šmerdová.

Nástup nováčků do Vyškova:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

JASNE ( 21. ledna 2016 20:58 )

TĚM PENĚZŮM MOC NEVĚŘÍM

308win ( 20. ledna 2016 20:54 )

Hlavně že déle sloužící chodí jak trhani,hrajou si na geroje a neumí těm lidem dát ani maskáče

Zobrazit celou diskusi