Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trest za milionové protekční místo. Vládkyně cen energií Vitásková terčem policie

Autor: ČTK - 
15. ledna 2016
11:35

Policie navrhla obžalovat předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou z porušení povinnosti při správě majetku a zneužití pravomoci. Zdůvodňuje to jmenováním bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu. Na webu policie to v pátek oznámil mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Státu podle detektivů vznikla kvůli vyplácení platu Vesecké škoda přes milion korun. Vesecká už ve funkci není. Vitásková už byla obžalována z podvodu v kauze solárních elektráren na Chomutovsku.

Vitásková jmenovala někdejší nejvyšší státní zástupkyni v roce 2014 do nově vytvořené funkce místopředsedkyně ERÚ. Podle policie to ale bylo v rozporu s energetickým zákonem. „Renata Vesecká nesplnila zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ – uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, a z toho tři roky v řídící nebo vedoucí funkci,“ sdělil Ibehej.

Účet za Veseckou: 1 056 033 korun

Šéfka úřadu tak podle policie zneužila pravomoc úřední osoby a porušila povinnost při správě cizího majetku. Škoda, způsobená státu úhradami platu Vesecké a povinných odvodů za zaměstnance, činí 1 056 033 korun, oznámil mluvčí detektivů. Obžalobu Vitáskové navrhli kriminalisté ve čtvrtek, spis si už převzal dozorující státní zástupce Kamil Špelda z Okresního státního zastupitelství v Jihlavě. Stíhání Vitáskové je vedeno na svobodě.

ERÚ i Vitásková v minulosti několikrát uvedly, že Vesecká podmínku splňuje, protože se zabývala kauzami souvisejícími s energetikou. „Rozhodnutí jsem ještě neobdržela. Nadále věc považuji za účelovou a nesmyslnou, budu se proti ní bránit u soudu,“ řekla Vitásková v reakci na oznámení policie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumungro ( 15. ledna 2016 19:37 )

Tady vidíte on-line útok provázané mafie.Politická objednávka-bezpečnost-prokurátor.Solární podvody prostě nesmí být šetřeny a medializovány,protože už ležící panely jim musí vynášet ničím neospraveditelný zisk.Navíc je potřeba vyrazit podvodným způsobem x miliónu z EU.Stejně si myslím,že to Vitásková ustojí.

funebrak ( 15. ledna 2016 17:51 )

,,Ano kradl a podváděl jsem". Ale asi blbě, mám z toho úplný houno. Citelně mě asi VUML a členství v KSČ a StB.

abcd.adcb ( 15. ledna 2016 17:48 )

Já jim to přeju. Přece jste jim to vycinkali klíčema.

moiaza ( 15. ledna 2016 16:45 )

Nebuďte naivní. Mafie je nepostižitelná. Kradem, kradeš, krademe. Touto zásadu má česká mafie. Přihrávají si kšefty, rozdávají dobré koryta rodinným příslušníkům, dělají si, co se jim zlíbi. Daňový poplatník jejich čachry rád zaplatí. Začíná to policii, pokračuje soudcovskou mafii a končí tou politickou.

Samo ( 15. ledna 2016 12:59 )

A koho by měli pozávírat. Já si myslím, že ty kteří tlačí na odchod Vitáskové z čela ERU. A to jsou podnikatelé v solární elektřině od polostátní firmy ČEZ přes všelijaké výkuky až po bývalé i současné politiky, kteří také podnikají v tomto oboru. Těm se nelíbí, že Vitásková chce narovnat ceny solární elektřiny aby odpovídaly skutečným nákladům a přiměřenému zisku a aby to nebyl takový tunel na státní peníze jako doposud.

Zobrazit celou diskusi