Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spoléháte na označení alergenů v jídle? Prodejci často chybují, míní inspekce

Chyby v označování alergenů našla inspekce u 835 prodejců.
Chyby v označování alergenů našla inspekce u 835 prodejců.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bru - 
30. prosince 2015
10:28

Restauratéři a stánkaři v nové povinnosti označovat alergeny obsažené v prodávaném jídle právě nevynikají. Stravovací zařízení podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce v oblasti alergenů často chybují, což ale pro strávníky má přinejmenším velmi nepříjemné důsledky, nemluvě o tom, že chyba v označení jídla dokonce může ohrozit život člověka s potravinovou alergií. Na problém upozornil Český rozhlas.

Chyby našla inspekce u 835 prodejců, celkem přitom zkontrolovala 4666 provozoven. „Mezi nejčastější provinění patří například absence informací o konkrétní alergenní látce, která byla použita jako ingredience při přípravě daného pokrmu, dále třeba nepřesné, nesrozumitelné nebo zavádějící informace o alergenech, pokud jde o složení pokrmů, chybějící údaje o alergenech v nápojích nebo třeba že poskytované informace nesouhlasily se složením potraviny, která byla použita při přípravě pokrmu,“ uvedl pro Rozhlas Radoslav Pospíchal ze SZPI.

Jinde se alergik sice setkal s označeným jídlem, rozšifrovat ho ale nedokázal. Značkám, které mu měly přítomnost alergenu odhalit, totiž chyběly vysvětlivky.

U zmrzlin chyb jako máku

„U kopečkových zmrzlin jsme odebrali 51 vzorků, u kterých jsme sledovali přítomnost alergenních látek, které prodejce neuvedl. A u každého čtvrtého vzorku jsme zjistili nějaké pochybení,“ podotkl Pospíchal. Za chybné označení jídla hrozí provozovatelům až desetimilionová pokuta.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi