Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Do divadla s vozíčkem? Někde jen vedlejším vchodem, jinde ani to ne

I návštěva divadla může být pro handicapované problémem.
I návštěva divadla může být pro handicapované problémem.  (Autor: Blesk archiv)
Autor: sou - 
4. ledna 2016
17:08

Po problému s přepravou vozíčkářů ve vlaku se zdá, že tělesně postižení narážejí na úskalí i při návštěvě divadel. Vstupenky si musí zajistit předem a zároveň musí informovat o typu vozíku. A hlavně by měli za kulturou vyrážet s dostatečnou časovou rezervou. U starších staveb je totiž bezbariérový přístup mnohdy možný jen vedlejším vchodem, který nemusí být označen. Někde ovšem chybí i tato možnost. 

Divadla by měla mít na svých stránkách uvedeny nezkreslené informace o přístupnosti pro osoby se zdravotním postižením včetně informací o podmínkách rezervace a cenách vstupenek. I když to řada z nich dodržuje, návštěva kulturního zařízení je přesto pro vozíčkáře velice komplikovaná. „Lidé na vozíku si musí lístky rezervovat zvláštní cestou, aby jim byla vyhrazena správná místa, protože jiná pro ně přístupná nejsou,“ uvedl na serveru a2larm.cz Karel Chlouba.  

„Z našeho hlediska lze konstatovat, že těch bariér je více než dost. I když dochází ke zlepšení, není to ještě všechno v pořádku. Co se týče návštěvy divadel, lze říci, že každé divadlo má svoje specifika a každé to řeší jinak podle svých možností,“ uvedla pro Blesk.cz předsedkyně Svazu tělesně postižených v ČR Helena Klasnová. 

Vozíčkáři by si před návštěvou divadla měli například zjistit, zda je divadlo pro ně přístupné, kolik má vyhrazených míst, a i to, jak má upravené hygienické zázemí. Pražané si tyto informace mohou najít na stránkách www.presbariery.cz, které spravuje Pražská organizace vozíčkářů. Obecně se ale doporučuje vždy návštěvu ohlásit předem, ať už telefonicky, e-mailem nebo osobně. „U vozíčkářů doporučujeme řešit vše s předstihem, jelikož je počet míst pro vozíky omezen na 4,“ uvedl vedoucí obchodního oddělení Hudebního divadla Karlín Tomáš Matějovský. Dvě místa jsou vpravo a dvě vlevo u desáté řady.

Vozíčkář by měl informovat i o typu svého vozíku 

Také Národní divadlo v Praze má ve všech svých budovách vyhrazená místa pro vozíčkáře. „V Národním divadle se tato místa nachází v lóži č. 8. v přízemí – 2 místa, ve Státní opeře v zadní části přízemí – 2 místa, ve Stavovském divadle v lóži č. 13 na 2. balkoně – 2 místa a na Nové scéně u 15. řady – 4 místa. Přístup k těmto místům je bezbariérový,“ uvedl mluvčí ND Tomáš Staněk. Maximálně čtyři vozíky se vejdou do obou budov Národního divadla Moravskoslezského.

„Také je důležité sdělit, zda návštěvník použije elektrický nebo menší mechanický vozík, současně by mělo dojít k případné rezervaci vstupenky, vyhrazené místo může být již obsazeno,“ uvedla koordinátorka projektu Přes bariéry Marie Málková. Navíc u starších staveb je bezbariérový přístup mnohdy možný pouze vedlejším vchodem, který nemusí být dobře vyznačen, nebo u něj není obousměrná zvonková signalizace, kde je třeba návštěvu ohlásit.  

V některých divadlech se s vozíčkáři nepočítá 

„Toto vše je třeba vyřešit před začátkem představení s větší časovou rezervou, než s jakou se dostaví na představení běžný divák. V sále dochází někdy ke zklamání z toho, kde je umístěno vyhrazené místo,“ vysvětluje Málková. U některých míst může vozíčkářům kazit výhled například zábradlí ochozu. Jinde je zas problém s umístěním druhého vozíku nebo doprovodu. 

Některá divadla s vozíčkáři nepočítají dokonce vůbec. „Někde se bohužel s návštěvou diváka na vozíku nepočítá s odůvodněním na stávající podmínky, na uspořádání stupňovitého hlediště a podobně,“ upřesňuje Málková.

Podle Chlouby by se takový přístup dal nazvat raritním, protože prý potvrzuje roli jedince jako rarity. „To znamená, že pokud mě toto zacházení odradí, zpětně napomůžu tomu, aby divadlo mohlo říct, že stávající podmínky jsou pro situaci vlastně dostačující, protože tam nakonec skoro nikdo na vozíku nechodí,“ konstatuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hanedu ( 4. ledna 2016 18:48 )

Ono s těma postiženýma je to vůbec zajímavé....vyhraženà místa před obchoďáky zejí pràzdnotou a tu a tam přijede vůz vyšší třídy a z něj křepce vyskočí údajný invalida....

Zobrazit celou diskusi