Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jana nakupuje výrobky bez palmového oleje. Dražší to není, v obchodě je déle

Autor: Matěj Smlsal - 
16. ledna 2016
05:00

Přibližně před půl rokem začala Jana V. pečlivě studovat obaly potravin. V médiích totiž viděla záběry pralesů, které hoří, aby se pak na jejich místě mohla pěstovat palma olejná. Jana se zároveň dočetla, že tento tuk škodí zdraví. I když teď tráví v obchodě až o třetinu víc času, aby pečlivě pročetla etikety, nevadí jí to.

Výrobků, které obsahují palmový olej, je neskutečné množství. Nachází se v čokoládách, sušenkách, máslech, bonbonech, brambůrkách, rýžových chlebíčcích, pytlíkových polévkách…

Jana proto poctivě studuje etikety a hledá výrobky bez něj. „Minimálně o třetinu mi to prodloužilo nákupy. Ale mě to baví. Teď je to móda, dívat se, kde palmový tuk je a kde ne. Já říkám: Proč bych místo kakaového másla měla baštit indonéský prales?“ vypráví Jana.

Navíc čerpá informace i ze sociálních sítí či portálů, které seznam výrobků s palmovým olejem uvádějí. Také si vyměňuje zkušenosti s přáteli.

Poté, co Jana přestala výrobky s palmovým olejem jíst, musela často přesedlat na jiné značky. „Zjistila jsem například, že v proteinových tyčinkách, které jsem kupovala, palmový tuk je. Našla jsem ale na trhu ty, které ho neobsahují. Zatím jsem ke každému výrobku objevila variantu bez palmového tuku. A nijak mi to nákupy neprodražilo,“ říká.

Když někomu veze jako dárek čokoládu, už také kupuje jiné značky. „Pokud má člověk někoho rád, tak reklamami je masírovaný, že mu má dávat Merci nebo Modré z nebe. Ale když se podívám na obaly, tak zjistím, že obsahují palmový olej. Mám-li tedy někoho ráda, tak bych mu za žádnou cenu tyto bonboniéry nekoupila. Našla jsem alternativy,“ tvrdí.

Jana píše i výrobcům

Jana komunikuje také přímo s firmami. Když výrobci zveřejní na Facebooku status, v němž prezentují výrobek, napíše jim do komentářů o škodlivosti palmového oleje na lidské zdraví nebo o ničení pralesů.

„Lidé na Facebooku šijí do firem hodně. Píší jim, zda se nestydí takto ničit pralesy. A společnosti reagují nacvičenou odpovědí, že používají palmový olej z obnovitelných zdrojů. Když jsem ale vkládala komentář o škodlivosti tohoto tuku na zdraví, tak k tomu se nevyjádřili. Odrážejí jen prvoplánové útoky lidí,“ popisuje.

Jana je optimistka. Podle ní řada lidí přestane palmový olej používat. „Nejsem si jistá, nakolik jim záleží na indonéských pralesích. Ale minimálně těm, kterým záleží na tom, co konzumují, tak u nich vidím šanci, že by mohli tyto výrobky přestat konzumovat,“ dodává.

miraman ( 3. února 2016 09:45 )

Paní Jana je husa.

sores ( 16. ledna 2016 11:23 )

jtabp: žádný vtip! zeptej se hrobařů a pak komentuj!!!

y1xcvbnm ( 16. ledna 2016 10:41 )

jen jestli se těm cedulkám co popisují složení výrobku dá věřit, c dnešní době se podvádí se vším, nedávno MED !!! a jak si všichni šmakovali že je čistý a náš!!!! Jakmile se to profláklo tak už nechutnal !!!

jtabp ( 16. ledna 2016 10:32 )

Doufám, že s těma mrtvolama to měl být vtip, jinak bych musel pochybovat o vašem duševním zdraví.

e.44 ( 16. ledna 2016 10:23 )

Tahle mediální masáž už mě dosela sére. S tím nekupovat protože palmový olej není zdravej, se do určité míry dá souhlasit, ten zbytek, hořící pralesy, chudáci orangutani kvůli palm. oleji a td. tak to je povětšinou kravina. Hořící pralesy mají na triku z 99,9% společnosti těžící nerosty a drobní zemědělci, kteří vypalují pralesy kvůli nové zemědělské půdě a požár neuhlídají. Až z jedné čtvrtiny se pralesy kácejí výhradně kvůli dřevu. Za jednou desetinou likvidace jejich plochy je těžba + už zmíněné požáry. Ten zbytek má na svědomí zemědělství pod které spadá z větší části chovatelství dobytka, převážně hovězího, jehož maso se používá v rychlém občerstvení po celém světě, takže jestli je vám líto orangutanů, nejezte spíš v rychlém občerstvení, než zkoumat etikety, jelikož z toho zbytku, který připadá na zemědělství, palmy z kterých se olej získává, zabírají díky výnosnosti zhruba 20 -50x vyšší než je třeba u řepky, tak deset procent. To ostatní je převážně o cukrové třtině a dalších zemědělských plodinách.

Zobrazit celou diskusi