Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Počasí zabíjí napříč světem. Náhoda, nebo odplata lidstvu za špatné zacházení?

Autor: kle - 
28. prosince 2015
15:55

Desítky mrtvých a statisíce lidí, kteří museli opustit své domovy. Tornáda, bouře, záplavy, na druhé straně extrémní sucha. Počasí na Vánoce zasáhlo do osudů lidí po celém světě. Klimatický jev El Niňo udeřil letos se smrtící intenzitou. Abnormálně teplé české Vánoce s tím ale nesouvisí. Mrznout začne, brzy a pořádně, říká meteoroložka Dagmar Honsová.

V amerických státech Missouri a Illinois zahynulo při záplavách nejméně 13 lidí. Jedenáct mrtvých a desítky zraněných si vyžádala i silná tornáda, která se přehnala oblastí Dallasu. Další lidé se stali obětí počasí na jihozápadě státu.

Jižní Amerika je na tom podobně, Paraguay vyhlásila stav ohrožení a evakuovala 100 tisíc lidí. Sousední Argentina na tom není o moc lépe.

Postižena je i Velká Británie, kterou zasáhl silný déšť. Za hodinu spadlo až 50 milimetrů vody, déšť neustává a evakuovány jsou tisíce domů. Britský premiér již slíbil, že na pomoc zavolá armádu.

Naopak v Etiopii panují nejhorší sucha za desítky let a OSN volá po urychlené pomoci, miliony lidí prý nutně potřebují potraviny, děti začínají umírat na podvýživu.

Může za to El Niňo nebo člověk?

Podle britského deníku The Guardian je za to částečně zodpovědný klimatický jev El Niňo. Při této klimatické anomálii, která se objevuje v období Vánoc, dochází k zeslabení pasátů kolem rovníku. Teplá voda se z Pacifiku přesouvá k Jižní Americe. U pobřeží Ameriky se vytváří četná oblačnost a následuje vlhké počasí, naopak v jihovýchodní Asii panuje suché počasí.

Letošní El Niňo je jedním z nejsilnějších v historii. „To, co prožíváme, je typické pro El Niňo,“ říká Adam Scaife, ředitel britského meteorologického ústavu Met Office. „Očekáváme, že rok 2016 bude nejteplejším rokem vůbec, a to především v důsledku změny klimatu. El Niňo se na tom bude podílet z asi 25 procent,“ dodal. Podle něj nesouvisí tento jev přímo se změnou klimatu, ve výsledku se ale účinky sečtou.

Nestarali jsme se o životní prostředí, tady to máme...

O vlivu lidské činnosti na klima nepochybuje ani argentinský prezident Maurico Macri. Ten se již zavázal, že se jeho země pokusí podobným neštěstím předejít: „Klimatické změny jsou něco, čemu se musíme věnovat. Spotřebovat co nejméně energie a vody, třídit odpad. Frekvence těch událostí se zvyšuje, tyto deště jsou tím ovlivněny, protože jsme se nestarali o životní prostředí,“ prohlásila hlava státu.

Podle The Guardianu vědci predikují, že extrémní projevy počasí budou stále běžnější právě v důsledku změny klimatu. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru informoval, že v letošním roce zaznamenal 18 pojmenovaných bouří včetně 13 hurikánů kategorie 3 nebo vyšší. To je nejvyšší počet od začátku měření v roce 1971.

Vánoční jaro v Česku končí, přijde mráz ze Sibiře

El Niňo nemá vliv na aktuální počasí v České republice a v Evropě. „Nadprůměrně teplé Vánoce k nám přinesl velmi teplý vzduch ze Španělska. Ten se ale právě nyní střídá se studeným vzduchem z Ruska,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová.

„Nejchladnější proudění ze Sibiře můžeme čekat o víkendu. Bude -7 až -3 stupně Celsia a celodenní mráz. Pak sice půjdou teploty trochu nahoru, ale jen krátce. Od 4. ledna můžeme očekávat sněžení,“ předpovídá.

Ke klimatickým změnám zaviněným lidskou činností je meteoroložka skeptická. „To, že jsou v Americe tornáda, se dnes dozvíte během pěti minut. A stejně tak informace z celého světa. Dřív jsme se to nedozvěděli. Neznamená to ale, že by se ty věci neděly,“ říká. Zároveň dodává, že ničivé přírodní živly po celém světě spolu navzájem nesouvisejí.

Také Vánoce „na blátě“ nejsou podle ní ničím novým. „Se sedmdesátiprocentní pravděpodobností jsou Vánoce bez sněhu. Naposledy byla bohatá sněhová nadílka na Vánoce v nížinách v roce 2003. Už v 17. století vznikla pranostika ‚Na Adama a Evu čekejte oblevu‘,“ dodává.

Extrémní silvestrovský příchod mrazu pamatuje naše země v roce 1978, resp. 1979. „Přímo na Silvestra bylo 14 stupňů nad nulou. Během noci se ochladilo o 15 stupňů, teplota klesala o tři stupně za hodinu,“ připomíná Honsová.

Mrazivo bude i letos. „Již ve středu očekáváme ranní teploty většinou pod bodem mrazu a na Silvestra se místy vyskytne celodenní mráz. V prvních dnech příštího roku bude mrazivé počasí pravděpodobně na celém území republiky,“ uvádí meteorologové ve své předpovědi.

Jak řádí počasí v USA a Británii:

blekyn2012 ( 28. prosince 2015 18:33 )

sk.kozomrd: Největším zlem pro planetu zemi jsou především debilní lidé, a že jich je bohužel čím dál víc, jak se neustále přesvědčuji . Je to smutné.

blekyn2012 ( 28. prosince 2015 18:31 )

Největším zlem pro planetu Zemi je lidstvo . Příští rok má být ještě sušší a teplejší, než byl letošní - dojdou zdroje vody, nebude žádná úroda, uschne flóra a vymřou živočišné druhy. Lidé si neuvědomují důsledky (hladomor, války...)! Asi proto, že příroda není byznys, a netečou z ní velký prachy, asi proto nezajímá nikoho... Bude jen hůř, vsadíte se lidi? Víc no comment .

naidka ( 28. prosince 2015 18:22 )

Příroda s lidstvem zatočí, kdy se jí zachce, ta se od lidských parazitů oblbnout nenechá.

jerry ( 28. prosince 2015 17:38 )

Doufám, že zmínka v článku: "Nadprůměrně teplé Vánoce k nám přinesl velmi teplý vzduch ze Španělska," nemá nic společného s tím, že vánoce přijel do Čech strávit Vladko Dobrovodský.

sairait ( 28. prosince 2015 17:20 )

správně! voda léčí!

Zobrazit celou diskusi