Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidem se ztenčily úspory na důchod. Penzijní fondy loni poprvé prodělaly

Ne každému se loni spoření na stáří vyplatilo.
Ne každému se loni spoření na stáří vyplatilo.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: kle - 
11. ledna 2016
07:55

Češi loni poprvé poznali, jaké to je, když stát neručí za to, že o své peníze na stáří nepřijdou. Sedm penzijních fondů loni skončilo ve ztrátě mezi -0,1 až -11,5 procenty, píše v pondělí MF DNES s tím, že z dlouhodobého hlediska jsou výsledky fondů plusové. Ztráta se zatím týkala jen některých z 300 tisíc Čechů, kteří si odkládají peníze na důchod v tzv. třetím pilíři a založili si ho nejdříve v roce 2013.

Stát u účastnických penzijních fondů negarantuje „neprodělek“. Na to nebyli lidé u spoření s účastí státu ještě před několika málo lety zvyklí. V loňském roce se podle MF DNES penzijní společnosti poprvé odvážily nechat ztrátu na klientovi. Dosud uměle dotovaly případné prodělky ze svého.

Ztrátu mezi -0,1 až -11,5 procenty loni zaznamenalo sedm fondů – Axa konzervativní fond, Conseq Globální akciový fond, fondy vyvážený a dynamický České spořitelny, fondy růstový a spořící skupiny NN (dříve ING) a Dynamický fond ČP.

Za špatnými výsledky stojí nepředvídatelné skoky finančních trhů a s nimi i hodnota cenných papírů. „Z tohoto důvodu byl loňský rok výhodnější pro klienty s konzervativními portfolii, které vynesly klientům mírně přes dvě procenta, naopak dynamické portfolio zůstalo po všech zmíněných turbulencích blízko kladné nuly,“ řekl listu Marcel Homolka, generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny.

Situace se netýká starých, transformovaných fondů. V těch spoří více než čtyři miliony lidí a penzijní společnosti u nich musí ze zákona garantovat neprodělek. „Očekáváme výnosnost blížící se 1,2 procentům,“ řekl Pavel Racocha, šéf KB PS.

Fondy zvýší poplatky

Klienti fondů se letos dočkají nepříjemné novinky, zvýšení poplatků za správu svých peněz. Zákon umožňuje zvednout poplatek až o třetinu a všechny fondy, které MF DNES oslovila, tuto možnost využijí.

U transformovaných fondů (s garancí neprodělku) se poplatek může zvýšit z 0,6 na 0,8 procent. U účastnických fondů s výjimkou konzervativního z 0,8 na 1 procento.

„I přes mírné změny poplatků v řádu desítek korun za rok zůstává doplňkové penzijní spoření produktem s bezkonkurenčně nízkými náklady. Ve srovnání například s podílovými fondy jsou poplatky u spoření na penzi prakticky poloviční,“ dodal Homolka.

krojc ( 11. ledna 2016 08:35 )

Mám tomu rozumět tak, že odpovědní manažeři a makléři fondů investovali špatně, prodělali a stávající poplatky jsou na úhradu prodělků a zvýšení mezd nedostačující ? Za špatnou práci při správě portfolia a následný prodělek tedy zaplatí účastníci fondů N)? Takto pracovali za reálného socialismu dělničtí ředitelé podniků - podnik prodělal, tak snížíme prémie dělníkům a sami si přidáme, aby bylo vidět, kdo je tu pánem!

Zobrazit celou diskusi