Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče mohou odmítnout očkování dítěte kvůli svému svědomí, rozhodl soud

Sankci za neočkování dítěte lze odpustit, rozhodl Ústavní soud. Na právní povinnosti nechat děti očkovat se však nic nemění. (ilustrační foto)
Sankci za neočkování dítěte lze odpustit, rozhodl Ústavní soud. Na právní povinnosti nechat děti očkovat se však nic nemění. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia/ČTK - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
20. ledna 2016
10:17

Ústavní soud se zastal rodičů pokutovaných za to, že nenechali naočkovat dítě povinnou hexavakcínou. Důvodem pro odmítnutí očkování může být nejen náboženství, což soud uznal již v minulosti, ale v mimořádných případech i svoboda svědomí v širším smyslu. Stát může výjimečně upustit od sankce.

Zákon umožňuje za nedodržení očkovací povinnosti uložit pokutu až 10 000 korun. Právní úprava povinného očkování se nemění, vakcinace stále zůstává také například podmínkou přijetí do mateřské školy.

Rodiče v ústavní stížnosti tvrdili, že očkování odmítli kvůli svému svědomí i s ohledem na zájmy dítěte. Nejlepší je podle nich přirozená imunita, kterou by očkování mohlo narušit.

Pokutu v minulosti potvrdil Městský soud v Praze i Nejvyšší správní soud, který připustil, že povinné očkování může za jistých okolností vést k újmě. Zároveň ale uvedl, že negativní názor na očkování a obava z rizik nevyvazuje rodiče z povinnosti umožnit vakcinaci dětí. Očkování je totiž přínosem pro celou společnost.

Očkování rozděluje veřejnost

Ústavní soud se očkováním zabýval vícekrát. Podle základního nálezu z roku 2011 lze rodičům sankci prominout jen v individuálních případech, například když očkování prokazatelně odporuje náboženskému přesvědčení rodiny. V takové situaci by měl stát od nátlaku na odpůrce očkování upustit.

Video Jak komentoval loni ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) novelu zákona o veřejném zdraví? Debata se točila okolo očkování. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Soud v minulosti také rozhodl, že očkování smí zůstat podmínkou pro přijetí dítěte do školky. Na druhé straně se vyslovil pro to, aby stát nesl odpovědnost za případné poškození zdraví následkem očkování.

Názory na prospěšnost očkování se liší, někteří lidé považují vakcíny za nebezpečné. Pro děti v Česku je nyní povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B.

Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi. Podle hygieniků díky očkování nezemře ročně 500 dětí a dalších 150 000 neonemocní.

Kdy a proti čemu musíte očkovat dítě? Kdy a proti čemu musíte očkovat dítě? | Blesk
.

moiaza ( 20. ledna 2016 19:41 )

 Jsem rád že moje (naše) dvě děti nejsou duševně choré a své děti nechávají očkovat. Velice by mě mrzelo, kdyby některé naše vnouče mělo v budoucnosti problémy se zdravím jen proto, že rodiče byli padli na hlavu.

Zobrazit celou diskusi