Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi jsou stále nešťastnější: Měsíčně polknou půl milionu krabiček antidepresiv

Autor: zst - 
27. prosince 2015
21:20

Mírně rostoucí tendenci má zásobování lékáren prostředky proti depresím. Českému rozhlasu to řekl ředitel Státního úřadu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. Celkově prý spotřeba léků v Česku roste, lékárny za poslední rok nakoupily o 3 miliony balení léků více než loni.

„V posledních 12 měsících bylo ve srovnání s předchozím obdobím dodáno do českých lékáren půl milionu balení antidepresiv měsíčně. Je to nárůst v řádu ne desítek, ale vyšších jednotek procent,“ říká ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Blahuta.

Lékárny nakoupily oproti loňsku antidepresiv o 50 tisíc krabiček víc. Celkem je spotřeba Čechů kolem půl milionu balení každý měsíc.

Roste i spotřeba antibiotik

K dostání jsou jen na recept nebo v nemocnicích, přesto počet prodaných antibiotik také roste. Lékárny sice nakoupily méně krabiček, zato jde o větší balení. Důvodem může být odolnost, kterou mnoho lidí po opakovaném užívání proti antibiotikům získá. Musí pak dostat větší dávky.

Spotřeba léků celkově v Česku roste. „Ve srovnání mezi posledním čtvrtletím 2014 a prvním čtvrtletím 2015 došlo v celém objemu léčivých přípravků k razantnímu, 10% nárůstu dodávek dle počtu balení,“ uvádí Blahuta s tím, že je to zřejmě kvůli vlně chřipek a respiračních onemocnění. Právě začátkem roku lékárny nakupují nejvíce.

Nejvíce se obchody s léčivy zásobují právě léky na snížení horečky, tlumení bolesti, léčbu cukrovky, vysokého krevního tlaku nebo léky na trávicí obtíže.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

egyptanka ( 28. prosince 2015 01:16 )

Dnes docela vtipné příspěvky.

ladybug ( 27. prosince 2015 23:47 )

Tak Google počítá Česko mezi vyspělé země s vysokou životní úrovní. Tak jakápak deprese. Máme se jako prasata v žitě, tak žádná deprese. Já se necítím depresivní, ale naopak jako někdo, kdo měl v životě štěstí. A co vy?

ArPi ( 27. prosince 2015 22:49 )

ale ale, to je určitě zase jenom nějaká pomluva, vždyť nám pořád říkají na ČéTé i na TV Hovna, možná i na Novinkách a Iděsu, jak se nám tu v té naší úžasné demokracii krásně žije, jak se máme čím dál lépe, jak náš stát vzkvétá... Kdo by byl takový blázen a bral nějaká antidepesiva, jedině snad nějaký kverulant a věčný nespokojenec - těch je ale jenom pár To asi lékárníci šidí statistiky A nebo že by to bylo právě naopak, není možná

asijo ( 27. prosince 2015 22:21 )

V parlamentu zase chlastají.

Zobrazit celou diskusi