Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děla, bojiště, kouzelníci i obří ohňostroje: Jak přivítá který kraj Nový rok?

  • Autor: ČTK,všm - 
    27. 12. 2015
    17:19

    Příchod Nového roku si bez hřmotu ohňostrojů mnoho lidí neumí ani představit. Barevnou show ale v posledních letech řada měst omezovala kvůli napjatým rozpočtům. A to jak na Silvestra, tak na Nový rok. Jak tomu bude ve vašem kraji letos?

  • 1.Hlavní město Praha

     

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) | Blesk - Petr Novotný

    Pražané a návštěvníci hlavního města budou moci zhlédnout na Nový rok tradiční ohňostroj pořádaný magistrátem. Letos bude odpálen z vrchu Vítkova. Kromě toho budou moci navštívit řadu dalších akcí spojených s ohňostrojem, například noční plavbu na parníku na Vltavě, či světelná show v některých hotelech a restauracích. Kromě ohňostrojů se v poslední den roku mohou vydat také na koncerty a divadelní představení.

     

    Tradiční a zřejmě největší pražský ohňostroj, pořádaný hlavním městem, se uskuteční 1. ledna 2016 od 18:00 na Vítkově. Trvat by měl zhruba deset minut. V minulosti byl odpalován z Letné nebo z pontonu na Vltavě, zde ale rušil vodní ptactvo. Na bezpečnost pak dohlédne asi padesátka strážníků.

     

    Ohňostroje pořádají i některé radnice městských částí. Mezi nimi je například Praha 16, kde bude o půlnoci z 31. prosince 2015 na 1. ledna 2016 odpálen ohňostroj na náměstí svatého Petra a Pavla v Radotíně.

     

    Lidé se mohou za ohňostrojem vydat i na různé placené akce, například na parník na Vltavu. Zájemci o světelnou show na ni narazí také v některých restauracích či hotelech. Také na tyto akce si musí ve většině případů zajistit místo dopředu a zakoupit vstupenku. 

     

    Kromě ohňostrojů se mohou Pražané vydat také za kulturou na koncerty, divadelní představení nebo na zmíněné večírky. Některá z pražských divadel hrají již odpoledne a na řadě míst jsou představení, začínající obvykle už odpoledne či vpodvečer, spojena se symbolickým přípitkem. 

     

  • 2.Zlínský kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) | archiv Blesk

    Některá města Zlínského kraje připravila pro své obyvatele silvestrovské oslavy i ohňostroje. Na dětský i půlnoční ohňostroj se mohou těšit lidé ve Vsetíně, dětem i dospělým chce udělat radost i valašskomeziříčská radnice. Krajský Zlín chystá poprvé novoroční oslavy, tradiční ohňostroj v zámecké zahradě připravuje Holešov. 

     

    Ve Vsetíně začne na Silvestra v 16:00 hudební program Zpívání s pohádkou, kde si děti budou moci zazpívat známé pohádkové melodie. Dětský silvestrovský program vyvrcholí v 17:00 ohňostrojem.  

     

    Silvestr pro dospělé začne před domem kultury ve 23:30. "Součástí oslav bude také projev starosty Jiřího Čunka se společným přípitkem, který odpočítá poslední vteřiny letošního roku. Pak bude následovat ohňostroj. Venkovní oslavy nového roku budou pokračovat až do 01:30 reprodukovanou hudbou na Svárově. Souběžně s venkovním programem bude pro příznivce folkloru připravena ve foyer domu kultury cimbálová muzika Jasénka, která bude hrát až do druhé hodiny ranní," uvedla Adéla Kousalová ze vsetínské radnice. Ohňostroje přijdou na 46 000 Kč bez DPH. 

     

    Valašské Meziříčí zahájí oslavy Silvestra na náměstí v 17:00. "Pro děti je připraven program plný soutěží a diskotéka. Zhruba v 18:45 bude následovat novoroční přání starosty města Roberta Stržínka," popsala mluvčí radnice Renata Votrubová. V 19:00 se nad městem rozzáří ohňostroj, který radnici přijde asi na 60 000 korun. Do 20:00 bude pokračovat hudební produkce, v kostele Nanebevzetí Panny Marie si lidé budou moci prohlédnout betlém a poslechnout varhanní hudbu. 

     

    Uherské Hradiště ani Kroměříž silvestrovské oslavy nepořádají. Lidé zde neuvidí ani městské ohňostroje, jimiž radnice poslední den v roce oslavují jen při zvláštní příležitosti, například na přelomu tisíciletí. Lidé se zde ale na náměstích scházejí spontánně sami. Podobně je tomu v Uherském Brodě, kde ale radnice podle mluvčí Elen Sladké za asi 30 000 Kč pořídí ohňostroj. "Začne asi 20 minut po půlnoci, aby si lidé mohli nejprve vystřílet svou 'munici'," uvedla Sladká.  

