Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velká kontrola bazarů a zastaváren. Přes polovinu jich šidí lidi, zjistila inspekce

Přes padesát procent zastaváren neprošlo kontrolou. Inspektoři jim rozdali pokuty převyšující čtvrt milionu(Ilustrační foto)
Přes padesát procent zastaváren neprošlo kontrolou. Inspektoři jim rozdali pokuty převyšující čtvrt milionu(Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sou - 
13. ledna 2016
15:05

Masivní kontrolou České obchodní inspekce (ČOI) neprošlo téměř 60 procent zastaváren a bazarů. Nejčastějšími prohřešky byla porušování zákona o ochraně spotřebitele, protiprávního krácení lhůty pro reklamaci. A dokonce i porušení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Pokuty přesahují čtvrt milionu korun.

Od dubna do konce září se inspektoři České obchodní inspekce zaměřili na kontroly zastaváren a bazarů. Jejím cílem bylo ověřit plnění povinností, vyplývajících jejich provozovatelům z obecně závazných právních předpisů. „Na akci se podílela ve 21 případech Policie ČR a 27 kontrol proběhlo ve spolupráci se živnostenskými úřady, uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. 

Z kontrol 307 provozoven zjistili inspektoři porušení těchto předpisů v celkem 187 případech. Jedná se tak o 59,6 procent kontrol se zjištěním. Nejvíc problematický byl Královéhradecký a Pardubický kraj následovaný Moravskoslezským a Olomouckým.

„Nejvíce zjištění se týkalo skutečnosti, že provozovatelé bazarů a zastaváren nevyplňují řádně doklady o zakoupení výrobků a neinformují spotřebitele v dostatečné míře o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění,“ upřesnil Fröhlich.

Problém kontroloři našli v celkem 114 případech. Zákazník pak v 95 případech nebyl informován o tom, že jím zakoupené zboží bylo již použité nebo má vadu. Třicet devět prodávajících na vyžádání kupujícího nevydalo doklad o zakoupení výrobku s jeho povinnými údaji.

Pokuty přesahují čtvrt milionu korun 

„Porušení povinnosti řádně seznámit spotřebitele s cenou nabízených výrobků bylo zjištěno v 16 případech,“ informoval Fröhlich. Šest provozovatelů dokonce porušilo i některá nařízení o legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu tím, že si neověřili totožnost klienta. 

„Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů v dozorové působnosti České obchodní inspekce bylo v období od 1. 4. do 30. 9. 2015 pravomocně uloženo 158 pokut v souhrnné výši 265 500 korun a pro porušení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu byly pravomocně uloženy 4 pokuty ve výši 23 000 Kč,“ informuje Fröhlich. 

Vysoký poměr zjištěných porušení prý ukazuje na nízké právní vědomí provozovatelů bazarů a zastaváren, nebo na úmyslné nerespektování zákonů a práv spotřebitelů. Podle ČOI je tak nezbytné, aby této oblasti trhu byla věnována náležitá pozornost i v roce 2016.

Podnikatelé si stěžují na těžkosti v oboru

Majitelé bazarů a zastaváren o svém podnikání s médii mluvit příliš nechtějí. Obávají se kontrol i vymahačů. Pro Blesk.cz promluvil majitel provozovny na Praze 8. Redakce jeho identitu zná, on ji ale zveřejnit odmítl.

„Jsme na trhu už přes deset let a od začátku jsme se snažili o férové podmínky, aby se k nám lidé vraceli, ale jednoduché to není. Kdybychom se nespecializovali i na dovoz některých spotřebičů ze zahraničí, tak bychom tu situaci tady neustáli,“ uvedl pro Blesk.cz. Na některé bílé zboží nebo elektroniku poskytuje stejnou záruku, jako je v klasickém obchodě. Tedy dva roky. 

Lidé se prý k zastavárnám kloní i v případech, kdy potřebují rychle hotovost. „Nejčastěji se tady setkáváme s případy lidí, kteří se nechtějí nebo nemohou už klasicky půjčit peníze. Volí tak zástavu věci a vyplacení peněz přímo na ruku,“ vysvětluje podnikatel.

Je to pro ně prý v mnoha případech bezpečnější. V zastavárně ručí pouze zastavenou věcí a nehrozí jim další sankce a postihy. Někteří lidé jsou pro ně už známé firmy, od kterých by nic nevzali, protože je jim jasné, že jejich zboží musí být kradené. 

„Za ty roky jsme tady měli i případy, kdy nám vyhrožovali například narkomani, že pokud jim nedáme hotovost nebo nevykoupíme jejich zboží, tak nás bodnou injekční stříkačkou, která měla být infikovaná HIV. Většina z nich se ale lekne a utečou hned v okamžiku, kdy zmáčknu alarm,“ dodal podnikatel.

Zobrazit celou diskusi