Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Odborník: Reforma psychiatrické péče je nutná. Česko zamrzlo před 100 lety

Autor: David Klempíř - 
17. ledna 2016
05:00

Systém psychiatrické péče byl u nás nastaven před 100 lety a v 21. století nemůže fungovat. Česko také vydává na psychiatrii druhý nejmenší podíl z HDP v celé Evropě. Pro Blesk.cz to řekl Pavel Novák, ředitel neziskové organizace Fokus Praha. Péče o pacienty by se měla přesunout z přetížených léčeben do center duševního zdraví, první tato zařízení se již otevírají.

O reformě psychiatrické péče se v České republice již nějakou dobu mluví, ale až tento týden se na ministerstvu zdravotnictví sešli odborníci a spolu s ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) se dohodli na přípravě reformy. „Počítá se s tím, že část pacientů zkrátí pobyt v léčebnách nebo na lůžkách, starat se o ně budou centra duševního zdraví a souběžně o ně budou pečovat ambulantní zařízení,“ řekl ministr.

Cílem reformy je jednak přesun pacientů z přetížených léčeben, ale též posílení kapacity ambulantních zařízení. „Reformovat je ale třeba všechny segmenty najednou, protože návaznost mezi péčí ambulantní, komunitní, akutní lůžkovou i následnou existuje,“ dodal Němeček. Měnit se tak budou proporce mezi těmito segmenty.

Těžce přetížené léčebny

Reformu podporují zástupci psychiatrické společnosti, co je však důležité, souhlasí i ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Právě nedostatkem financí trpí podle kritiků léčba o psychické zdraví Čechů nejvíc. Podle psychiatra Martina Jarolímka z psychoterapeutického sanatoria Ondřejov usiluje silná lobby léčeben o to, aby peníze nešly do komunit, ale zůstaly v léčebnách.

„Průměrný počet lidí v psychiatrické léčebně v Evropě je 150, u nás 500,“ řekl Blesku Pavel Novák. „Je těžké se věnovat každému člověku individuálně, když je lidí v jedné léčebně i 1200. Celý svět toto mění, protože velké instituce nejsou funkční,“ dodal.

Reforma je naplánována do roku 2025, aktuálně dávají odborníci dohromady potřebná data. Již do dvou let by ale mělo v republice vzniknout přibližně 30 center duševního zdraví, první dvě dokonce v řádu měsíců. „Principem (center) je pomáhat tam, kde je potřeba a kdy je potřeba, a to velmi individuálně,“ vysvětluje záměr Novák.

„Hospitalizace v léčebně může řešit jen zdravotní stav, ale ne problémy. Zahraniční zkušenosti ukazují, že centra duševního zdraví mohou hospitalizacím efektivně předejít.“ Je to dáno i tím, že pomoc v centrech nebude spočívat pouze v psychoterapii a farmakologii, ale také v pomoci s bydlením, zaměstnáním a seberealizací. Je důležité neredukovat péči o lidi s duševním onemocněním pouze na psychiatrickou péči. „Péče o duševní zdraví zahrnuje i pomoc lidem, kteří se dostanou do jednorázové psychické krize,“ upozorňuje Novák.

Plánovaná třicítka center nemůže být konečný stav. „S 30 centry se počítá v pilotním projektu. Ideálně by mělo být jedno centrum na 100 tisíc obyvatel – tedy 100 center pro ČR,“ vypočítává. Samozřejmě s tím, jak se provoz center rozběhne, nebude potřeba tak velká lůžková kapacita v léčebnách. „Musí jít o pozvolný a řízený proces přesunu péče,“ je přesvědčen.

Problém je samozřejmě i s financemi, celá reforma bude něco stát. Z evropských fondů by mohla ČR na reformu získat čtyři miliardy korun. Ročně platí zdravotní pojišťovny na psychiatrickou péči asi devět miliard z celkových 250 miliard, které se v českém zdravotnictví ročně protočí. Logicky proto bude nezbytné objem peněz na tuto oblast navýšit. Už jen proto, že Češi na psychiatrii vydávají druhý nejmenší podíl HDP z celé Evropy.

V roce 2014 se podle dat VZP na psychiatrii v ČR léčilo přes 550 tisíc lidí, tedy každý dvacátý. Náklady na léčbu činily téměř 5,5 miliardy korun.

Psychické trápení může postihnout každého:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 17. ledna 2016 08:45 )

 Naprosto souhlasím s názorem, že reformou by měli projít v prvé řadě naší politici. Ti potřebuji psychiatry především. Hlavně ti z ODS a TOP09.

tgbg ( 17. ledna 2016 08:44 )

Na psychiatrii patří komunističtí zrádci a vyvrhelové.

kukuku ( 17. ledna 2016 07:53 )

Aha. Je potřeba nasekat co nejvíc někoho podporujících organizací - pro ženy, pro cikány (ti mají těchto organizací údajně 150), pro imigranty, pro práci v zahraničí, pro rekvalifikace, pro věkové skupiny nad i pod, klokánky... Vždycky musí být na začátku krásné ideje jako je má i tento člověk - o pomoci s bydlením, zaměstnáním (dokonce i připouští, že to nějakou korunu bude stát). A na konci bývá tunel na státní prostředky a reálná pomoc potřebným blížící se nule. Toto by měly kontrolovat zdravotní pojišťovny - a těch je naflákáno také ... a místo konkurence stlačující výdaje dolů si v pohodě užívají své režie a výsledek je horší, než kdyby taková pojišťovna byla jediná nebo žádná.

zrustePN ( 17. ledna 2016 07:25 )

PNB = Psychiatr. nemocnice Bohnice v Praze je lobbistickou "mafií" ??? Většinu peněz ze st. kasy nasyslí přes psychiatry této léčebny, nyní nemocnice ??? Ředitel, Martin Hollý, je současně šéf všech psychiatrů v ČR v té jejich Psychiatrické společnosti ČR. Tážeme se na vše. Snad tam nenechávají pacienty v dementních pavilonech v podstatě umřít, když jim nedávají údajně jíst a nechají je pod tzv. eutanázií tiše = nenápadně odejít ??? Tážeme se ! Nekonstatujeme nic, jelikož PNB prý udává všechny občany na policii za nevinný (i tázací?) svobodný projev na internetu !!! Lidi, necháte své blízké v PNB hospitalizovat ??? Nám tam umřeli asi 3 VŠ - pro nás za podivných okolností. Raději se rovnou tomuto - pro nás - prapodivnému spolku psychiatrů OMLOUVÁME, OMLOUVÁME, OMLOUVÁME, nic není pravda, vše je lež, jsme lháři a vy, psychiatři z PNB, jste nejpravdomluvnější, nejskvělejší, nejčestnější, nejcharakternější, vůbec nelžete, nekradete a nemanipulujete s fakty. Jen přes toho svého šéfa Hollého a současně šéfa psychiatrického spolku všech psychiatrů v ČR nenápadně = skrytě vládnete tupým policistům, bystrým SZ (st.zástupcům) a soudcům. Všichni vaše posudky celý život ke své práci potřebují a vy toho vůbec nezneužíváte

Zobrazit celou diskusi