Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Otužilců stále přibývá, studená voda je ale může zabít, varuje lékařka

Autor: Tomáš Polák - 
11. ledna 2016
06:28

Fenomén otužování jako sport přitahuje stále více nadšenců. Ne všichni ovšem postupují správně při jeho provozování. Nesprávné otužování přitom může způsobit i smrt.

„Po roce 1989 zájem upadl, ovšem v posledních letech počty otužilců narůstají,“ řekl Blesk.cz předseda České otužilecké unie Vladimír Komárek. Podle něj velký zájem tkví zejména v lepší komunikaci, která byla dříve složitější. „Dnes to stačí zadat do vyhledávače a během několika kliků se dostanete k nějaké organizaci,“ řekl Komárek s tím, že otužilců organizovaných například v některých plaveckých soutěžích je po celém Česku asi pět stovek.

Otužování je velmi zdravé a zvyšuje imunitu. „Pomalým otužováním se zlepšuje termoregulace a člověk je odolnější vůči teplotním výkyvům,“ vysvětlila Blesk.cz MUDr. Monika Hilšerová. „Je dobré i proti nachlazení, vysokému krevnímu tlaku, zlepšuje průběh nemoci a zabraňuje alergiím,“ vypočítává lékařka, podle které je prokázáno i to, že otužilci mají méně depresí.

Zároveň ale upozornila, že aby mělo otužování ten správný efekt, musí být prováděno postupně. „Rychlá změna teploty je totiž namáhavá na srdce, schopnost odolat nižším teplotám se navíc velmi rychle ztratí,“ řekla. V praxi to znamená, že i když se každý den postupně otužujete třeba rok a pak na pár týdnů přestanete, třeba kvůli nemoci, musíte začít od znova. „Náhlý vstup do ledové vody pak může být i velmi nebezpečný,“ varuje odbornice.

Příležitostní otužilci se tak vystavují riziku zástavy srdce, křečím, zápalu plic a dalším nachlazením. „V nejhorším případě může nastat i smrt. U starších lidí je riziko vyšší, jelikož jejich termoregulační systém je méně přizpůsobivý,“ řekla Hilšerová. A právě vyšší věkový průměr je mezi organizovanými otužilci běžný, říká předseda otužilecké unie. Jeden z vůbec nejstarších otužilců, který zemřel v roce 2011, byl pan Ladislav Nicek. „Plaval do poslední chvíle, dožil se 97 let,“ řekl Komárek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi