Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Odložte inkluzi ve školách, nestíháme přípravu, volají města. Valachová je proti

Autor: ČTK, zst - 
15. ledna 2016
13:00

Statutární města navrhují odložit nová inkluzivní opatření ve školách, která se podle plánu ministerstva školství mají projevit 1. září. Je prý nutná důkladnější příprava po metodické, finanční a personální stránce. Po zasedání Komory statutárních měst Svazu měst a obcí to novinářům řekl její předseda a primátor Pardubic Martin Charvát (ANO). Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je proti.

Od 1. září letošního roku mají základní školy mimo jiné začlenit do svých tříd žáky s mentálním postižením, ty kteří dosud chodili do praktických škol. Podle Charváta města inkluzi podporují a v základních školách se již v podstatě odehrává. Novou úpravu ale označil za příliš direktivní a jednostrannou.

„Bez zázemí ve formě speciálních pedagogů, kteří se těmto dětem budou věnovat, bez zázemí, aby se jasně řeklo, jak se bude přispívat na pomůcky, na úpravy škol, nelze vstoupit v letošním roce do tohoto kroku. My se tomu nebráníme, ale pojďme se na to připravit a pojďme dál posunout tu inkluzi, která už nyní ve školách probíhá,“ uvedl Charvát.

Délku odkladu ale nechtěl specifikovat. „Jestliže budeme rychle postupovat a během letošního roku připravíme veškeré podklady, které se zahrnou do rozpočtu příštího roku, můžeme už v příštím roce na to případně reagovat,“ řekl Charvát. Společně s odborníky je prý nutné diskutovat o problémech romské menšiny, dětí s handicapy a žáků, kteří nezvládají standardní výuku.

Kraje pro odklad, Valachová tvrdě proti

S myšlenkou odkladu o rok nebo dva nedávno přišli také někteří poslanci, zaznívala i z krajů. Valachová ale odklad ostře odmítá. Připomněla, že už nyní mají ředitelé ze zákona povinnost dítě s potřebou podpory přijmout, pokud patří do jejich spádové oblasti. „Novela pouze práva dětí spojuje s konkrétními podpůrnými opatřeními a finančními prostředky,“ řekla nedávno ministryně.

Vícekrát zopakovala, že speciálních škol se změny nedotknou. Z dětí s lehkým mentálním postižením mohou být v běžných školách vzdělávány pouze ty, které nemají jiné problémy. „Trvám na tom, že je správně, aby směřovaly do hlavního vzdělávacího proudu. A ony už tam směřují, už nyní jsou jich tam 3000,“ uvedla Valachová.

Nová opatření v prosinci hájila také v Brně před řediteli škol. Někteří tehdy naznačili obavy z dopadu změn, zmiňovali časové nároky na přípravu a obtížnost vzdělávání žáků se specifickými potřebami ve společných třídách s ostatními žáky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa