Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jágr táhl víc než Gott se Zemanem. Wikipedii ale ovládl ISIS a Hra o trůny

Která hesla byla letos nejčtenější na české Wikipedii?
Která hesla byla letos nejčtenější na české Wikipedii?  (Autor: Profimedia/Blesk - Ramon Hofman)
Autor: kle - 
28. prosince 2015
18:45

Dění ve světě se odrazilo plně i na internetu. Lidé hledali v encyklopedii Wikipedie hesla související s terorismem. Islámský stát se dostal mezi nejnavštěvovanější hesla jak na anglické, tak i německé či české mutaci. Zájem byl ale i o další hesla. Číslo 21 má na české Wikipedii Jaromír Jágr, číslo 86 pak prezident Miloš Zeman.

Vůbec nejnavštěvovanějším heslem byl na české Wikipedii letos článek „Česká Wikipedie“ – stejně jako loni. Článek si letos rozkliklo přes 601 235 lidí. Také druhé místo se nezměnilo, obsadil ho článek „Česko“. Třetí je „Karel IV.“ s bezmála 288 tisíci návštěvami. Otec vlasti si díky blížícím se kulatinám polepšil od loňska o 11 příček.

O „Islámský stát“ se na české Wikipedii letos zajímalo přes 281 tisíc lidí a heslo se stalo čtvrtým nejnavštěvovanějším. Ještě loni přitom byl Islámský stát až na 48. místě a rozkliklo si ho 131 tisíc čtenářů. Zájem byl i o související tematické články, jako jsou „Sýrie“ (12. místo), „Islám“ (17.) či „Schengenský prostor“ (57.).

Která hesla se umístila mezi nejčtenějšími v letošním roce na české Wikipedii? Která hesla se umístila mezi nejčtenějšími v letošním roce na české Wikipedii? | wikitrends

Z osobností se letos nejvýše umístil již zmiňovaný Karel IV. (3. místo), Jan Hus (10.) a Jaromír Jágr (21.). Následují Tomáš Garrigue Masaryk, Karel Čapek a Adolf Hitler. Z českých osobností se do TOP 100 dostali s přehledem i Václav Havel (57.), Karel Gott (61.) či prezident Miloš Zeman (86.). O něm si článek na Wikipedii otevřelo přes 93 tisíc lidí.

Nejspíš v souvislosti s aktuální migrační krizí klesá zájem Čechů o situaci na Ukrajině. Jestliže bylo loni heslo „Ukrajina“ na české Wikipedii čtvrté nejčtenější (366 413 čtenářů), letos se propadlo až na 51. místo a navštívilo ho něco málo přes 123 tisíc čtenářů. Heslo „Krym“, které bylo loni desáté, se letos do TOP 100 vůbec nedostalo.

Svět zajímá Islámský stát a Hra o trůny

Na anglické, nejobsáhlejší Wikipedii, zvítězilo letos heslo „Deaths in 2015“ s více než 20 miliony návštěv. Druhý je „Facebook“ s téměř 11 miliony čtenářů a třetí „Islámský stát“. Trochu neočekávaně se na vysokém čtvrtém místě ocitlo heslo „Seznam bollywoodských filmů 2015“. Obě tato hesla zaznamenala přes 10 milionů čtenářů. Na páté místo se dostalo heslo „Star Wars: The Force Awakens“ a až šesté skončily „USA“.

Na německé Wikipedii, rozsahem čtvrté největší na světě, obsadil první místo „Nekrolog 2015“, tedy seznam úmrtí v letošním roce. Druhé skončilo Německo, pomyslný bronz si připsal seriál HBO „Hra o trůny“ a pátý je „Islámský stát“.

V ruské encyklopedii bylo letos nejčtenější heslo „Rusko“, následované článkem o sociální síti „VKontakte“ a „Hrou o trůny“. Vladimir Putin se umístil na sedmém místě, do TOP 10 se vešla i „Ukrajina“.

Wikipedie je otevřená online encyklopedie, kterou může upravovat každý. Česká verze obsahuje více než 340 tisíc hesel a je celosvětově 26. největší.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi