Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi sklízí uznání za objev v Egyptě. Dostali se do TOP 10 úspěchů archeologů

  • Autor: ČTK,simao - 
    29. 12. 2015
    19:25

    Sklízí uznání za své úsilí. Tým českých archeologů se pod vedením profesora Miroslava Bárty pustil do náročné práce v Egyptě, na začátku roku 2015 pak objevil hrob doposud neznámé královny Chentkaus III., manželky faraona vládnoucího před 4500 lety. Nyní se tenhle objev dostal do top 10 archeologických objevů roku podle britských odborníků. Jaké další objevy uspěly?

  • 1.Český úspěch v Egyptě

    Objevení hrobky královny Chentkaus III. v Abúsíru se stalo velkým úspěchem českých archeologů a zaujalo i ve světě. „Jedná se o osobu, která byla do našich výzkumů neznámá. Byla to královna matka, významná členka královské rodiny abúsírských panovníků, žijících přibližně v 2. polovině 25. století před Kristem. Víme, že to byla žena, jejíž syn se stal dalším vládcem na trůnu páté dynastie, což potvrzuje jednu z teorií, jakým způsobem se dědil titul panovníka v této době ve starém Egyptě,“ uvedl nyní profesor Bárta na ČT24.

     

    Odborný internetový časopis HeritageDaily nyní tento český objev zařadil mezi 10 největších archeologických objevů roku 2015. I to je samo o sobě úspěch. A pocta pro české egyptology, kteří strávili roky v pyramidové nekropoli v Abúsíru jihozápadně od Káhiry. Český egyptologický ústav tam celkově provádí výzkum už přes půl století. Královna Chentkaus III. přitom byla zřejmě manželkou faraona Raneferefa.

     

    Pohled na hrobku dosud neznámé královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa. Pohled na hrobku dosud neznámé královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa. | ČTK

  • 2.Stonehenge? Ne, Superhenge

    Možná největší zachovalý prehistorický objekt v Británii objevil letos tým vědců z Británie a Rakouska. Na historickém místě Durrington Walls, které leží asi 1,3 kilometru od známé megalitické stavby Stonehenge v jižní Anglii, našli pod zemí asi stovku kamenů starých zhruba 4500 let. Podle vědců byly původně vysoké asi 4,5 metru. Objekt neoficiálně nazvali „Superhenge“, protože je pětkrát rozlehlejší než Stonehenge.

     

    Archeologické naleziště v Británii: Objekt neoficiálně nazvali „Superhenge“, protože je pětkrát rozlehlejší než Stonehenge. Archeologické naleziště v Británii: Objekt neoficiálně nazvali „Superhenge“, protože je pětkrát rozlehlejší než Stonehenge. | Profimedia.cz

  • 3.Sauna na skotském ostrově

    Na skotském souostroví Orkneje byly letos nalezeny zbytky třiceti budov z doby mezi 4000 a 1000 let před naším letopočtem. Jedna z nich byla podle vědců zřejmě používána jako sauna, zřejmě ale nikoli pro relaxaci jako dnes, nýbrž pro rituální účely.

     

    Archeologické naleziště na Orknejích Archeologické naleziště na Orknejích | Profimedia.cz

  • 4.Hrobka keltského prince

    V historickém francouzském regionu Champagne, který dal světu slavný šumivý nápoj, byla letos objevena hrobka keltského prince. Její stáří se odhaduje na asi 2500 let a objevena v ní byla řada artefaktů, které dostal zámožný šlechtic na svou posmrtnou cestu. Byla mezi nimi i velká bronzová zdobená nádoba, v níž se během slavností uchovávalo víno.

     

  • 5.Jeruzalémská pevnost

    Izraelští archeologové letos v Jeruzalémě našli asi 2000 let staré zbytky masivního opevnění, o nichž se domnívají, že byly součástí pevnosti Akra. Její přesné umístění dosud historikové neznali.

     

    Dalším významným archeologickým objevem tohoto roku je nález zbytků opevnění a vstupní brány do biblického města Gat, domova Goliáše, ve střední části Izraele.

     

    Archeologické naleziště v Jeruzalémě: Zbytky masivního opevnění Archeologické naleziště v Jeruzalémě: Zbytky masivního opevnění | Profimedia.cz

  • 6.Obrazce na planině v Peru

    Archeologickým objevem roku 2015 je podle časopisu HeritageDaily také identifikace 24 nových obrazců na peruánské planině Nazca, která je světově proslulá obrovskými liniemi a obrazy rostlin a zvířat. Ty jsou plně viditelné jen z velké výšky, což přispělo ke vzniku teorií o spojení jejich autorů s mimozemskou civilizací. Jejich stáří se odhaduje na 2500 let.

     

    Obrazec na náhorní plošině Nazca Obrazec na náhorní plošině Nazca | Profimedia.cz

  • 7.Nástroje v kolébce života

    Objev vědců v severozápadní Keni, o němž informoval časopis Nature letos v květnu, by prý mohl změnit náhled na vývoj celého lidského druhu. U břehů keňského jezera Turkana byly nalezeny kamenné nástroje staré 3,3 milionu let, tedy z doby před výskytem prvního přímého předka moderního člověka. Vzdálenější příbuzní lidí, například australopitéci, byli tak zřejmě mnohem inteligentnější, než se věda dosud domnívala.

     

    Archeologické naleziště v Keni: Našli tam staré nástroje. Archeologické naleziště v Keni: Našli tam staré nástroje. | Profimedia.cz

  • 8.Sestřelený letoun

    Archeologové z několika britských univerzit zjistili, že na území dnešní Británie nebyla v době bronzové ničím neobvyklým mumifikace. Mezi archeologické objevy roku zařadil časopis HeritageDaily i vyzdvižení trosek stíhacího letounu Spitfire, který byl sestřelen v bitvě o Británii v roce 1940. Nález byl součástí projektu, který pomáhá zraněným vojákům zapojit se zpátky do běžného života.

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi