Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Souboj o první dítě roku 2016 vyhrála Alice. Jak jsou na tom jednotlivé kraje?

  • Autor: ČTK,simao - 
    1. 1. 2016
    10:00

    Je to každoroční „souboj“ nastávajících maminek, která na svět přivede v Novém roce jako první potomka. I letos byl velmi těsný. Dle průběžných zjištění z jednotlivých porodnic to vypadá, že jej vyhrála malá Alice, první dítě Moravskoslezského kraje. Narodila se minutu po půlnoci. Jak to dopadlo v ostatních krajích ČR?

  • 1.Alice (Moravskoslezský kraj)

    Prvním dítětem Moravskoslezského kraje je holčička Alice. Narodila se mamince Kateřině už minutu po půlnoci v nemocnici v Havířově na Karvinsku. Vážila 2940 gramů a měřila 48 centimetrů. Matka prvorodička do porodnice přijela z Žermanic.

    Video  První dítě roku 2016, Alice z Žermanic  - Blesk - Karel Janeček
    Video se připravuje ...

    Prvním chlapcem byl Leon s mírami 49 centimetrů a 2950 gramů, který přišel na svět v 0:48 ve Vítkovické nemocnici v Ostravě.

  • 2.Sofie (Vysočina)

    Na Vysočině se dvě minuty po půlnoci narodila holčička Sofie v Třebíči. Druhé dítě letošního roku v kraji přivítali v Novém Městě nad Moravou v 0:30.

  • 3.Nela (Královéhradecký kraj)

    Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je holčička Nela. Narodila se šest minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

  • 4.Kristián (Praha)

    První dítě nového roku se v Praze narodilo také šest minut po půlnoci – v porodnici Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Chlapec Kristián měří 47 centimetrů a váží 2800 gramů. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

     

    Praha přitom tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok. Chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Zda tomu tak bude i letos a jaký dar děti dostanou, by mělo město teprve rozhodnout. Podmínkou obvykle je, že matky musejí mít trvalé bydliště v Praze. Finanční dary se dětem narozeným na Nový rok v Praze předávají od roku 2002. Nejprve to byla odměna 10 000 korun, od roku 2005 se zvýšila na 15 000 korun.

  • 5.Holčička (Plzeňský kraj)

    První dítě roku 2016 v Plzeňském kraji se narodilo v nemocnici v Klatovech. Holčička se narodila šestou minutu po půlnoci, řekl ČTK mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška. „První dítě v našich nemocnicích se narodilo šest minut po půlnoci v Klatovech. Je to holčička, váží 3590 gramů a měří 50 centimetrů,“ uvedl Kokoška. Druhé dítě se narodilo o sedm minut později na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Plzeň.

  • 6.Chlapeček (Pardubický kraj)

    První dítě letošního roku v Pardubickém kraji se narodilo dnes deset minut po půlnoci v chrudimské nemocnici. Je jím chlapec, při narození vážil 3,11 kilogramu. První holčička v kraji se narodila v 1:50 v pardubické nemocnici.

  • 7.Šimon (Středočeský kraj)

    Prvním miminkem, které se letos narodilo ve Středočeském kraji, je chlapeček Šimon. Narodil se v benešovské nemocnici 29 minut po půlnoci. Asi o tři čtvrtě hodiny později přišla na svět holčička Žofie v porodnici v Neratovicích.

     

    Podle mluvčího benešovské nemocnice Petra Balleka se Šimon narodil spontánním porodem, váží 3250 gramů a měří 49 centimetrů. „Maminka je ze Slovenska, ale bydliště má v Praze. Šimon i maminka jsou v pořádku,“ řekl ČTK. Šimonovi v pátek odpoledne přijedou s dárky poblahopřát představitelé kraje. Jako první dítě narozené v kraji získá chlapeček od středočeského krajského úřadu i šek na 10 000 korun.

  • 8.Jonáš (Jihomoravský kraj)

    Prvním dítětem, které se letos narodilo na jižní Moravě, je Jonáš Dojčar. Na svět přišel ve znojemské nemocnici 54 minut po půlnoci, vážil 3,94 kilogramu a měřil 52 centimetrů, uvedl ředitel brněnské Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal. Ve dvou brněnských porodnicích se dnes rodily první děti později. V Bohunicích se narodil chlapec ve 2:05, na Obilním trhu taktéž chlapec ve 4:15. První děvčátko, které se letos narodilo, je Anna Hrouzová v Boskovicích.

  • 9.Rudolf (Ústecký kraj)

    Prvním narozeným dítětem v letošním roce v Ústeckém kraji je Rudolf. Na svět přišel v děčínské nemocnici hodinu po půlnoci, od kraje taktéž dostane peníze.

  • 10.Terezka (Jihočeský kraj)

    První dítě roku 2016 se v Jihočeském kraji narodilo v porodnici písecké nemocnice 39 minut po půlnoci. Holčička se jmenuje Terezka. Další miminko přišlo v tomto kraji na svět v 1:18 v Českých Budějovicích, je to chlapec. 

  • 11.Holčička (Karlovarský kraj)

    První dítě roku 2016 v Karlovarském kraji přišlo na svět v karlovarské porodnici. Je to holčička, která se narodila ve 4:32, řekl ČTK mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. „Prvním novorozencem roku 2016 je děvče s váhou 3850 gramů a 53 centimetry. Rodička je z Nejdku,“ uvedl Podracký.

  • 12.Dominika (Liberecký kraj)

    Prvním miminkem roku 2016 v Libereckém kraji je holčička Dominika Stará. Děvčátko přišlo na svět císařským řezem v 1:17 v Nemocnici v Jablonci nad Nisou. Děvčátko váží 3,05 kilogramu a měří 46 centimetrů. Rodiče jsou z Jablonce a doma už mají tříletého chlapce, řekla dnes ČTK mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová.

     

    „První holčička a také chlapec narození v Libereckém kraji v roce 2016 dostanou od hejtmana Martina Půty jako tradičně zlatý řetízek s přívěskem se znamením kozoroha,“ řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková. Rodiče také od kraje dostanou dárek v podobě dětské kosmetiky a plenek a na účet 5000 korun.

  • 13.Natálie (Olomoucký kraj)

    První letošní dítě v Olomouckém kraji se narodilo v Prostějově. Holčička Natálie přišla na svět v 1:20, vážila 3300 gramů a měřila 49 centimetrů.

  • 14.Eliška (Zlínský kraj)

    Prvním miminkem narozeným ve Zlínském kraji v novém roce je Eliška Orsavová. Na svět přišla v 6:37 v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Váží 3020 gramů a měří 49 centimetrů, řekla ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Eliška se narodila mamince Haně z Fryštáku na Zlínsku.

santikxauz ( 1. ledna 2016 11:32 )

Možná ještě tento měsíc dostanou dárek,složenku na popelnici.

majojo ( 1. ledna 2016 11:28 )

Co k tomu říct? Pámbu požehnej!

Zobrazit celou diskusi