Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Daňová kobra „uštknula“ obchodníky s počítači. Zabavila 72 milionů

Kobra zasahuje a v pytlích se nesou důkazy. (ilustrační foto)
Kobra zasahuje a v pytlích se nesou důkazy. (ilustrační foto)  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: bru/ČTK - 
31. prosince 2015
10:47

Protikorupční policie obvinila pět lidí z krácení daní při obchodu s elektronikou a součástkami k počítačům. Kriminalisté z týmu Kobra zaměřeného na daňové zločiny vypočítali škodu způsobenou Česku na 112 milionů korun, řekl mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Podezřelá skupina podle vyšetřovatelů založila řetězec firem, s jehož pomocí předstírala obchodní transakce. Policisté tvrdí, že obvinění vystavovali fiktivní faktury za práci, která nebyla provedena.

Faktury byly podle policie v přiznáních k DPH v letech 2012 až 2014. „Jedna z osob začleněná do řetězce si tak snižovala své daňové povinnosti dosahované z běžné činnosti,“ dodal mluvčí. Obviněné policie vyšetřuje na svobodě, na případ dohlíží pražské městské státní zastupitelství.

Policisté při vyšetřování zajistili nemovitosti za více než 70 milionů korun a další dva miliony na bankovních účtech. Finanční správa zároveň zabavila zboží, například pohonné hmoty. „V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na deset let,“ upřesnil Ibehej.

Kobra je speciální tým zaměřený na boj proti velkým daňovým únikům. Tvoří ho policisté, celníci a specialisté finanční správy, kteří dříve pracovali samostatně. Skupina funguje od loňského června. Za první rok existence podle policie zabránila daňovým únikům za 1,9 miliardy korun a obvinila přes 200 lidí.

Nedávno Kobra například navrhla obžalovat tři lidi, kteří údajně způsobili Česku škodu 100 milionů korun krácením daně při přepravě minerálních olejů. Dva obvinění jsou stíháni jako uprchlí a je na ně vydaný mezinárodní zatykač. Všem třem hrozí v případě prokázání viny až desetileté vězení. Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi