Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Z Vrbětic muselo 547 kamionů s municí. Před Štědrým dnem odjel poslední

Autor: ČTK, kle - 
23. prosince 2015
14:00

Poslední kamion s municí odjel 23. prosince z areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, ve kterém loni vybuchly dva sklady s municí. Letos v lednu začalo vyskladňování areálu, celkem z něj bylo vyvezeno 547 kamionů se zbrojním materiálem, uvedlo ministerstvo vnitra. Do Vrbětic ve středu přijeli také premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD).

Sobotka poděkoval všem, kteří se podíleli na zajištění areálu, a vyjádřil přesvědčení, že lidé z okolních obcí letos prožijí klidnější Vánoce než v loňském roce. Zároveň poznamenal, že práce na místě nekončí. Po odvozu munice bude následovat čištění epicenter výbuchů, ohledání místa činu a vyšetřování. Poté se chystá hloubková sanace areálu a jeho okolí, která podle odhadů potrvá několik let.

Munice rozmetaná výbuchem byla nalezena až 1600 metrů od epicentra. Podle pyrotechniků bude čištění areálu a okolí velmi náročné, rozhozeny byly tisíce kusů munice, která je nyní v různém stadiu poškození. Munice se může nacházet v hloubce až půl metru.

Sedm tisíc tun materiálu odvezly kamiony ze skladů ve Vrběticích. Poslední kamion odjel den před Štědrým dnem. Sedm tisíc tun materiálu odvezly kamiony ze skladů ve Vrběticích. Poslední kamion odjel den před Štědrým dnem. | ČTK

Pokud jde o dlouhodobou budoucnost areálu, neměla by se do něj v žádném případě vracet munice, uvedl premiér. „Zatím areál zůstává v majetku státu prostřednictvím ministerstva obrany, zůstane v majetku státu do doby, než budou odstraněna veškerá rizika, která byla způsobena výbuchy,“ řekl Sobotka. Vláda je také podle něj připravena vše financovat.

Pokud bude znám viník výbuchů, vláda po něm bude uplatňovat náhradu škody. O budoucnosti areálu bude stát debatovat s obcemi a krajem až po vyčištění celého prostoru od munice.

Policejní prezident Tomáš Tuhý zdůraznil, že v areálu stále platí zvláštní režim a zákaz vstupu. „Po plošné sbírce rozmetených výbušnin se dostaneme k epicentru, tam proběhnou úkony ohledání místa činu a následně budeme moci vyhodnotit zásadní informace, které by nás měly posunout k příčinám jednotlivých výbuchů,“ řekl. Ocenil, že při téměř ročním vývozu munice nebyl nikdo zraněn, přestože šlo o nebezpečný proces.

Sedm tisíc tun materiálu odvezly kamiony ze skladů ve Vrběticích. Poslední kamion odjel den před Štědrým dnem. Sedm tisíc tun materiálu odvezly kamiony ze skladů ve Vrběticích. Poslední kamion odjel den před Štědrým dnem. | ČTK

Část munice ze 40 skladů se odvážela do armádních skladů v Květné na Svitavsku, zbrojní materiál si převzaly také firmy, které jej ve Vrběticích měly uskladněný. Také poslední transport organizovala soukromá firma.

Z celkového počtu 547 kamionů jich 267 směřovalo do Květné a 280 vyvezly soukromé firmy. Ze skladů bylo odvezeno 8 124 palet se 7 000 tunami materiálu. Část uskladněné munice byla podle policie poškozená, jiná zase v poškozených obalech. Při jejím transportu nebyl nikdo zraněn. Pyrotechnický průzkum byl podle ministerstva vnitra proveden na ploše osm kilometrů čtverečních.

Prázdné sklady čeká zabezpečení

Okolí areálu střeží policisté a vojáci, podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře se ve Vrběticích dosud vystřídalo 6 350 vojáků ze všech druhů vojsk. „Je to asi třetina armády,“ uvedl Bečvář, podle kterého šlo o jedno z největších a zejména nejdelších nasazení armády.

Vojáci by ve Vrběticích měli být do konce ledna, poté je nahradí pracovníci státního podniku Vojenské lesy a statky, fyzickou ostrahu částečně nahradí kamerový systém. Vojáci již začali připravovat stavbu nového plotu, samotná stavba by měla začít na začátku ledna, potrvá asi měsíc. Plot ohraničující areál a jeho blízké okolí bude dlouhý 16,5 kilometru.

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group, první výbuch v říjnu si vyžádal dva lidské životy, další sklad explodoval v prosinci. Policie exploze, po nichž následovaly stovky dalších výbuchů, vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Státní zástupce již podal kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu obžalobu na pět lidí a dvě firmy.

Při pěti evakuacích muselo svá bydliště opustit asi 2000 lidí z okolí. Vytyčen byl bezpečnostní okruh o obvodu asi 14 kilometrů, v dubnu byl zmenšen na současných deset kilometrů. Vláda rozhodla o tom, že lidé z okolí Vrbětic dostanou jako odškodné každý asi 3000 korun.

Tak odjíždí poslední kamion:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 23. prosince 2015 19:44 )

Pravdu máš

Zobrazit celou diskusi