Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Němci varují turisty, ať se v Istanbulu vyhnou památkám. České úřady vyčkávají

Autor: ČTK, kal - 
12. ledna 2016
12:00

Česko zatím nebude vydávat varování před cestami do Turecka. Německo vyzvalo své občany, aby se vyhýbali místům, kde se soustředí větší množství lidí. Při úterním výbuchu v centru Istanbulu poblíž jeho největších památek – Modré mešity a chrámu Hagia Sofia – zemřelo nejméně 10 lidí.

Útok je zřejmě dílem sebevražedného atentátníka. Mohlo jít o Kurdy, ale také o Islámský stát. Ve městě je podle Asociace cestovních kanceláří zhruba 200 Čechů.

Podívejte se na video ze záchrany zraněných:

Video Při výbuchu v historickém centru Istanbulu zemřelo nejméně 10 lidí. - Reuters
Video se připravuje ...

Německé ministerstvo zahraničí, které nevyloučilo, že mezi oběťmi jsou Němci, vyzvalo svoje občany, aby se prozatím vyhýbali místům, kde se soustřeďuje větší množství lidí. Týká se to jak veřejných prostranství, tak i turistických objektů. Zároveň úřad varoval, že se v celém Turecku nadále dají očekávat další násilné střety a teroristické útoky. Němci se mají také vyhýbat místům, kde se konají masové demonstrace, zejména ve velkých městech.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová dodala, že české ministerstvo zatím nebude vydávat varování před cestami do Turecka. „Počkáme, až budeme mít všechny informace, což zatím nemáme,“ řekla. Podle mluvčí není možné jednoznačně říci, že šlo o teroristický útok, i když zprávy z Turecka tomu nasvědčují.

istyl ( 12. ledna 2016 12:27 )

urychlene omezte vstup do Unie na stare muze, zeny a zeny s dětmi, bez moznosti sdruzovani rodin...ostatní zpet a bránit svuj stat, integrovat se tam...check-pointy zridit i v Turecku...a tam uz selektovat poprvé...

Zobrazit celou diskusi