Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

K volební urně i nadále osobně. Návrh na hlasování poštou vládou neprojde

Autor: ČTK, sou - 
16. ledna 2016
14:35

Patrně se záporným stanoviskem vlády budou zákonodárci projednávat návrh opoziční TOP 09 na zavedení korespondenčního hlasování v některých volbách. Hlasování poštou by podle předkladatele Marka Ženíška některým lidem volbu usnadnilo. Kabinet podle podkladů pro pondělní jednání poukáže na chyby navrhované normy.

„Předložený návrh obsahuje natolik závažné nedostatky, že by podle něj nebylo možno korespondenční hlasování uskutečnit,“ stojí v dokumentu pro ministry. 

Volbu poštou by mohli podle navrhované novely volebních zákonů využít obyvatelé v České republice i v cizině. Ženíšek upozornil na to, že v zahraničí žije více než čtvrt milionu Čechů, kteří, pokud chtějí volit, musejí za nynější úpravy jet v určený čas osobně na zastupitelské úřady. Návrh předpokládá možnost hlasovat poštou ve sněmovních volbách, v prvním kole prezidentských voleb a v evropských volbách, v nichž nyní nelze hlasovat ze zahraničí vůbec. 

Předloha podle stanoviska pro vládu dostatečně neřeší identifikaci voliče a případnou manipulaci s jeho vůlí při korespondenční volbě. Navrhovaná úprava pro hlasování poštou ve sněmovních volbách by prý mohla porušovat tajnost voleb a to, že by lidé nemohli volit korespondenčně ve druhém kole volby hlavy státu, zavádí nerovnost pro výkon aktivního volebního práva.

Korespondenčně by prý mohli hlasovat jen Češi 

Rozpor s evropských právem vidí vládní právníci v tom, že v evropských volbách by mohli korespondenčně hlasovat jen obyvatelé České republiky, nikoli také občané jiných členských států s trvalým pobytem v Česku. Češi by navíc údajně mohli volit do Evropského parlamentu hned dvakrát – zástupce země, v níž pobývá, a zástupce za Česko.

Ženíšek už dřív řekl, že očekává hlavně námitky ve směru obav z nákupu hlasů. Proto navrhl korespondenční hlasování jen pro ty druhy voleb, v nichž podle něho tyto manipulace prakticky nehrají roli. Lidé, kteří volili poštou, by navíc podle předlohy mohli následně přijít k urnám osobně, čímž by korespondenční volbu zrušili. 

O možnost volit poštou by lidé museli podle novely předem požádat, žádost by musela být opatřena úředně ověřeným nebo zaručeným elektronickým podpisem. Žádost by mohli podat i datovou schránkou. Obdrželi by hlasovací lístky, z nichž vybraný by odeslali v úřední obálce s podepsaným identifikačním lístkem na obecní nebo zastupitelský úřad. 

Zástupci TOP 09 vidí v zavedení možnosti korespondenčního hlasování krok k budoucím elektronickým volbám. Minulé pokusy o uzákonění hlasování poštou zkrachovaly.

Návrh TOP 09 nejspíš vláda nepřijme. K volbám tak i nadále budeme chodit s volebními lístky:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi