Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kradli lidem peníze přes bankomat v centru Prahy. „Prali“ je v USA

Autor: Tomáš Polák - 
7. ledna 2016
14:20

Dva turisté z Moldávie si přišli na desítky tisíc korun díky tzv. skimmovací technologii. V centru Prahy – v Celetné ulici jen pár kroků od Staroměstského náměstí – totiž „nabourali“ bankomat. A pak pomocí dárkových karet, na které nahrávali údaje z platebních karet, vybrakovali účty stovkám nevědomých lidí. Vychytralé zloděje už má policie.

Případy umístění tzv. skimmovací technologie do bankomatů se občas objevují, tentokrát ale pachatelé použili nevšední inovaci. „Pachatelé oproti dřívějšku, kdy instalovali zařízení na tělo automatu, tak v tomto případě použili pájku, poškodili tělo bankomatu a skimmovací technologii umístili dovnitř. Tím pádem nebyla pouhým okem rozpoznatelná,“ vysvětlil Blesk.cz jeden z kriminalistů, který se případem zabýval.

Sedm dní tak pachatelé docházeli k bankomatu v Celetné ulici a instalovali sofistikovaný systém, který jim ukládal údaje z platebních karet všech, kteří ten den bankomat použili. „A vzhledem k tomu, že ke spáchání tohoto trestného činu je zapotřebí i znalost pinu, tak pomocí kamufláže umístili  z boční strany bankomatu desku s malou kamerou,“ doplnil kriminalista. Pachatelé pak údaje společně s PIN zaslali do USA, odkud probíhaly výběry hotovosti.

Podívejte se na reportáž:

Video  Dva Moldavani se nabourali do bankomatu v centru Prahy.  - Tomáš Polák, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Celkově si přišli na několik desítek tisíc korun, vyšetřovatelé ale očekávají, že škoda se vyšplhá až ke statisícům.

Tohle našli kriminalisté během domovní prohlídky Moldavanů. Tohle našli kriminalisté během domovní prohlídky Moldavanů. | Blesk.cz - Jan Brunclík

Zařízení bylo natolik dobře ukryté, že si ničeho nevšimla ani banka. Ta zareagovala až ve chvíli, kdy bankomat kontroloval technik v rámci servisu a zjistil poškození.
Bohužel v tom případě klient neměl šanci rozpoznat nic.

„Trestní oznámení jsme obdrželi v pondělí ráno a intenzivní soustavnou činností byla ve středu odpoledne natipována totožnost pachatelů a ti byli v nočních hodinách zadržení během jejich návštěvy Prahy jako turisté,“ řekl kriminalista. Odhalit totožnost pachatelů pomohly i kamerové záznamy.

Muži pak putovali rovnou do vazby. „Pachatelům hrozí odnětí svobody až na 8 let. Trestní sazba se ale může vyšplhat nakonec až na 12 let,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi