Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ředitel Armády spásy: Bezdomovci nevydrží v práci kvůli nízké výplatě

Autor: Tomáš Polák - 
19. ledna 2016
20:40

Malá mzda, nízká motivace a nedostatek pracovních návyků. To jsou nejčastější důvody, proč lidé bez domova opakovaně končí na ulici. Národní ředitel sociálních služeb Armády spásy, která bezdomovcům pomáhá, Jan F. Krupa pro Blesk.cz vysvětlil nejen to, proč jsou bezdomovci riskantní skupinou pro zaměstnavatele.

Podle odborníků žije jen v Praze bezmála 4500 lidí bez domova, 80 procent z nich jsou muži. V celém Česku je lidí bez domova až 35 tisíc a Armáda spásy ročně pomáhá zhruba 8 tisícům z nich. „Vytíženost našich služeb se celoročně průměrně pohybovala kolem 90 procent,“ řekl Blesk.cz ředitel sociálních služeb. Podle něj byla více než pětina klientů organizace starší 60 let.

Armáda spásy nabízí několik programů, jak pomoci lidem posunout se ze své současné situace. Jedním z cílů pracovníků je například najít klientům práci, to se ale nedaří tak, jak by si představovali. Pro firmy je totiž často problematické někoho s bezdomoveckou minulostí zaměstnat. „Je to vždy jistým způsobem riskantní – člověk, který dlouhodobě nepracoval, má často narušené pracovní návyky – nebere za normální, že každé ráno v 6:00 vstane a jde do práce,“ řekl Jan F. Krupa.

Plat? Často jen několik set korun nad životním minimem

Dalším výrazným problémem je i nízká motivace lidí bez pracovních návyků: „Zpravidla mají totiž velmi nízkou mzdu, což je v řadě případů jen o několik set korun měsíčně víc, než je základní životní minimum, které potřebují a dostávají jako nezaměstnaní,“ vysvětlil ředitel.

Zaměstnat pak člověka, který ani nemá večer kde složit hlavu, je pak ještě složitější. „Jak asi člověk na ulici či na noclehárně může nabrat sil na další pracovní směnu?“ ptá se Krupa, podle kterého velkou roli hrají také předsudky zaměstnavatelů.

Když už se přeci jenom podaří nalézt vhodnou práci, lidé v ní mnohokrát nevydrží. „Často se stává, že člověk, který vlastně nevidí moc smysl v práci, to po první výplatě tzv. zabalí,“ řekl Blesk.cz Jan F. Krupa. Armáda spásy se ale snaží lidem v zaměstnanosti pomáhat, jak to jen jde. Svým klientům nabízí například komunitní bydlení s prací na farmě a dokonce loni navázala spolupráci s komerčním světem.

V rámci projektu Restart společnosti Siemens se zřizují nová pracovní místa obsazovaná cíleně klienty Armády spásy. Společně s prací mají navíc lidé k dispozici i bydlení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ad-ga ( 22. března 2016 07:05 )

a normální pracující lidi dělají taky za min. mzdu a musí se z nich stát bezdomovci? Jaký si nastavily život, takový ho mají. ale na chlast a cigára mají stále.

jiznicechy ( 30. ledna 2016 06:59 )

Přesně tak. Naprosto souhlasím. Rodinama z Iráku nás budou krmit na pokračování dnes a denně - sice se Arab vyjádřil, že slyšel, jak jsme blbí, že málokdo zde mluví anglicky a on dokonale, tady vezme jakoukoliv práci - nejlépe překladatele v oblasti tisku - ale pak se dočtete, že je musíme učit latinku. A hordy kobylek se nás valí.

Zobrazit celou diskusi