Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dramatický zásah hasičů: Kobyle v lese zapadla noha do díry, na nohy ji postavili pomocí kladek

Autor: zb - 
15. ledna 2016
14:17

Neobvyklou záchrannou akci za sebou po včerejšku mají plzeňští hasiči. Museli postavit zpět na nohy koně, kterému při práci v lese zapadla noha do hluboké díry a zvíře spadlo na zem. Kobylku Barunku nakonec vyprostili za pomoci tří kladkostrojů a horolezeckých lan.

Nehoda se stala v lese mezi obcemi Nekmíř a Příšov na severu Plzeňska. Barunka pomáhala při těžbě dřeva. Když za sebou táhla těžký kmen stromu, zadní noha jí sklouzla do hluboké díry a zvíře upadlo na zem. „Zůstala bezvládně ležet. Když hasiči dorazili na místo, byla vyčerpaná a apatická,“ říká mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Nastal ale velký problém. Hasiči kvůli nepřístupnému terénu nedostali na místo nehody zásahovou techniku, proto museli veškeré technické prostředky donést pěšky do vzdálenosti téměř půl kilometru.

Pak už šla záchrana kobylky rychle. Hasiči sestrojili tři kladkostroje, pod zvířetem protáhli lana, Barunce vytáhli nohu z díry a postavili ji na nohy. Pak ji ještě museli několik minut podpírat, než se vzpamatovala. Společně s lesními dělníky ji pak odvedli do vozíku.

bibijana ( 16. ledna 2016 19:28 )

naidka: děkuji Ti za ta uklidňující slova,věřím Ti,že to je tak, jak píšeš  

naidka ( 16. ledna 2016 08:48 )

Dobré ráno Bibi, znovu jsem si přečetla článek. Píší, že po příjezdu hasičů byla kobylka vyčerpaná a apatická. Apatická mohla být ze šoku, koně jsou hodně lekaví a to vyprošťování ji moc neuklidnilo. Nemyslím, že to bylo z námahy, viděla jsem v lese koně stahovat dřevo, to nejsou ty dostihové pápěrky, ale silní koně, kteří kládu utáhnou jako nic. Mně je nejvíc líto válečných koní, to byli chudáci, ale Barunka je v pohodě, lesáci ji mají rádi, dali jí i pěkné jméno. Měj se.

bibijana ( 15. ledna 2016 20:47 )

 naidka a ostatní: děvčata, četla jste si pořádně článek? Kobylka sice zapadla, ale byla vyčerpaná a apatická. Pokud by nebyla přetížená z těžké práce, tak by třeba měla dost síly postavit se sama na nohy. Viděla jsem dokument o tom, jak jsou zvířata nucena vykonávat práce, která je nad jejich síly. Ani jsem to nezvládla dodívat se do konce. Kdyby to byl zodpovědný lesák a majitel, tak by snad ten kmen rozřezal na menší díly,ne?

naidka ( 15. ledna 2016 17:43 )

Dnes je tu hodně článků o utečencích a samé výživné, samozřejmě bez diskuze. Žilkovou už tady někdo na diskuzi citoval, jak rozebírala "přirozenou potřebu" i našich žen. Mě nejvíc rozhodila ta spartakiádní veteránka.

keep.smiling ( 15. ledna 2016 17:28 )

u několika článků není diskuze. Proč asi? Přečtěte si PP - parlamentní listy zde na netu, to, co říká Veronika Žilková o té silvestrovské noci v Německu. Je to hnus, co si vůbec ona myslí? Možná její dcera Agáta, ta bude ráda, až na tyto migranty přijde příroda...

Zobrazit celou diskusi