Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rodiče třeťáků děsí učebnice gramatiky: Pravopis učí z textu o sebevraždě!

Autor: Jitka Pecharová - 
8. ledna 2016
05:31

Zadání domácího úkolu z češtiny pro žáky 3. třídy šokovalo rodiče. Cvičení na vyjmenovaná slova z učebnice jim nepřišlo vtipné! Text byl o muži, který si kvůli nevěře vzal prášky, pustil si plyn, ale přežil díky odstávce.

„Tohle se mi teda nelíbí ani trochu. Nicméně co s tím?“ napsala na Facebook maminka Saši (9), která domácí úkol na vyplňování i nebo y do textu s příběhem pokusu sebevraždy muže, kterého žena podvedla s mlynářem, přinesla. Když ofocený list z knihy zveřejnila, setkala se s názory, které nešetřily kritikou. Maminku Saši rodiče nabádali, aby zašla za učitelkou nebo si stěžovala přímo u ředitele školy a u školské inspekce. Podle některých je takové učení dětí dokonce na hraně zákona.

V knize budí vedle příběhu nešťastníka pozornost i další cvičení. Věty jako Linda by měla nosit značkové džíny, Iva má škaredé pihy, Adéla vypadá jako sysel či Eva má tlustá lýtka a ošklivý nos by možná mohly v některých dětech vyvolávat pocit méněcennosti či zahanbení.

Spolykal prášky na spaní a pak si pustil plyn... I takové věty najdete v učebnici pro třeťáky. Spolykal prášky na spaní a pak si pustil plyn... I takové věty najdete v učebnici pro třeťáky. | Jitka Pecharová

Kritika od psychologa

„Text považuji za zcela nevhodný obsahem nejen pro tuto věkovou kategorii, ale obecně. Jeho autor může namítnout, že dítě je vystaveno celodenně podstatně horším zprávám, které se oficiálně šíří, a že s chováním aktérů popsané scény nemůže mít osobní zkušenosti, ale překvapuje mě spíš mentální chudost autora textu,“ vyjádřil se hradecký psycholog Jan Lašek.

Autorka knihy: Je to zábava

Knihu Zábavný pravopis napsala a ilustrovala Iva Nováková, která je absolventkou výtvarné školy. Blesk se ji pokusil kontaktovat, na zaslané dotazy ale do uzávěrky neodpověděla. V knize, jejíž obsah vyvolal kritickou diskusi rodičů, píše, že ji doporučuje pro domácí přípravu dětí jako zábavnější formu místo nudných pravopisných cvičení a pro učitele žáků 3. a 4. tříd.

Rozpaky ministryně školství

Podle ministerstva školství za výběr a použití učebnic a učebních textů zodpovídá ředitel školy. Pokud rodiče mají pocit, že kniha nesplňuje školský zákon, mohou se obrátit na školskou inspekci. „Já osobně bych ale jako kantor právě uvedenou ukázku velmi zvažovala,“ reagovala ministryně školství Kateřina Valachová.

Reakce rodičů:

Monika Kutilová: Nepochopil někdo jistého učence, který pravil „škola hrou“, nějak špatně?

Tereza Moravcová: Tohle snad nemůžou ani myslet vážně… Nevím, co si z toho má žák 3. třídy vzít. Zajímalo by mě IQ paní učitelky.

Mazánková Iveta: Čím to ty dětské mozečky zatěžují, proboha.

Kateřina Akrami: Dala bych to školské inspekci, je to nevhodné. V tomhle věku snad i paragraf ohrožování mravní výchovy.

Irena Bálková: Tak to je síla... Nějak nechápu, co to má dětem přinést. Zlaté „máma mele maso“.

djaba ( 9. ledna 2016 20:44 )

Opravdu ,do třetí třídy se to nehodí .Spíše do čtvrté .

rumungro ( 9. ledna 2016 02:11 )

Typické primitivní malby lidí záchodkových a zrovna tak typický obsah.Ale,horší je to,že min.školství,takový paskvil,jednoznačně neodsoudila.Ona by se pak nabídla otázka,kdo to schválil a z čeho bylo vydání placeny.

ellenic ( 8. ledna 2016 15:16 )

Taková slátanina se předkládá školákům třetí třídy . Autorku vůbec neznám, ale to co vytvořila je fakt hnus . Dala bych jí to tisíckrát opsat ručně a dát podepsat zákonným zástupcům . No a ty kresby také "úžasné", to já tedy kreslím lépe.

vladimir1950 ( 8. ledna 2016 14:46 )

Je to zhovadilost, včetně reakce ministryně Valachové. Hlavně by mě mimo jiné zajímalo, jakou povinnou četbu mají žáci. Nejspíš Havlovu Audienci, to je dílo!? Co vím, tak ministerstvo "odstřihlo" třeba Petra Bezruče a jeho rodný dům už není v seznamu národních památek. Ona se nehodí jeho Ostrava nebo Maryčka Magdonova, že? Nejsem žádný komanč, spíš naopak. Ale vadí mi, že se přepisují dějiny a kultura podle toho, kdo je zrovna u moci. Takový národ ztrácí svou identitu a není věrohodný.

sores ( 8. ledna 2016 12:02 )

 Vše na světě je o společnosti, za vše si zodpovídá společnost.Pokud lidská společnost dovolí to a ono a není proti, je vše povoleno. I ty hnusné věci, bohužel!

Zobrazit celou diskusi