     

    Také na dalších akcích se lidé scházejí spontánně. Například na Uherskobrodsku již několik let míří na místo, kde stával zámeček Pepčín významného humanisty hraběte Kaunice. Účastníci se mimo jiné společným zpěvem československé hymny symbolicky spojí s Velkou Javořinou, kde spolu tradičně oslaví poslední den v roce Češi a Slováci.  

     

    Ve Zlíně město oslavy Silvestra nepořádá. Uskuteční se zde ale poprvé novoroční vinšování primátora. Program začne v 18:00 na náměstí Míru. Bude zahrnovat velký ohňostroj a ohňový balet na balkonu radnice. Podle mluvčího magistrátu Zdeňka Dvořáka přijde celý program na 200 000 korun, z toho ohňostroj na 96 000 korun včetně DPH. 

     

    Nový rok uvítá ohňostrojem i Holešov. Uskuteční se od 17:00 v zámecké zahradě. "Akce se těší velké oblibě lidí z města i širokého okolí. Podívaná radnici vyjde asi na 100 000 korun," popsala mluvčí holešovské radnice Jana Rohanová.  

  • 3. Moravskoslezský kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) | Blesk - Zbyněk Pecák

    Hned dva ohňostroje chystá pro obyvatele a návštěvníky města radnice v Hlučíně na Opavsku. Bude menší silvestrovský a pak i velký novoroční. Ten je určen především pro rodiny s dětmi. Pyrotechnické efekty ozáří v souvislosti s koncem starého a příchodem nového roku nebe i na dalších místech Moravskoslezského kraje. Ohňostroje budou v ostravském obvodě Jih či v Novém Jičíně. Naopak Slezská Ostrava svou tradici pyrotechnických show ukončila. 

     

    V letošním roce představitelé hlučínské radnice pro obyvatele města připravili ke konci roku hned několik novinek. Jednak město a jeho organizace pořádají velkou společnou oslavu konce roku přímo na Mírovém náměstí. Na pódiu se kromě místních kapel představí například Rock&Roll Band Marcela Woodmana. Vyvrcholením programu pak bude přesně o půlnoci silvestrovský ohňostroj. "Bude krátký, potrvá asi šest minut," řekl ředitel Kulturního centra Hlučín Petr Breitkopf.

     

    Velký ohňostroj propojený i s hudbou, jednou z variant je Má vlast Bedřicha Smetany, se uskuteční na Nový rok v 18:00 v areálu na břehu Hlučínského jezera. Potrvá přibližně 15 minut. Breitkopf předpokládá, že na místo dorazí okolo 7 000 lidí. "Připraveno pro ně bude i občerstvení," dodal. Ohňostroje město pořádá poprvé a pokladnu přijdou přibližně na 100 000 korun. 


    Obyvatelé Nového Jičína mohou přivítat nový rok společně na Masarykově náměstí. Město pro ně 1. ledna 2016 pořádá novoroční ohňostroj. Začátek je v 18:00 hodin. Kvůli akci bude vjezd na náměstí pro motorová vozidla uzavřen v době od 17:00 do 19:00. Ve stejnou dobu pyrotechnické efekty rozzáří večerní nebe i v ostravské městské části Jih. Novoroční ohňostroj se tam koná už několik let u kruhového objezdu na Horní ulici.

      

    "Od 10:00 se v okolí kruhového objezdu lidé mohou zastavit na punč či trdelníky do stánků, které budou na místě konání ohňostroje letos poprvé. Od 17:00 již bude odkloněna individuální doprava a rozmístěno dočasné dopravní značení," uvedli pořadatelé na internetových stránkách. Samotný ohňostroj bude trvat 15 minut.

     

    Naopak Slezská Ostrava od tradičního silvestrovského ohňostroje ustoupila. Pravidelně se konával před budovou radnice během silvestrovských oslav. "Letos jsme ale zvolili jiný postup. Prioritu mají rodiny s dětmi. Proto jsme ohňostroj uspořádali už počátkem prosince. Jednalo se o vítání Vánoc s vypouštěním balonků. Akce se konala 4. prosince," řekl mluvčí obvodu Jan Král. Dodal, že měla velký ohlas. Je podle něj pravděpodobné, že silvestrovské ohňostroje už obvod organizovat nebude. 

