Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lyžuje se jen na deseti místech v Česku. Na drtku umělého sněhu

Autor: zst - 
25. prosince 2015
12:20

Teplé počasí zkazilo vánoční lyžařské radovánky. Alespoň částečně je v provozu po celé České republice jen deset středisek, kde mají průměrně 20 až 30 centimetrů technického sněhu. I ten ale stále ubývá. Informoval o tom Český rozhlas.

Klínovec v Krušných horách 20 až 30 centimetrů, Mezivodí v Beskydech 20 centimetrů a v Jeseníkách jen Kopřivná v Malé Morávce. To jsou místa, kde je v provozu alespoň jedna sjezdovka, a návštěvníci tak nemuseli vyměnit lyže či snowboardy za pohorky a vycházky téměř jarní krajinou.

Protože se ale v příštích dnech ochlazovat nemá, budou mít provozovatelé i na těchto místech problémy. „Na Štěpána bude skoro jasno až polojasno, nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 až 13 stupňů a lze očekávat, že na mnohých místech budou překonány dosavadní denní rekordy maximálních teplot. I v neděli můžeme očekávat většinou pěkné počasí,“ upřesnil pro rádio meteorolog Jaroslav Rosa.

Místo lyží kola a koloběžky. A počítání ztrát

Provozovatelé skiareálů už teď začínají počítat, zda se dožijí příští sezony. Někteří z nich budou muset skončit. Ti bojovnější se snaží alespoň část peněz zachránit náhradními programy. Místo výbavy na brázdění bílých svahů se chystají půjčovat kola a koloběžky. Podobně přemýšlejí i hoteliéři.

Ochladit se má výrazněji teprve po Novém roce. Některé vlekaře to ale zachránit nemusí. „Provoz hotelů by teplé počasí ovlivnit nemělo, ale třeba lyžařské areály ztráta určitě poznamená,“ potvrzuje ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

„Takovýto výpadek celého měsíce, a jak to letos vypadá, tak možná i přelomu roku, samozřejmě provozovatelé středisek pocítí. Že by krachovali teď, takové informace nemám, ale po zimě to budou muset vyhodnotit a případně přibrat nějaké investory nebo zrevidovat investiční plány na další sezónu,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi