Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Miminko vzali Češce v Norsku na Štědrý den. „Čirý sadismus,“ zuří právník

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. ledna 2016
22:00

Pod další palbu české kritiky se dostává norská sociálka Barnevernet. Po případu Evy Michalákové je zde další notně kontroverzní případ. Norové odebrali české mamince a norskému tatínkovi teprve devítiměsíční miminko se vzácným onemocněním ledvin. Rodině to oznámili na Štědrý den. Právník Evy Michalákové Pavel Hasenkopf to označil za "čirý sadismus", zuří i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Holčička trpí od narození extrémně vzácným syndromem způsobujícím nefunkčnost ledvin, uvedl v tiskové zprávě Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových.

Dítě české maminky prý čeká na transplantaci, rodiče o jeho odebrání byli vyrozuměni na Vánoce! "A rodičům to oznámili na Štědrý den... To už není jen blbost, to je čirý sadismus," zlobí se na Facebooku právník Evy Michalákové a zároveň mluvčí Petičního výboru Pavel Hasenkopf.

Výbor poukazuje na to, že rodiče přišli do kontaktu s úředníky Barnevernetu pouze dvakrát, společně s dítětem je však úředníci nikdy neviděli. Podnět na sociálku měl podat nadřízený zdravotních sester, když se rodiče rozhodli postěžovat si na přístup personálu v jedné norské nemocnici... Ani tento nadřízený rodiče s miminkem nikdy neviděl, dodává Výbor. 

Hasenkopf: Dítě jim vezmou, ledvinu očekávají

"Barnevern ohrožuje léčbu a život malého dítěte – to jen ukazuje naprostý diletantismus těchto lidí a absurditu situace, kdy o odebrání dětí rozhodují obecní úřady a centrální norská vláda na to jen hledí. Fascinuje mne, že Barnevern naprosto samozřejmě očekává, že rodiče darují dítěti ledvinu, ale nejsou mu dost dobří na to, aby byli dítěti mámou a tátou," reagoval Hasenkopf v tiskové zprávě.

Právník Evy Michalákové Pavel Hasenkopf o nejnovějším "českém" případu norské sociálky Právník Evy Michalákové Pavel Hasenkopf o nejnovějším "českém" případu norské sociálky | Facebook

Své rozhořčení neskrývala ani poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková. Původní profesí lékařka. "Všichni jsme v naprostém šoku. Po prostudování podkladů konstatuji, že Norsko překročilo veškeré hranice. Namísto pomoci rodině, vyčerpané každodenní péčí o dítě se vzácným onemocněním, nejdříve miminko zavřeli na nemocničním pokoji bez možnosti kontaktu s rodiči a poté ho svěřili bez jakéhokoliv důvodu neznámým pěstounům. Tady už nejde jen o psychický teror dítěte, ale o přímé ohrožení jeho života," uvedla. "Možnosti léčby v České republice již zjišťujeme," prozradila Chalánková.

Maminka v listopadu sdělila do Česka své obavy. Pak se odmlčela

Zajímavým momentem na nejnovějším případu zásahu sociálky do norsko-české rodiny je pak to, že maminka holčičky již v listopadu kontaktovala české úřady. Jenže pak se odmlčela. 

"Maminka se na nás obrátila loni v listopadu s případem hrozícího odebrání holčičky. Požádali jsme ji o podklady a dohodli jsme se, že budeme přímo kontaktovat Barnevernet, pokud o to bude mít maminka zájem. Uvedla, že věc probere se svým právním zástupcem. Na náš dotaz, zda máme vstoupit do jednání s Barnevernetem, od konce listopadu již nereagovala," řekl ČTK mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Podle něj ministerstvo v úterý po zveřejnění informací matku oslovilo s dotazem, zda se může ke kauze vyjadřovat. "Do její reakce nehodláme případ jakkoliv komentovat - už jen z důvodu práva rodiny na soukromí," dodal mluvčí.