  • 4.Olomoucký kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) | Profimedia.cz

    Ohňostroje na oslavu konce letošního roku a příchodu nového ozáří oblohy nad městy Olomouckého kraje na Silvestra i na Nový rok. Některé radnice světelné oslavy nechaly až na první lednový den. Již tradičně si tuto podívanou mohou lidé užít v Olomouci, Prostějově či v Přerově. Naopak Šumperk se do podobných akcí nepouští.

     

    V krajském městě Olomouci se příchod roku 2016 bude slavit podruhé novoročním ohňostrojem. "Odehraje se na Horním náměstí 1. ledna 2016 v 18:00, odpalovat se bude ze střechy Galerie Moritz. Novoroční ohňostroj, který loni slavil úspěch, jsme se proto znovu rozhodli pojmout podobně. Oslavy nového roku si tak v příjemné atmosféře užijí nejen všichni dospělí Olomoučané, ale také rodiny s dětmi," řekla mluvčí magistrátu Radka Štědrá. Novoročnímu ohňostroji bude předcházet doprovodný kulturní program, akce jsou v režii organizátora Vánočních trhů Olomouc, společnosti Kulturní Olomouc. 

     

    Ve stejný čas, rovněž první den v roce, plánuje ohňostroj také přerovská radnice. Přesunutí času novoročního ohňostroje bude mít ve městě premiéru. "V Přerově byl tradičně novoroční ohňostroj o půlnoci z 31. prosince na 1. ledna. Aby si ohňostroj mohly užít i děti, bude teď poprvé až 1. ledna navečer v 18:00. Barevná ohňostrojová kulisa se rozprostře přímo nad řekou Bečvou v centru města," uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Doplnila, že za ohňostroj město zaplatí 100 000 korun. 

     

    Naopak v Prostějově ponechali silvestrovský ohňostroj na poslední den v roce. Odehraje se ale čtyři hodiny před půlnocí. "Bude to zhruba dvacetiminutová show podbarvená hudbou. Začátek je ve 20:00, což se nám osvědčilo v minulých letech. Chodí více rodin s dětmi, o půlnoci si spousta lidí dělá vlastní ohňostroje," řekla mluvčí radnice Jana Gáborová. Za show v centru Prostějova město zaplatí zhruba 160 000 korun, což je zhruba stejně jako v minulých letech. Šumperská radnice naopak podle mluvčí města Olgy Hajdukové již řadu let žádný silvestrovský ani novoroční ohňostroj neorganizuje. 

      

    Kromě radnic se na oslavy konce roku chystají v Olomouckém kraji také hasiči. Na přelomu loňského a letošního roku vyráželi podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové k více než třem desítkám událostem. Upozorňují především na nutnost bezpečného používání pyrotechniky při ohňostrojích. Na Silvestra loňského roku například jedna ze světlic zapálila sklad na faře v Hněvotíně na Olomoucku. Škoda byla vyčíslena na půl milionu korun. 

  • 5. Jihomoravský kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) | Blesk - David Malík, Petr Novotný

    Brno připravuje na Nový rok nad hradem Špilberk tradiční novoroční ohňostroj doprovázený hudbou. Stojí zhruba půl milionu korun, začne v 18:00 a potrvá přes 12 minut, řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Ohňostroje chystají i další města v Jihomoravském kraji. V Hodoníně, Vyškově a Blansku se uskuteční stejně jako v Brně na Nový rok. V Břeclavi a Znojmě bude přímo o půlnoci na přelomu roků.

     

    Brno bude mít na Nový rok bohatý program, jehož je ohňostroj součástí. "Od deváté hodiny ráno je v plánu už osmým rokem tradiční krmení zvířátek v zoo na Mniší hoře. O hodinu později odstartuje cyklojízda z náměstí Svobody a otevřené bude také zábavní centrum Vida u výstaviště," uvedl Žára. Odpoledne si lidé vyslechnou troubení s žesťovým koncertem z věže Staré radnice a mohou se těšit třeba i na prohlídky věže Staré radnice nebo Hvězdárny a planetária Brno s pohádkovým příběhem Polaris. V 18:00 bude odpálen slavnostní ohňostroj. Doprovodí ho hudba z nahrávek Filharmonie Brno od autorů Johna Williamse, Petra Iljiče Čajkovského nebo Richarda Wagnera. Ohňostroj bude možné dobře pozorovat z Mendlova náměstí, z centra města a jeho okolí. "V případě špatných klimatických podmínek můžeme podle aktuální situace ohňostroj omezit nebo zrušit," dodal Žára. Oslavy příchodu roku 2016 zakončí v 19:45 koncert Filharmonie Brno.

     

    V Hodoníně je ohňostroj v plánu na Nový rok od 17:00. Podle mluvčí radnice Hany Rakusové bude ještě předtím rozlévat novoroční česnečku vedení města, pět minut před zahájením ohňostroje pronese projev starosta Hodonína Milan Lúčka (zvolen za ANO).

     

    Ve stejný den bude ohňostroj i v Blansku na náměstí Republiky. V 17:00 zahájí celou akci pásmem muzikálových písní Michaela Baladová a Jiří Daniel, o hodinu později popřeje občanům vedení města a po proslovu začne čtvrthodinový ohňostroj. "Ohňostroj nebude stejně jako v předchozích letech odpálen ze střechy městského úřadu, který opravujeme, ale z prostoru staveniště po zbouraném hotelu Dukla," informovala Petra Skotáková, vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy blanenské radnice.

      

    Masarykovo náměstí ve Vyškově zažije ohňostroj 1. ledna v 17:00. "Před jeho zahájením, v jeho průběhu i po něm budou představitelé města podávat návštěvníkům horký i rumem obohacený čaj," doplnil vedoucí kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík. Podle něj radnice pořádá ohňostroj až na Nový rok kvůli tomu, aby z něj měly potěšení i děti, které usínají poslední den v roce ještě před půlnocí.

     

    O půlnoci na přelomu roku bude ohňostroj v Břeclavi. "Hodinu před půlnocí začne na náměstí před radnicí diskotéka. O půlnoci pronese přípitek starosta a začne ohňostroj. Poté bude pokračovat diskotéka," řekl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

      

    Půlnoční ohňostroj bude i ve Znojmě, kde se budou se starým rokem loučit už 31. prosince od 18:00 na Horním náměstí. Akci zahájí dětská diskotéka. "Ještě než po 19. hodině vypukne dětský ohňostroj, zahájíme společně oslavy výročí 790 let od založení královského města Znojma. Příští rok se totiž ponese právě v duchu tohoto významného výročí," uvedl místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD). Dále vystoupí Ilona Czáková, Maxim Turbulens a další. O půlnoci je pak na programu hlavní ohňostroj.   

  • 6.Kraj Vysočina

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) | Blesk - David Malík, Petr Novotný

    Řada větších, ale i menších měst na Vysočině si tradičně konec starého a začátek nového roku připomíná slavnostním ohňostrojem. Některá města se však bez hlučné zábavy tohoto druhu obejdou. Sázejí na klidné setkání lidí u stánků s teplými nápoji, navíc ušetří desetitisíce korun.

     

    Začátek nového roku má tradičně spojený s ohňostrojem krajská Jihlava. Na Nový rok od 17:00 budou zástupci vedení města nalévat zájemcům svařené víno, o půl hodiny později začne komponovaný ohňostroj. Město na něj vynaloží podobně jako loni přibližně 75 000 korun. Ve Žďáru nad Sázavou bude novoročnímu ohňostroji na náměstí Republiky předcházet vystoupení pěveckého sboru. Město na něj vydá stejně jako loni kolem 60 000 korun. 

     

    V Pelhřimově ohňostroj nepořádají. Lidé se na Silvestra sejdou na Masarykově náměstí u stánku U Stromečku. "Přijdou lidé z Pelhřimova i širokého okolí, poslechnou si sérii koncertů, povídají si a popíjejí k tomu něco dobrého. Nejedná se ale o žádnou organizovanou akci," řekla mluvčí pelhřimovské radnice Alexandra Knapová. Město proto podle ní nemá s oslavami konce roku žádné náklady. 

      

    V Telči má novoroční ohňostroj spojený s hudbou a přípitkem s vedením města dlouholetou tradici. Radnice za něj zaplatí přibližně 50 000 korun. "Jsou to určité náklady, ale na náměstí se sejdou lidé nejen z města, ale i řady okolních obcí. Sejdou se, občerství se, vzájemně si popovídají," řekla Věra Peichlová z městského odboru kultury. Na náměstí Zachariáše z Hradce v přibližně pětitisícovém městě se podle ní díky ohňostroji sejde kolem 3 000 lidí. 

      

    Havlíčkův Brod kvůli vysokým nákladům novoroční ohňostroje také nepořádá. "Raději peníze investujeme například do oprav chodníků, což je pro město prospěšnější," řekl starosta Jan Tecl (ODS). Město podle něj také slyší na prosby majitelů zvířat a zejména psů, jejichž miláčkové by kvůli petardám trpěli. 

