Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pět zraněných a vrtulník na odpis. Za pád vojenského stroje může pilot

Při pádu vrtulníku bylo zraněno několik lidí. (ilustrační foto)
Při pádu vrtulníku bylo zraněno několik lidí. (ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, kle - 
18. ledna 2016
07:34

Listopadovou nehodu českého vojenského vrtulníku během aliančního cvičení ve Španělsku zavinil pilot. Zjistila to vyšetřovací komise. Pilotovi byla pozastavena letecká činnost a vyšetřuje ho Vojenská policie. Při nehodě se zranilo pět lidí, škoda může dosáhnout až 100 milionů korun. Informují o tom Lidové noviny (LN).

„Nehodu vrtulníku způsobila při provádění velmi náročného manévru před vysazením výsadku chyba pilota,“ píše se ve zprávě vyšetřovací komise. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) již dříve uvedl, že pilot nepatřil mezi nováčky, nalétáno měl více než 4600 hodin.

Nehoda se stala 5. listopadu asi 15 kilometrů od Zaragozy. Vrtulník Mi-171Š se ve Španělsku účastnil cvičení NATO. Speciální jednotka se snažila obsadit určité místo. Vrtulník se zhruba v deseti metrech propadl a spadl na zem. Na jeho palubě bylo pět členů posádky a 11 vojáků skupiny speciálních sil. Pět lidí bylo zraněno a přepraveno do místní nemocnice.

Vrtulník se po dopadu převrátil na bok a byl vážně poškozen. Patřil k nejmodernějším v české armádě a již nepůjde opravit. Škoda je podle neoficiálních odhadů 80 až 100 milionů korun, zda půjde část i z pilotovy kapsy, zatím není jasné. „S ohledem na prováděné šetření komise nebylo možné detailně rozhodnout o další využitelnosti jeho jednotlivých částí,“ řekl LN mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Další dramatický pád vrtulníku: Takhle ruský stroj sestřelili povstalci
Video Povstalci sestřelili vrtulník, který pátral po pilotech ze stíhačky. Posádce se prý podařilo utéct. - Youtube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi