Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exekutoři už nepůjdou dětem po krku. Za poplatky na odpad ručí rodiče a ústavy

Děti z dětských domovů a obdobných zařízení budou od ledna osvobozeny od poplatků za komunální odpad.
Děti z dětských domovů a obdobných zařízení budou od ledna osvobozeny od poplatků za komunální odpad.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, všm - 
25. prosince 2015
09:51

Děti z dětských domovů a obdobných zařízení budou od ledna osvobozeny od poplatků za komunální odpad. Stejnou výjimku budou mít obyvatelé domovů pro zdravotně postižené a pro seniory. Změny přinese novela zákona o místních poplatcích.

Odpovědnost za hrazení plateb za odpad ponesou za děti podle normy jejich rodiče. Nebude se už tedy moci stát, že by děti po dovršení 18 let věku čelily exekuci kvůli dluhům za odvoz komunálního odpadu.

V případě dětí z dětských domovů a podobných zařízení tvůrci novely uvádějí, že náklady spojené s likvidací odpadu hradí tyto ústavy. Pokud by tedy tyto osoby nebyly od místního poplatku osvobozeny, hradily by náklady spojené s likvidací odpadu fakticky dvakrát. Ze stejných důvodů budou osvobozeni obyvatelé domovů pro zdravotně postižené a domovů pro seniory.

Stejná norma dala obecním úřadům už od konce října pravomoc promíjet poplatníkům platby za odpad ze závažných důvodů, pokud o to požádají. Radnice budou mít možnost poplatky promíjet úplně nebo částečně také v případě živelních událostí.

Nutno ale uvést, že se změna nedotkne již běžících exekučních řízení proti nezletilým.

rumungro ( 25. prosince 2015 13:46 )

Premiér Nečas,ODS a TOP-09.To za vlády této špíny byl v roce 2011 schválen zákon o odpadech.Nero byl proti nim učeň ve vybírání daní.

jana999 ( 25. prosince 2015 12:17 )

nějak mi ten zákon o placení poplatků za popelnici dětem, kteří nejsou výdělečně činí, trestně nezodpovědný a každé musí mít zákonného zástupce, který za něj zodpovídá, vůbec mi hlava nebere, že může být na někom vymáhána exekuce z doby, kdy neměl trestněprávní zodpovědnost? Mám dojem, že by ti co na ně je uvalena tato exekuce by měli podat žalobu na stát u mezinárodního soudu. Jak se asi takové děcko v děcáku může dozvědět, že má někde platit poplatky a hlavně z čeho je má platit?

moiaza ( 25. prosince 2015 11:41 )

Děti mají možná vyhráno. Dospělí nikoliv. Jim půjde vláda po krku zcela určitě. A pocítí to také děti. To znamená, že mají vyhráno tak napůl.

deratizater ( 25. prosince 2015 11:13 )

Pozdě ale přece.Byl to státem podporovaný zločin na nevinných dětech .

Zobrazit celou diskusi