     

    V Třebíči bude novoroční ohňostroj 1. ledna v podvečer na Karlově náměstí. Lidé ho uvidí poté, co je pozdraví starosta města. Radnice za ohňostroj zaplatí stejně jako loni kolem 60 000 korun. "Budeme šťastní, když přelom roku ve městě nedopadne jako loni, kdy jsme tu měli vraždu," podotkla mluvčí radnice Irini Martakidisová.  

  • 7.Pardubický kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) | Ondřej Požár

    Města v Pardubickém kraji uspořádají v závěru roku tradiční oslavy a ohňostroje. Silvestrovské ohňostroje se uskuteční v Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí, novoroční setkání chystají v Hlinsku a Chrudimi.

     

    Města pořádají oslavy navečer, aby se mohly zúčastnit rodiny s dětmi. Na čočkové polévce si mohou na Silvestra pochutnat lidé v Litomyšli, a náměstí se pak od 18:00 rozzáří ohňostroj. 

     

    Podobný scénář mají i ve Svitavách, kde vedení města bude lidem také nabízet čočkovou polévku. Ohňostroj začne v horní části náměstí v 18:00. "Náměstí bývá úplně narvané. Místo je zabezpečené hasiči a policií, jsou tam zátarasy. Ohňostroj je vždy s hudbou, trvá asi 12 minut," řekl ředitel Střediska kulturních služeb Svitavy Petr Mohr. 

     

    Za velkého zájmu lidí bývají i oslavy konce roku v Ústí nad Orlicí. Zahájí je od 16:30 v kostele Nanebevzetí Panny Marie bohoslužba, o půl hodiny později se na Mírovém náměstí koná koncert hitů zahraničních i českých interpretů. Po hodinové hudební produkci spustí město ohňostroj. "Při zahájení adventu i na jeho konci, 31. prosince, je náměstí zcela plné," řekl vedoucí kulturního odboru Luboš Mikyska. 

      

    Hlinecké oslavy se tradičně konají až na Nový rok v areálu skanzenu Betlém. Návštěvníci se tam mohou scházet od 17:45, kdy se rozezní fanfáry, oslavy završí ohňostroj. V Chrudimi rozdělili oslavy do dvou dnů. Od 22:00 se na Silvestra uskuteční koncert místní country kapely Mašinka. Veselí skončí zhruba hodinu po půlnoci. Následující den navečer bude v Klášterních zahradách novoroční ohňostroj. "Ohňostroje se pořádají až další den, aby mohly přijít i rodiny s dětmi," řekla mluvčí města Sylva Drašnarová.

      

  • 8.Královéhradecký kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) | čtk, Foto Blesk

    Královéhradecká radnice zaplatí 300 000 korun za akci První den spolu, jejíž součástí bude 1. ledna také tradiční ohňostroj. Menší radnice investují do novoročních oslav výrazně méně.

     

    V Hradci Králové se akce První den spolu uskuteční 1. ledna od 16:00 hodin na Velkém náměstí, kdy začne projekce na velkoplošnou obrazovku, připravený bude také čaj a punč nebo čočková polévka. Od 18:00 se uskuteční videomapping na téma 150. výročí bitvy u Hradce Králové z roku 1866, celou akci zakončí ohňostroj. 

     

    V Trutnově připravuje město ohňostroj na Krakonošově náměstí na 31. prosince od 23:45, příchod půlnoci oznámí výstřel vypálený z děla Klubu vojenské historie Trutnov. Město na ohňostroj uvolnilo 120 000 korun, pořadatelé upozorňují, aby lidé svou pyrotechniku odpalovali až po skončení ohňostroje. 

     

    Ohňostroj rozzáří 1. ledna od 18:00 také Masarykovo náměstí v Náchodě, náklady budou 55 000 korun. V Jičíně se uskuteční Silvestrovská show, která je součástí Adventního programu. "Jedná se o kulturní program, který pořádá soukromá agentura, která vyhrála výběrové řízení. Cenu jednotlivých show neznáme," uvedla mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová. Podle informací pořadatelů bude připraveno vystoupení kouzelníků či hudební program, při kterém zazní písně z muzikálů.

  • 9. Liberecký kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) | Ondřej Požár

    Poprvé od roku 2000 se bude Liberec podílet na pořádání silvestrovského ohňostroje. Z bezpečnostních důvodů se nebudou rachejtle odpalovat o půlnoci z náměstí u radnice, ale ze střechy nedalekého obchodního centra. Uvedl to vedoucí libereckého odboru cestovního ruchu David Pastva.

     

    Díky takto zvolenému místu by podle něj mohl ohňostroj vyniknout. "Když bude odpalován z větší výšky, tak by mohl být ve městě dominantní," uvedl Pastva. Radnici pořádání ohňostroje nic stát nebude. "Je to řešeno v rámci celoadventního programu, to znamená v rámci jedné smlouvy s provozovatelem tržnice a v rámci celého kulturního programu," uvedl. 

     

    V Libereckém kraji není mnoho dalších měst a obcí, které by se na pořádání silvestrovského ohňostroje podílely. Dubá na Českolipsku ho ve spolupráci s hasiči uspořádá na autobusovém nádraží na Silvestra už v 18:00 a o půlnoci začnou létat rachejtle a další zábavní pyrotechnika z náměstí ve Stráži nad Nisou u Liberce. "Náš ohňostroj potrvá tak do deseti minut a i letos do něj zakomponuje ohňostrůjce Zdeněk Pohl nějaké novinky z veletrhu," uvedl starosta Stráže Karel Jäschke. 

     

    Na Silvestra býval ohňostroj i v Novém Boru na Českolipsku, podruhé za sebou se ale uskuteční 1. ledna. "Chceme, aby mohli přijít rodiče s dětmi a nebyli obtěžovaní opilými lidmi. První zkušenost byla pozitivní, přišlo asi 2 000 lidí," uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. Začátek ohňostroje ale podle něj posunuli na dřívější dobu, aby lidé stihli vyhlášený ohňostroj ve Skalici u České Lípy, kam se sjíždějí lidé z celého okolí. V Novém Boru akce začíná v 17:00, na návsi ve Skalici v 18:30. "Děláme ho dlouhé roky a mám radost, že bývá plno. Podle aut odhaduji, že bývá ke 2000 lidí," uvedl Jiří Löffelmann, starosta Skalice s 1500 obyvateli. 

     

    Mezi žádané patří i podvečerním ohňostroje na 1. ledna v zámeckém parku v Doksech u Máchova jezera nebo v Turnově. Na každou z těchto akcí obvykle přichází 2000 až 3000 diváků.  

  • 10.Ústecký kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) | Ondřej Požár

    Většinou bez ohňostrojů pořádaných radnicemi budou slavit příchod Nového roku obyvatelé Ústeckého kraje. S výjimkou Mostu a Žatce žádné z velkých měst silvestrovský ani novoroční ohňostroj neplánuje.  

    V Mostě bude ohňostroj součástí silvestrovské zábavy na centrálním 1. náměstí. Akce pro rodiny s dětmi začne v 17 hodin, ohňostroj má začít o dvě hodiny později. Na náměstí v Žatci začnou oslavy až ve 22 hodin, ohňostroj by měl začít přesně o půlnoci.  

    Bez ohňostroje se bude slavit v Chomutově. "Na Silvestra ohňostroj neplánujeme, ani jsme ho v posledních letech nedělali, naposledy při výročí milénia. Tradičně děláme ohňostroj při první adventní neděli a rozsvěcení stromu," řekl mluvčí chomutovského magistrátu Jan Rödling.  

    Ohňostroj pořádaný radnicí nebude ani v lázeňských Teplicích. Velké ohňostroje bývají součástí zahájení lázeňské sezony na konci června. Obdobné je to i v Litoměřicích. Ani tam město ohňostroj neplánuje. "Ohňostroje bývají součástí jiných akcí pořádaných městem v průběhu roku," doplnila mluvčí města Eva Břeňová. Dlouhodobě nedělá ohňostroje ani Děčín.  

    Naopak velký městský ohňostroj letos zvažovalo Ústí nad Labem. Ani v krajském městě ale ohňostroj nakonec nebude. "Město Ústí nad Labem možnost pořádání silvestrovského či novoročního ohňostroje zvažovalo, ale vzhledem k časové náročnosti příprav v rámci výběrového řízení a též výběru prostor od této myšlenky nakonec ustoupilo," uvedla Jitka Stuchlíková z ústeckého magistrátu. 

  • 11.Karlovarský kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) | EPA

    Jen pár měst oslaví letos v Karlovarském kraji přelom roku ohňostrojem. Za obecní peníze je na konci roku pořádají Loket nebo Františkovy Lázně, novoroční ohňostroj tradičně ozáří nebe nad Kynšperkem.

     

    První open air Silvestr v Karlovarském kraji je připraven v loketském amfiteátru. Ohňostroj bude následovat po půlnočním přípitku starosty Zdeňka Bednáře a pozdravu Karla IV., který tak zahájí rok oslav 700. výročí jeho narození. Kromě ohňostroje budou na programu také koncerty kapel End of Scream, Kozatay a Smokie Revival. 

     

    Večírek na Národní třídě uspořádají také Františkovy Lázně. Zábavu doplní vystoupení skupin Quo Vadis, Lucie Revival, ABBA Revival, po půlnočním přípitku a ohňostroji zahraje skupina Ferit. 

     

    Od silvestrovských ohňostrojů většina měst upustila a nechávají je na jednotlivcích nebo jiných pořadatelích. Zábavu s půlnočním ohňostrojem pro své klienty přichystaly některé hotely, například karlovarský Savoy Westend. 

     

    Novoroční ohňostroj, určený pro celé rodiny, 1. ledna osvítí okolí kostela v Kynšperku nad Ohří.   

  • 12.Plzeňský kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje (ilustrační foto) | Profimedia.cz

    Všechna velká města v Plzeňském kraji kromě Rokycan chystají silvestrovské a novoroční ohňostroje. Většinou se konají až v podvečer 1. ledna a budou v režii městských úřadů.

     

    V Plzni ho přichystal centrální městský obvod Plzeň 3. Už druhým rokem bude místo posledního dne v roce až na Nový rok od 17:00 na centrálním náměstí Republiky. "Loni jsme se rozhodli, že vynecháme řízené oslavy Silvestra na náměstí, a uspořádáme novoroční ohňostroj. Tento krok možná zpočátku přinesl rozpaky ze strany veřejnosti, ale nakonec jsme se setkali jen s pozitivními ohlasy," uvedl starosta obvodu Radislav Neubauer. Novoroční ohňostroj je určen především pro rodiny s dětmi, program začne na náměstí v 16:00 dětskou diskotékou. 

     

    V Domažlicích se koná tradičně ohňostroj 1. ledna od 18:00 na náměstí před radnicí. Ve stejný den i čas bude na klatovském náměstí Míru Přivítání nového roku. Od 18:00 zahraje Bára Zemanová s Bandem a o půl hodiny později promluví starosta. Velký desetiminutový ohňostroj začne v 18:35. 

     

    Také Tachov naplánoval novoroční ohňostroj na 1. ledna od 17:00. "Jde už o dvakrát odložený ohňostroj. V srpnu při historických slavnostech se nemohl konat kvůli suchu a celokrajskému zákazu rozdělávání ohňů a pyrotechniky a 29. listopadu při první adventní neděli tentokrát kvůli velkému větru," řekl starosta Jiří Struček. Bude se konat u zámku. Součástí bude vystoupení kejklířů.

     

    Rokycany neplánují silvestrovský ani novoroční ohňostroj. "Měli jsme barokní ohňostroj v rámci adventních trhů a pravidelně město zajišťuje ohňostroj na zářijových kulturních oslavách Setkání pod rokycanskou věží," uvedla Eva Praumová z radnice. 

  • 13.Středočeský kraj

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) | Blesk - David Malík, Petr Novotný

    V řadě středočeských měst upozorní na příchod nového roku tradiční ohňostroje. Obloha se většinou nerozsvítí o silvestrovské půlnoci, ale až druhý den. Výhodou údajně je to, že se kolem pyrotechniky nepohybují opilí lidé a představení si mohou užít i děti. Radnice za světelnou show zaplatí desetitisíce korun, někde i statisíce.

     

    V největším středočeském městě Kladně bude novoroční ohňostroj tentokrát na náměstí Starosty Pavla. Sváteční podvečer zahájí v 16:30 promítání filmu Snowborďáci, v 18:30 začne ohňostroj. Bude navržen přesně do vybrané skladby, což už se Kladnu osvědčilo na Dnech města, kdy diváci hudební doprovod ocenili. "Cena ohňostroje se bude pohybovat okolo 200 000 korun, přesnou částku prozatím nelze sdělit, neboť stále pracujeme na finálním scénáři," uvedla mluvčí magistrátu Lenka Růžková. 

     

    Kolín odpálí ohňostroj také na Nový rok, a to z lávky na Kmochův ostrov nad řekou Labe. Světelná podívaná začne v 18:00. Město za ohňostroj zaplatilo 35 000 korun, což je podle mluvčí radnice Ivy Blümelové obdobná částka jako loni. Lávka na ostrov bude od 17:00 do 19:00 z bezpečnostních důvodů uzavřena. 

     

    Nymburk zaplatí za novoroční ohňostroj stejně jako loni 90 000 korun. Radnice ho připravuje na 1. ledna od 18:00 v parku Na Ostrově. "Nymburáci mají vyzkoušený krásný výhled také z mostu nebo z lokality Na Fortně," řekla mluvčí města Olga Vendlová.

     

    V Rakovníku ohňostroj naplánovali na Nový rok od 19:00 na autobusovém nádraží, stejně jako loni. V Kutné Hoře se lidé sejdou ke sledování ohňostroje také 1. ledna, světelná show vypukne v 17:05. "Bude se střílet z Rovin a lidé budou pozvaní na prostranství před chrámem svaté Barbory a Jezuitskou kolejí. Takže ohňostroj bude vidět přes údolí," uvedl starosta Martin Starý (Kutnohorská změna). Zároveň bude slavnostně nasvícena část stezky Královská procházka a reliéf básníka Jaroslava Vrchlického vytesaný do pískovcové skály.

     

    Obyvatelé Mladé Boleslavi si mohou na Staroměstském náměstí užít hned dvě ohňostrojové nadílky. První bude na Silvestra o půlnoci, radnici bude stát 30 000 korun. Tradiční mladoboleslavská událost s názvem Zvonění do nového roku se chystá na 3. ledna od 16:00. "Lidé se mohou těšit na Vánoční kvarteto a ohňostroj," uvedla mluvčí radnice Hana Koišová. 

     

    V některých městech s ohňostrojem naopak nepočítají. Například v Mělníku tradičně pořádají ohňostroj při zářijového vinobraní, na konec roku už ho proto podle mluvčí radnice Heleny Vavřinové nechystají.

     

  • 14. Jihočeský kraj

     

    Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) Novoroční a silvestrovské ohňostroje(ilustrační foto) | Ondřej Požár

    Některá města na jihu Čech organizují oslavy konce roku spojené s ohňostrojem, jiná z různých důvodů ne. Investované částky se proto s každým městem výrazně liší.

     

    Nejnákladnější program chystají tradičně v Protivíně. Podle zdejšího starosty Jaromíra Hlaváče vyšly náklady na 50 000 korun, což je nejvíc z celých jižních Čech. Vše ale zaplatili sponzoři. Bohatá přehlídka začíná krátce po poledni. Od 13:00 mají všichni možnost si prohlédnout expozici Památníku města Protivín. V 17:10 přijde na řadu slavnostní zahájení. Od 18:00 je na programu ohňostroj, pak bude hrát skupina ABBA WORLD REVIVAL. Ohňostroj bude doprovázet hudba z filmů Hodný, zlý a ošklivý a Tenkrát na západě, kterou složil Ennio Morricone.

     

    Podle Karolíny Průšové z městského úřadu v Jindřichově Hradci tu ohňová show začíná 1. ledna 2016 v 17:00 na náměstí Míru. "Ohňostroj vyšel na zhruba 50 000, odpálený bude z městské věže. Předchází mu novoroční proslov starosty," uvedla.

     

    V Prachaticích zaplatí za novoroční ohňostroj asi 35 000 korun. Začne 1. ledna v 18:00 na náměstí. "Ohňostroj bude trvat sedm minut, což je o tři minuty více než v minulém roce," uvedl Martin Malý, starosta Prachatic.

     

    Ve stejný čas začíná tradiční novoroční ohňostroj nad Otavou ve Strakonicích. Bude mu předcházet 6. ročník plavání v Otavě, který pořádá Klub otužování při plaveckém oddílu TJ Fezko Strakonice. Plavat se začíná v 16:00 pod strakonickým hradem.

     

    Českobudějovický magistrát letos s koncem roku ohňostroj nechystá. "Letos u nás byly obří ohňostroje hned dva. Na začátku a konci oslav 750 let od založení Českých Budějovic," uvedla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová s tím, že stovky novoročních ohňostrojů si budou místní dělat spontánně sami.

     

    Stejné je to i v Písku. Ani tady radnice ohňostroj nepřipravuje. Silvestrovský ohňostroj již několik let neorganizují ani v Táboře. "Naopak máme tradiční novoroční koncert. Ohňostroj se koná v rámci festivalu Táborská setkání každoročně v září," uvedl Lubomír Šrámek, tajemník městského úřadu v Táboře.

     

    Ohňostroj nemají naplánovaný ani v Českém Krumlově. "Zrušili jsme ho před lety z úsporných důvodů a už jsme se k němu nevrátili. Ohňostroj je na programu v červnu při Slavnostech pětilisté růže," uvedl Filip Putschögl z odboru kultury městského úřadu. Na náměstí Svornosti ale bude program, v němž vystoupí dvě místní kapely Element a Chlapi sobě.

gabreta ( 28. prosince 2015 01:38 )

Je otázka, jestli by to neuráželo invazní jednotky ze středního východu. Pak by bylo po oslavách!!

Zobrazit celou diskusi