Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vzhůru za punčem i klobásami. Tisíce lidí slavily na Javořici a Velké Javořině

Autor: ČTK - 
31. prosince 2015
17:55

Kvůli novoročnímu přípitku ve čtvrtek vyšlapalo po čerstvě zamrzlých lesních cestách na Javořici několik tisíc lidí. Na vrchu s nadmořskou výškou 837 metrů, který je nejvyšším místem Českomoravské vrchoviny, se po poledni u ohňů kromě pěších ohřívalo i několik desítek cyklistů. Populární silvestrovský Výstup na Javořici s Vlastou Javořickou se konal osmnáctým rokem. Tisíce lidí se vydalo také na česko-slovenský výstup na hraniční horu Velkou Javořinu. 

„Já myslím, že to dnes bylo podobné jako loni, přes 5000 lidí určitě,“ řekl Vladimír Mazal z pořádajícího Klubu českých turistů v Telči.

Výstup tak zřejmě zůstane nejpočetněji navštíveným turistickým pochodem v Česku zapojeným do akce Novoroční čtyřlístek. Takových akcí se na přelomu roku po celé republice koná přibližně pět desítek, jejich účastníci přispívají na značení turistických tras pro vozíčkáře.

Na Javořici se ve čtvrtek na tento účel podle prvního odhadu podařilo vybrat kolem 20 tisíc korun. „Prodali jsme přes 1000 čtyřlístků,“ doplnil Mazal.

Několik tisíc turistů se zúčastnilo 18. ročníku silvestrovského výstupu na Javořici. Na vrchu s nadmořskou výškou 837 metrů si mohli příchozí opéct špekáčky, vypít svařené víno, punč nebo si s přáteli připít sektem. Několik tisíc turistů se zúčastnilo 18. ročníku silvestrovského výstupu na Javořici. Na vrchu s nadmořskou výškou 837 metrů si mohli příchozí opéct špekáčky, vypít svařené víno, punč nebo si s přáteli připít sektem. | ČTK/Luboš Pavlíček

V posledních letech se na Javořici v závěru roku objevují častěji cyklisté než běžkaři, protože sněhu bylo málo nebo, stejně jako letos, nebyl žádný. Pešky přicházejí lidé různého věku, početnou skupinu tradičně tvoří rodiče s kočárky. Čtvrteční mrazivý a slunečný den kazil jen vítr.

„Pořád foukalo, takže jsme pěkně promrzli,“ podotkl Mazal. O to větší zájem byl na vrcholu o připravené občerstvení v podobě klobás, horké polévky, čaje a punče.

Výstup na Javořici připomíná spisovatelku Vlastu Javořickou. Autorka románů a povídek z venkova se narodila v nedaleké Studené v roce 1890. Na trasu dlouhou až 15 kilometrů se lidé kromě Studené vydávali i z Mrákotína, Jihlávky a dalších míst v okolí Javořice. Zřejmě největší počty turistů zvolily přibližně osmikilometrovou vycházku od rybníka Velký Pařezitý u Řásné na Jihlavsku.

Česko-slovenský výstup na Velkou Javořinu

Další silvestrovský výšlap se konal na hraniční hoře Velká Javořina v Bílých Karpatech, kam na společné oslavy posledního dne roku dorazilo zhruba tři tisíce Čechů a Slováků. Tradiční silvestrovská akce vždy přiláká lidi z obou stran hranice. Připomínají si někdejší společný stát, utužují vzájemné vztahy a nechybí ani každoroční přípitek. Setkání lidem nepřekazilo ani mrazivé a větrné počasí.

„Bylo sice krásné azuro, ale teplota minus šest stupňů a hlavně ostrý vítr. Přesto lidé přišli. Bylo to krásné, srdečné, bratrské setkání,“ řekl Antonín Mach, ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště, který akci spolupořádá. Silnice na Velkou Javořinu byla letos netypicky bez sněhu a ledu, louku pod vrcholem tak lehce zaplnily automobily návštěvníků. Řada lidí přišla pěšky, několik jich přijelo na čtyřkolkách.

„Kdyby byl sníh, lidé by dorazili i na běžkách či sněžnicích,“ popsal Mach. Na nejvyšší bod Bílých Karpat proudily davy lidí od rána. Lidé na vrcholu i po cestě slavili konec roku, tradičně ochutnávali slivovici a borovičku a vzhledem k mrazivému počasí jim přišlo vhod i svařené víno a čaj s rumem. U hraničního kamene bratrství obou národů vzplála slavnostní vatra, někteří účastníci si také s chutí zazpívali.

Několik tisíc turistů se zúčastnilo 18. ročníku silvestrovského výstupu na Javořici. Na vrchu s nadmořskou výškou 837 metrů si mohli příchozí opéct špekáčky, vypít svařené víno, punč nebo si s přáteli připít sektem. Několik tisíc turistů se zúčastnilo 18. ročníku silvestrovského výstupu na Javořici. Na vrchu s nadmořskou výškou 837 metrů si mohli příchozí opéct špekáčky, vypít svařené víno, punč nebo si s přáteli připít sektem. | ČTK/Luboš Pavlíček

Myšlenka setkávání Čechů a Slováků na Velké Javořině vznikla v roce 1992 jako symbolické vyjádření nesouhlasu s rozdělením země. Společný Silvestr Čechů a Slováků je také vzpomínkou na autora myšlenky a zakladatele akce, někdejšího ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který v roce 1995 zahynul ve Vysokých Tatrách. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi