Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Norové z nás udělali potenciální vrahy,“ tvrdí matka odebrané dcery

Autor: val - 
14. ledna 2016
09:27

Česká matka žijící v Norsku, které tamní sociální úřad Barnevernet odebral dítě, se brání a chce svou dceru zpět. Z jejích slov pro Lidové noviny vyplývá, že za odebrání může zejména špatné pochopení ze strany nemocnice a sociálky. Například když rodiče připustili ukončení léčby jejich vážně nemocné devítiměsíční dcery, Barnevernet z nich prý udělal potenciální vrahy.

„Sešla se etická komise a zabývala se variantou, že pokud bude léčba pro naši dceru náročná či ji už nebude zvládat, ukončíme ji. My jsme s tímto postupem souhlasili, samozřejmě jen za předpokladu, že nebudou žádné výsledky a dcera bude trpět. Stejně to ale nezáleželo na nás, rozhodující slovo měli lékaři. Ti se jí snažili zachránit za každou cenu. Barnevernet z nás však udělal potenciální vrahy. Poté ale argumenty obrátili a v rozhodnutí o konečném odebrání stojí, že s dcerou nemáme dostatečně rozvinutý kontakt, že s ní máme špatný vztah,“ uvedla žena v rozhovoru pro Lidové noviny.

České matce a jejímu norskému partnerovi odebraly norské úřady na Vánoce devítiměsíční dceru trpící vážným onemocněním ledvin. Svou roli zřejmě sehrála komunikace rodičů s nemocnicí, kde se dcera léčila.

„Měli jsme hodně požadavků, očekávali jsme, že budeme dostávat konkrétní informace, a nastalo i několik komplikací v léčbě, kterým se mohlo předejít. Na začátku jsme dostali informaci, že malá bude jeden rok na dialýze, že dítě v té době spí, o ničem neví a v jednom roce podstoupí transplantaci. To ale bylo hodně vzdálené realitě. Malá prodělala několik operací, často měla vysoký krevní tlak,“ popsala žena.

Česká matka s devítiměsíční holčičkou, kterou odebraly norské úřady. Česká matka s devítiměsíční holčičkou, kterou odebraly norské úřady. | Twitter

Pak prý nastaly konflikty s nemocnicí. První udání podal na rodiče nadřízený zdravotních sester, sám Barnevernet ale případ uzavřel. Po druhém udání už se však úřady na rodiče zaměřily.

„Když jsme čekali na odstranění ledvin, byli jsme z toho psychicky unavení a nevěděli jsme, co od toho můžeme očekávat. Dostali jsme také novou úřednici a to se úplně vymklo kontrole. Opět jde o komunikaci s nemocnicí. Vy se ale nemůžete koukat na něco, co si myslíte, že pro vaše dítě skončí špatně. A to byl pro Barnevernet okamžitě konflikt,“ podotkla Češka.

Barnevernet pak prý dal rodičům na vybranou: buď se dcery vzdají dobrovolně, nebo ji odeberou. Na Štědrý den pak rodičům přišlo oznámení o odebrání dítěte. 

Oba případy odebraných dětí řeší česká poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09). Oba případy odebraných dětí řeší česká poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09). | Archiv Blesku, ČTK

Matka, která si nepřeje zveřejnit své jméno, se obrátila o pomoc na českou poslankyni Jitku Chalánkovou (TOP 09), která se zabývá i případem, kdy Barnevernet odebral děti české matce Evě Michalákové. Poslankyně ve čtvrtek o nejnovějším případu jednala s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Chcete, aby s případem pohnul prezident Miloš Zeman? Máte jedinečnou šanci zeptat se ho živě. Své dotazy položíte zde.

e.44 ( 14. ledna 2016 15:16 )

Ani naše ani norská vláda s tím nic dělat nemůže, jelikož Norsko dalo Barnevernet absolutní nezávislost na norské justici a nemá na Barnevernet absolutně žádné páky. Původně to bylo kvůli tomu aby tato "sociálka" byla skutečně spravedlivá, nikým neovlivnitelná, neúplatná. Bohužel Barnevernet nesplnil očekávání a zvrhnul se v mafii obchodující s dětmi, v mafii na kterou díky absolutní nezávislosti, Norskem jí dané, nikdo žádným způsobem nemůže. Jednání naší vlády a dalších organizací je jenom trapným divadlem pro neinformované, divadlem na kterém šmejdi sbírají body

e.44 ( 14. ledna 2016 15:06 )

K odebrání dochází na základě soudního rozhodnutí, ovšem soudu spadajícího výhradně pod Barnevernet, soudu autonomního, proti jehož rozhodnutí nejsou žádné opravné prostředky. Rozsudky a veškerá jednání jsou neveřejná a ještě zhruba před čtyřmi lety bylo trestným činem (sazba až 3 roky)ze strany rodičů odebrání dítěte nejen medializovat ale i jen o něm s kýmkoli mimo Barnevernet mluvit. A stále je praxí, že ten kdo odebrání dítěte medializuje, automaticky ztrácí i minimální šanci na jeho vrácení.

lynx ( 14. ledna 2016 13:38 )

Má ještě nějaká blbá česká pipka chuť, počít dítě s nějakým zdegenerovaným Norek a pak předat své dítě k PŘEVÝCHOVĚ? Jsou to zdegenerovaní náckové, kterých je cca 5 miliónů a kteří nejsou schopni řešit vlastní natalitu. Tak, české blbky, šupitopresto do Norska!

zednik ( 14. ledna 2016 11:35 )

Je pravda že z Norských fondů dostá ČR nejvíc ( hlavně na své neziskovky). Je ale i pravda, že se u nás uvádějí případy odebrání dětí s dovětkem "podrobnosti však s ohledem na rodinu nebudou zveřejňovány". No tak ne a takové zprávy mají nulovou hodnotu. Pak ale jen blb si umí dělat ten "správný a očekávaný" názor na konkrétní kauzu. Norsko má sice nejvyšší daně, ale nejnižžší nezaměstnanost. Prakticky všichni musí pracovat , to se sleduje.(krom vyjímek jako u studentů, dětí, důchodců). Vysoké daně jsou zpět nalévány do st. rozpočtu a řadu věcí mají Norové pak zdarma, což je jistě velmi příjemné...Mají svůj právní systém. Pokud to některým cizincům a cizinkám nevyhovuje, myslím si, že tam nemusí žít. Nevím o tom, že by k tomu Norové nutili.

Zobrazit celou diskusi