Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dejte si pozor, co za vás lékař účtuje pojišťovně. Výpis seženete snadno

Získat od pojišťovny přehled vykázané zdravotní péče není nic složitého
Získat od pojišťovny přehled vykázané zdravotní péče není nic složitého  (Autor: Blesk/Profimedia/VZP.cz)
Autor: Václav Lang - 
5. ledna 2016
06:10

Každý pojištěnec má právo vědět, jaké zdravotnické úkony za něj pojišťovna hradí. Čas od času se stane, že pojišťovna zaplatí zákrok, o kterém pacient ani neví. Proto je dobré si kontrolovat přehledy vykázané zdravotní péče.

Nejednoho pacienta už vyděsilo, když se z dokumentace dozvěděl, že prodělal závažnou operaci nebo jiný zákrok, aniž by kdy ulehl na operační stůl a celý rok se potýká jen s chřipkou. Podle pojišťoven se v takovém případě jedná nejčastěji o omyl, například když ošetřující lékař připíše zákrok jinému pacientovi se stejným jménem. Najdou se však i případy, kdy jde o pokus lékaře, jak z pojišťoven vytřískat peníze. 

Každý pojištěnec má právo si u své pojišťovny bezplatně zkontrolovat, co všechno jejím prostřednictvím lékařům hradí. Stačí instituci požádat o takzvaný přehled vykázané péče. Může tak učinit osobně na pobočce, ale obvykle i po telefonu nebo e-mailu či poštou. Některé pojišťovny už nabízejí i on-line nahlédnutí do dokumentů, k němuž je zapotřebí elektronický přístup.

„Dotyčný požádá pojišťovnu o přehled vykázané zdravotní péče. Tam jsou vykázané jednotlivé zákroky, u kterého lékaře byl, v jakém termínu, kolik za to lékař účtoval, případně v jaké lékárně si dotyčný vyzvedl jaký lék, jaký tam byl doplatek a tak dále,“ popsal pro Blesk.cz mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Pokud pojištěnec najde ve výpisu pochybení, například že prodělal léčbu, o které ve skutečnosti nemá ani ponětí, měl by se obrátit na pojišťovnu. Ta potom začne vyšetřovat, zda šlo o záměr nebo jen omyl. V krajních případech může s lékařem podvodníkem ukončit smluvní vztah, v některých případech přichází ke slovu policie.

Otázka etiky

Mluvčí České lékařské komory Michal Sojka upozornil, že se pacient sice dozví, kolik za něj pojišťovna zaplatila lékaři, ale už ne, jaké byly reálné náklady na zákrok. „Skutečné náklady nevíte. Problém je, že neexistuje žádný reálný ceník v korunách, tady je seznam výkonů, který je v bodech, a ty body jsou v každém segmentu jinak a tak dále,“ uvedl pro Blesk.cz.

„Pokud najdete ve výpisu, že za vás pojišťovna zaplatila tolik a tolik, tak za vás pojišťovna zaplatila tolik za to a to,“ nesouhlasí Tichý.

Jak ukázalo pondělní zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra v posledních letech nedodržovala úhradovou vyhlášku a různým zařízením účtovala za stejný úkon jiné peníze, rozdíly byly až o 46 procent. Z vyjádření ministerstva zdravotnictví a České lékařské komory ale plyne, že dodržování vyhlášky není striktní.

„Vyhláška umožňuje zdravotním pojišťovnám platit jiným způsobem, než jim tatáž úhradová vyhláška ukládá,“ dává Sojka za pravdu pojišťovně. Problematika nabývá spíše etického rázu, tvrdí. Vše je podle něj v pořádku, když se na jiné úhradě domluví celý segment, například že se lékařům, kteří se celoživotně vzdělávají, platí víc peněz. „Špatná věc je, pokud svému kamarádovi budu platit lépe a cizímu hůře,“ uzavřel.

bizon_pepa ( 5. ledna 2016 09:04 )

Zveřejnilo se, že pojišťovny mají zvlášní fondy pro VIP zákazníky. Tak se pojišťovny snaží hodit vinu na někoho jiného. Doufejme pak, že se normální lidé budou chovat jako homo sapiens a ne, jak je jim určováno.

moiaza ( 5. ledna 2016 08:53 )

 Nebetýčná hloupost. Kdo z obyčejných prostých lidí půjde proti svému lékaři? Měl jsem a mám problémy s primářem nemocnice. Chová se k některým lidem jako hulvát. Ke mě se také velmi nevhodně zachoval. Ano, mám možnost svobodně změnit lékaře, nebo si na něho stěžovat. Vím to. Ale zkuste to udělat v praxi.První co se stane je to, že primářovi nadřízený prozradí vaše jméno. A dál to jde jako telegraf. Oni vždy vědí, kam půjdete a ke komu. Pomsta bude sladká.Mafie funguje dokonale. Netvrdím že to tak je vždy a všude. Je to však hodně pravděpodobné.

Zobrazit celou diskusi