Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ohňostroj nebo petardy mimo Silvestr a Nový rok? Může vás to stát desetitisíce

Autor: val - 
30. prosince 2015
14:13

Odpalování zábavní pyrotechniky při různých příležitostech během roku je běžné, v hlavním městě si tak ale lidé koledují o pořádnou pokutu. V Praze totiž platí vyhláška, na základě které je možné rachejtle a petardy odpalovat jen na Silvestra a Nový rok. Ne všichni se tím však řídí.

„Během posledního měsíce přijímáme denně tři až čtyři oznámení o protiprávním používání zábavní pyrotechniky,“ řekl MF Dnes mluvčí pražských strážníků Rudolf Rubeš. Řadu dalších takových výtržníků prý městští policisté potkají během pochůzek.

Vyhláška, která platí na území hlavního města Prahy, ale zakazuje užívání zábavní pyrotechniky mimo 31. prosince a 1. ledna. Za její porušení hrozí až pětitisícová pokuta, a pokud se případ dostane k přestupkové komisi, může se sankce vyšplhat až na 30 tisíc korun.

Deník upozorňuje na obtížně vymahatelné dodržování vyhlášky, zvláště pokud strážníci zasahují na popud lidí z okolí. V takovém případě se totiž těžko dokazuje, kdo skutečně pyrotechniku odpaloval.

Kdo by si přece jen v Praze chtěl nějakou tu rachejtli odpálit i mimo zmíněné dva dny, nemusí zoufat. V hlavním městě existuje celkem 13 míst, na která se zákaz nevztahuje. Jedná se například o Centrální park Pankrác, areál Žlutých lázní nebo prostor u hlavního vchodu holešovického Výstaviště.

Seznam všech míst, na která se omezení nevztahuje, najdete zde

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi