Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Povánoční slevy jsou jeden velký podvod. Zákazníci si stěžují inspekci

Zákazníci si stěžují na povánoční výprodeje. Cena zboží často neodpovídá slevě.(Ilustrační foto)
Zákazníci si stěžují na povánoční výprodeje. Cena zboží často neodpovídá slevě.(Ilustrační foto)  (Autor: ČTK - ilustrační foto)
Autor: sou - 
7. ledna 2016
10:17

Česká obchodní inspekce a nezávislé spotřebitelské poradny začínají řešit stížnosti zákazníků na nepoctivost prodejců při povánočních výprodejích. Často neodpovídají ceny v regálech ceně naúčtované při placení, jsou špatně přepočítané nebo chybně označené. Přitom nejvyšší slevy by teprve měly přijít kvůli uvolňování skladů.

Nejčastějším prohřeškem je neseznámení kupujícího s cenou. „Nelze jen uvést původní cenu, tu přeškrtnout a napsat třeba ‚sleva 40 %‘, cena musí být jasná, konečná a vyčíslená v korunách,“ uvedl pro server iDNES.cz mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Dalším prohřeškem je pak nepoctivost prodejců, kdy například cena v regálech neodpovídá ceně naúčtované při placení. Lidé by si proto měli účtenku překontrolovat raději hned po zaplacení. 

Triky obchodníků jsou podle právního poradce organizace dTestu stále stejné. Lidé jsou lákáni na velkou slevu například až 80 %, ale zboží, na které by měla platit, lze v regálech jen těžko najít. Některé ceny nakonec ani neodpovídají procentuální slevě. Jsou buď chybně přepočítané nebo špatně označené. Ne vždy se musí také zákazník slevy uvedené na výrobky domoci. 

„Občas se může stát, že někdo cedulku vymění, je to nápadně nízká cena, někdo něco umaže, přepíše číslo nebo prostě došlo k chybě. V tom případě nejde o vůli prodávajícího věc za dané peníze prodat,“ říká právní zástupce dTest Miloš Borovička. V takovém případě by obchodník od ČOI ani nemusel dostat pokutu, záležet bude ale na okolnostech. 

moiaza ( 7. ledna 2016 16:36 )

Ochmane, co ***š rátha. Neměj péči. Do divadla s manželkou nechodíme, knihomol také nejsem, ale hodně často vyrážíme na hory. Nejsme peciváli. Pohyb je nám vlastní. Do obchodu jsme jeli právě proto, že počasí nebylo na tůru vhodné. Není to u nás tak, že když je horší počasí, jede se do marketů. Ovšem výjimka potvrzuje pravidlo. Je to každého osobní věc, jak traví svůj volný čas. Nikdo mi nebude diktovat,co bych měl a neměl. Jsem dospělý a "svobodný" člověk.

rumungro ( 7. ledna 2016 15:17 )

ČOI by měla udělovat takovy pokuty,aby se tyto podvody prodejcům nevyplatili,k tomu pár likvidačních a každý týden zveřejňovat nepoctivce.Nemůžeme mít inspektora,který musí mít svědka u každýho obchodu.

ochman_prca_ratha ( 7. ledna 2016 13:45 )

Když je špatné počasí jdete do obchodu no OMG.Co takhle raději kniha nebo vzít ženu do divadla či restaurace ;-). Prostě se nechovat jako člen stáda

lipno ( 7. ledna 2016 12:50 )

Slůvko AŽ by málo být zakázáno

y1xcvbnm ( 7. ledna 2016 12:25 )

prosím vás čekáte??? jasné podvody. Hlavně nalákat kupující a prodat toho co nejvíce!!!!

Zobrazit celou diskusi