Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mocné televizní odbory v ČT jsou v krizi. Účetní náhle odešla do penze

Autor: kle - 
12. ledna 2016
09:25

Odbory v České televizi (ČT), považované za jednu z nejvlivnějších odborových organizací v zemi, fungují v nouzovém režimu. Bývalá účetní totiž náhle odešla do důchodu, účetní audit navíc zjistil „nedostatky a nesrovnalosti“, informuje v úterý MF Dnes. Odbory přitom mají v ČT silné slovo, památnou stávku z roku 2001 přišlo na Václavské náměstí v Praze podpořit 100 tisíc lidí.

Vedení odborů si nechalo účetnictví prověřit auditory. Předseda odborářů Antonín Dekoj pak členy odborů informoval o „zjištěných nedostatcích“ a „nesrovnalostech“. Organizace podle něj funguje v krizových časech. „Vzhledem k nastalé situaci bude sekretariát organizace až do odvolání pracovat v nouzovém režimu,“ sdělil vedoucím odborových skupin s žádostí, aby o tom informovali přibližně 900 odborářů.

Jaké chyby našel audit?

Podle redaktora ČT a odboráře Adama Komerse není na místě používat slovo nouze. „Kontrola stále probíhá, vůbec se nedá mluvit o tom, že se něco ztratilo,“ řekl deníku Komers. Není tak zatím zřejmé, jaké chyby auditoři objevili. „Pokud vím, řeší se chyby účetně administrativního rázu a zavádí se nový účetní systém,“ dodal. Přiznal však, že účetnictví nerozumí, proto věc nechce komentovat.

Omezený provoz televizních odborů znamená komplikace pro stovky řadových členů. „Jde hlavně o vyřizování půjček členům,“ upřesnil Komers. Odbory v ČT totiž poskytují příspěvky například na podporu pobytu v nemocnici.

Václavák proti Bobovizi

Svou sílu a vliv prokázaly televizní odbory před 15 lety. Vzbouření redaktoři tehdy vytvářeli své zpravodajství, zatímco oficiální vedení produkovalo od Štědrého dne 2000 do února následujícího roku improvizované vysílání. K některým divákům se dostalo oficiální vysílání, k jiným zprávy zpracované původními redaktory.

Oficiální šéfkou zpravodajství byla tehdy jmenována Jana Bobošíková a příznivci odborářů přejmenovali oficiální vysílání České televize na „Bobovizi“.  Před budovou zpravodajství ČT v Praze na Kavčích horách se denně scházelo množství lidí. Na podporu stávkujících novinářů se tehdy na Václavském náměstí sešlo dokonce přes 100 tisíc lidí.

Demonstranti podpořili odboráře:


ohrazenice ( 12. ledna 2016 11:04 )

Cenzurovaný archiv soudruha Dvořáka (ČT) pod dohledem KSČ - Soudruzi Sobotka, Babiš, národní fronta Kalousek a ostatní soudruzi které podržel u moci po 89 Havel.

jarda304 ( 12. ledna 2016 10:12 )

především nechci tuhle propagandistickou a prolhanou partu povinně živit. Za těch 7-8 mld. Kč ročně, které musejí majitelé TV přijimačů na ně platit, by se dalo provozovat třeba desítky či možná stovky domovů důchodců...

Zobrazit celou diskusi