Proč se mohla maminka odmlčet a nevyžádala oficiální pomoc ministerstva? "Většina těch maminek, se kterými jsem měl možnost komunikovat, kterým byly odebrány děti, tak se prostě bojí. A je jim vyhrožováno Barnevernetem, že pokud kontaktují vlastní vládu, vlastní diplomaty, média, tak jim budou děti odebrány. To ukazuje nejenom případ Michaláková, ale i případ třeba norsko-rumunské rodiny Bodnariů. Rodiče zkrátka mají strach. V případě, že kontaktují nějakou pomoc mimo Norsko, tak je jim řečeno, že děti v životě neuvidí a teď se ukazuje, že je to všechno bohužel pravda," řekl Blesk.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Zdechovský: Českých občanů se týká pět kauz

Případ nenechal Zdechovského, který se angažuje i v případu Evy Michalákové a nebude chybět na protestu proti norské sociálce v Praze před norskou ambasádou již tuto sobotu (13:00), rozhodně klidným.

"Norové ukázali svojí bezcitnost a krutost. Nedokážu si představit, co může být hnusnějšího, odpornějšího než současné chování norských představitelů, norských diplomatů a celé norské veřejnosti, která přechází tyto absolutně neomluvitelné zkraty několika úchylných pracovníků Barnevernetu," rozohnil se v reakci pro Blesk.cz Zdechovský. 

"Vždyť přece není normální, že ročně se v Norsku odebere 10 tisíc dětí. V tomto případě, který paní Chalánková a další dva dny 24 hodin studovali, překládali a koukali se na další spisy, je jednoznačně ukázané, že Barnevernet nikdy nenavštívil rodinu, nic neví o poměrech a přesto odebírá děti," poznamenal.

Zdechovský upozornil, že případ Michaláková ani nejnovější případ maminky 9měsíční holčičky nejsou jediné, které se týkají českých občanů. "S mým týmem máme nějakých 1200 kauz, kdy v Norsku byly odebrány děti, z toho pět kauz se týká občanů české národnosti, kteří tam žijí ve smíšeném norsko-českém manželství jako tato paní. I tento případ jednoznačně ukazuje, že jich může být daleko více a jen se dodnes rodiče báli a nebo bojí svůj případ zveřejnit a medializovat," prozradil Blesk.cz Zdechovský.

Prezidenta Zemana již o případu informovali

O posledním případu přitom byl informován již i prezident Zeman, který se již zasazuje o pomoc pro Evu Michalákovou a Norsko "potrestal" přístupem k jejich velvyslankyni v Praze.  

"Mohu potvrdit, že pan prezident byl o tomto případu rámcově informován. V každém případě, a to je zásadní, se nyní pan prezident bude zajímat o veškeré podrobnosti. Připomínám v souvislosti s případem, že názor pana prezidenta na činnost norské sociální služby je vysoce kritický," uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček pro novinky.cz.

oooo. ( 13. ledna 2016 07:19 )

naco cekala? Mela se sbalit a zmizet do cr, kdyz vi jak to tam chodi

rumungro ( 13. ledna 2016 03:25 )

Dokola-zkrátka,jedna paní povídala.Příklad:Michálkovic kluci psychologovi řekli,že je táta (uznalý duševně nemocný člověk) v nocí budil a osahával.Matka řekla, že,cituji "o tom nevím." To je dostatečný důvod,snad i u nás,k odebrání dětí.V Norsku dostává opatrovník 70.000 kč na 1 dítě,ale taky musí rodiče dodržovat jejich velmi striktní zákony,které mají na ochranu dětí.Štve mě,že se tímto supím způsobem snaží zviditelňovat takový lidé,kteří si na místě samém nezjistí veškerá fakta a souvislosti a předkládají nám de fakto bludy,kterými nás manipulují ke svému účelu.Článek prostě nemá žádnou dokumentární hodnotu.

rumungro ( 12. ledna 2016 23:00 )

Zjistěte si oficiální vyjádření,udělejte pohovor s oběma rodiči, mj. i tom,který z nich bude dárcem,a to v jejich prostředí.Jestli už je dítě odebrany,tak stejně není co pokazit.Teprve až učešete ten hororovej blábol,tak může mít článek o dítěti nějaký smysl.

Zobrazit celou diskusi