Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Podnikatele čekají změny: Kontrolní hlášení i vyšší platby za pojištění

Autor: val, ČTK - 
30. prosince 2015
14:39

Rok 2016 přinese několik zásadních změn pro podnikatele. Od ledna začne například platit povinné kontrolní hlášení, vzroste ale také minimální mzda a osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) si připlatí za minimální měsíční platby na zdravotním a sociálním pojištění.

„Z pohledu nových zákonů nebo novel považujeme za nejdůležitější zákon o veřejných zakázkách, dále novelu stavebního zákona a zákon o evidenci tržeb. Všechny jsou prakticky ve finále, probíhala dlouhá připomínková řízení a podnikatelé k nim v tuto chvíli zachovávají neutrální postoj,“ řekl prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Mezi hlavní změny bude patřit to, že každý plátce DPH bude mít povinnost podávat kontrolní hlášení. Jde o nový druh daňového přiznání podávaný měsíčně či čtvrtletně, kde budou uvedeny údaje z daňových dokladů a dalších dokumentů o nakládání se zbožím nebo službami. Podává se pouze elektronicky. 

Kontrolní hlášení DPH podnikatelé vnímají podle Havlíčka rozporuplně. Paradoxně ani ne tak kvůli režimu samotnému, ale hlavně kvůli nepřiměřeným sankcím, které mohou padat na jinak seriózní subjekty, a to kvůli banálním prohřeškům. „Firmy vnímají, že kontrolní hlášení může skutečně pomoci odchytat velké lumpy, sice ne s nadšením, ale akceptují, že to ztíží práci těm slušným, ale těžko se smiřují s tím, že budou sankcionováni za každou drobnost spojenou s opožděným nebo chybným podáním,“ vysvětlil.

Vyšší minimální mzda i platby za pojištění

Dílčí změny občanského zákoníku jsou podle Havlíčka zatím vnímány pozitivně. Je dobré, že se podařilo ministerstvu spravedlnosti zjednodušit režim podpisů ověřených notářem, neboť pro většinu aktů spojených se zakládáním společností, zvyšováním základního kapitálu bude nově vyžadován pouze běžně úředně ověřený podpis.

Měsíční minimální mzda vzroste z 9200 na 9900 Kč, základní hodinová sazba se zvýší z 55 na 58,70 Kč. Změny se také dotknou nejnižší zaručené mzdy, která vzroste v návaznosti na zvýšení minimální mzdy, upozornil Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa. „Další zvýšení se musí vázat nikoliv na politický handl, ale na ekonomické ukazatele,“ podotkl Havlíček.

Živnostníkům a drobným podnikatelům se zvýší minimální zálohy za sociální a zdravotní pojištění. Z kapsy budou muset vytáhnout o 660 korun více.

Vyměřovacím základem u podnikatelů je polovina jejich příjmu po odpočtu nákladů. Roční vyměřovací základ je dvanáctinásobkem poloviny průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství. Pro rok 2016 činí průměrná mzda 27 006 korun, minimální vyměřovací základ 13 503 koruny. To znamená minimální měsíční zálohu 1823 koruny, letos byla 1797 korun. 

Stát rovněž ukončí benevolenci pro ty, kdo mají povinnost komunikovat s úřady prostřednictvím datových schránek, a dosud tak neučinili. Úředníci již praxi klasických e-tiskopisů nebudou tolerovat a budou rozdávat více dvoutisícových pokut.

Režim, při kterém se přenáší daňová povinnost z dodavatele na odběratele, tedy takzvaná reverse charge, bude zaveden i u prodeje nemovitostí. Platí pro dodávky, kde je částka na jednom dokladu vyšší než 100 000 Kč v základu daně.

V příštím roce budou moci podniky žádat o evropské dotace už jen z nového programovacího období 2014 až 2020. Je pro ně připraveno 116 miliard korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi